ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ Η ΜΕΡΚΕΛ

Το όραμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ για την υπέρβαση της κρίσης και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι να γίνει η Ευρώπη Ινδονησία.

Κυριολεκτικά η Μέρκελ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Τζακάρτα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι η Ευρωζώνη αν θέλει να ξεφύγει από την κρίση θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ινδονησίας.

«Πιστεύω ότι η Ινδονησία μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό παράδειγμα μιας οικονομίας που γνωρίζει διαρκή ανάπτυξη, καθώς υπό την προεδρία του (Σουσίλο Μπαμπάνγκ) Γιουντογιόνο το δημόσιο χρέος, το οποίο είχε φτάσει στο 80% του ΑΕΠ, έπεσε στο 24%", δήλωσε η Μέρκελ έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ινδονήσιο πρόεδρο και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι είναι ένα παράδειγμα γι' αυτό που μπορεί να γίνει και που η Ευρώπη οφείλει να κάνει, κυρίως αν λάβουμε υπόψη μας ότι η Ινδονησία μπόρεσε να το κάνει σε πολύ μικρή χρονική περίοδο, σε μερικά χρόνια».

Σημειώνεται ότι το  δημόσιο χρέος της Ινδονησίας ανερχόταν σε περισσότερο από 82% του ΑΕΠ το 2002, δύο χρόνια πριν ανέβει στην εξουσία ο Γιουντογιόνο και σήμερα έχει πέσει σε κάτω από 25%. Επίσης το δημόσιο έλλειμμα έχει μειωθεί σε λιγότερο από 2%, δηλαδή κάτω από το όριο του 3% που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα κράτη μέλη της.

Επίσης η  Γερμανίδα καγκελάριος εκτίμησε ότι η οικονομία της χώρας της θα έχει νέα ανάπτυξη φέτος αλλά  «λίγο πιο χαμηλή», λόγω της μείωσης των εξαγωγών προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε φέτος, αλλά αυτή η ανάπτυξη θα είναι λίγο πιο χαμηλή. Λαμβάνουμε υπόψη ότι οι εξαγωγές μας προς τις ευρωπαϊκές αγορές υποστηρίζονται λιγότερο απ' ό,τι στο παρελθόν», σημείωσε η Μέρκελ, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Τόνισε δε ότι η κρίση του  2008-2009, την οποία απέδωσε στην χρεοκοπία της Lehman Brothers  δεν έχει ξεπεραστεί αλλά συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε κατά των συνεπειών της κρίσης του 2008 και του 2009, αλλά αντλήσαμε τα διδάγματά μας...Η Γερμανία υπέστη ύφεση 5% το 2009 λόγω της κρίσης με τη Lehman Brothers», υπενθύμισε η καγκελάριος, αναφερόμενη στην χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας το 2008, η οποία σηματοδότησε την έναρξη μιας παγκόσμιας κρίσης.

Επίσης κατά την επίσκεψή της η Μέρκελ υπέγραψε σήμερα τη «Διακήρυξη της Τζακάρτα» με την οποία δεσμεύεται για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα αυτόν της άμυνας, των τεχνολογιών και του περιβάλλοντος. Οι δύο χώρες θέλουν σχεδόν να διπλασιάσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές ως το 2015 ώστε αυτές να ξεπεράσουν τα 9,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Τζακάρτα, η οποία έχει ξεκινήσει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στρατού της, ενδιαφέρεται επίσης για γερμανικό εξοπλισμό. Πρόσφατα η Ινδονησία ανακοίνωσε την αγορά 100 αρμάτων μάχης Leopard αξίας 228 εκατομμυρίων ευρώ.

Αύριο η Μέρκελ θα επισκεφθεί το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, το οποίο δημιουργήθηκε το 2008 χάρη σε γερμανική χρηματοδότηση περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ και θα επιστρέψει στο Βερολίνο το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.