ΚΟΣΜΟΣ

ΣΥΡΙΑ: ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ MEDIA ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ «ΑΠΟΤΥΧΙΑ» ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΡΑΣΗΣ

«Η διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία απέτυχε», είναι ο σημερινός τίτλος της κυβερνητικής εφημερίδας της χώρας «Αλ Μπάας», μία ημέρα μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι παγκόσμιες δυνάμεις.

«Η διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία στη Γενεύη χθες έμοιαζε με μια διευρυμένη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι θέσεις των συμμετεχόντων παρέμειναν οι ίδιες», γράφει η εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας ότι οι Σύροι είναι αυτοί που πρέπει να βρουν τη λύση στην κρίση.

«Καμία διευθέτηση της κρίσης δεν θα επιτύχει αν δεν βασίζεται στις επιθυμίες του συριακού λαού, (που είναι η) πηγή της νομιμότητας. Οι Σύροι είναι σε θέση να ξεκινήσουν έναν εθνικό διάλογο στον οποίο δεν υπάρχει θέση για τις γειτονικές χώρες και για άλλες πιο μακρινές, κυρίως για όσες υποκινούν τις δολοφονίες Σύρων», υπογραμμίζει η «Αλ Μπάας» στο κεντρικό της άρθρο.

Η εφημερίδα «Αλ Ουάταν», που επίσης πρόσκειται στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, χαιρέτισε το γεγονός ότι στην τελική ανακοίνωση της διάσκεψης της Γενεύης δεν περιλαμβάνεται ένα σενάριο για την επίλυση της κρίσης παρόμοιο με αυτό που εφαρμόστηκε στην Υεμένη (όπου ο πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ έπειτα από διαπραγματεύσεις αποχώρησε από την εξουσία) ή στη Λιβύη (όπου υπήρξε ξένη επέμβαση για την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι).

Μέχρι στιγμής οι συριακές αρχές δεν έχουν αντιδράσει επισήμως στη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Ομάδα Δράσης για τη Συρία και η οποία προβλέπει τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης, όπου θα μπορούν να συμμετάσχουν μέλη της νυν κυβέρνησης.

Χθες, ο Κόφι Άναν έπειτα από το πέρας της  διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία ανέφερε σχετικά: «Αμφιβάλλω ότι οι Σύροι θα επιλέξουν ανθρώπους που έχουν αίμα στα χέρια τους για να τους κυβερνήσουν». Ωστόσο, επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις γρήγορα.

Το μεταβατικό σχέδιο που υιοθετήθηκε χθες Σάββατο στη Γενεύη από την Ομάδα Δράσης για τη Συρία θα είναι αποτελεσματικό μόνο αν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ αποχωρήσει από την εξουσία, δήλωσε σήμερα ο Αμπντέλ Μπάσετ Σάιντα, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (ΣΕΣ).

«Γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαία μια πολιτική προσέγγιση γι’ αυτή την περίπλοκη κατάσταση, όμως δεν είναι αποδεκτό να παραβλέπονται οι θυσίες που έχει κάνει ο συριακός λαός που ζητά την πτώση του καθεστώτος», δήλωσε ο Σάιντ στην εφημερίδα «Άσαρκα Αλ Άουσατ».

Στο μεταξύ συνεχίζεται η καταστολή στη Συρία με εκρήξεις να ακούγονται σήμερα το πρωί στη Δαμασκό, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθούν να βομβαρδίζουν τα περίχωρα της πρωτεύουσας, σύμφωνα με ακτιβιστές. Ο στρατός χρησιμοποίησε κανόνια και άρματα μάχης εναντίον της πόλης Γούτα, που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό, όπως ανακοίνωσαν το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.

Στην επαρχία Χάμα πέντε άμαχοι, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες, σκοτώθηκαν σήμερα από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας γύρω από την πόλη Χιλφάγια, ενώ ένας αντάρτης έχασε τη ζωή του στη διάρκεια συγκρούσεων στη Ντέιρ Αλ Ζορ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Στην υπόλοιπη χώρα οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Ατάρεμπ, στα βόρεια, καθώς και τη συνοικία Τζούρετ αλ Σίγιαχ της Χομς, όπου αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για κτίρια που έχουν καταρρεύσει και εγκλωβισμένους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.