ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΚΑ: ΔΑΝΕΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Με δάνειο πληρώνει το ΙΚΑ και τις Συντάξεις του Σεπτεμβρίου. Στα όριά του και ο ΟΓΑ , έχει λάβει σχεδόν το 80% της χρηματοδότησης από το ελληνικό δημόσιο.

Μήνα με το μήνα δοκιμάζεται η δυνατότητα των ασφαλιστικών ταμείων να καταβάλλουν τις συντάξεις.

Δεν είναι είδηση, το γεγονός ότι το ΙΚΑ δανείζεται εδώ και χρόνια για την πληρωμή των συντάξεων. Η αρχή έγινε με δανεισμό από εμπορικές τράπεζες, μέσω repos, βάζοντας ως εγγύηση ομόλογα που έληγαν. Μετά το κούρεμα των ομολόγων, δανείζεται με εσωτερικό βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Το ποσό είναι 240 εκατ. ευρώ. Τα 200 εκατ. ευρώ τα παίρνει από το επικουρικό των μισθωτών. Τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ από το ταμείο της ΔΕΗ, που ως αυτοτελής κλάδος έχει ενταχθεί στο ΙΚΑ.

Η διάρκεια του δανείου είναι από τις 20 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι εκτός από το δανεισμό, τα ταμεία έχουν και την κρατική χρηματοδότηση. Όχι επιπλέον χρήματα, που δεν υπάρχουν.

Τα χρήματα που ήδη προβλέπονται στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στο 7μηνο, συνολικά τα Ταμεία είχαν απορροφήσει σχεδόν το 75% της αρχικής πίστωσης. Το ΙΚΑ έχει εισπράξει το 74,9% του αρχικού του προϋπολογισμού, ενώ ο ΟΓΑ έχει απορροφήσει κάτι παραπάνω από 79 %!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.