ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ...

Η πιο συχνή και μονότονη ερώτηση που μου κάνουν, φίλοι και γνωστοί, από τότε που σχηματίστηκε η τρικομματική κυβέρνηση είναι τι θα συμβεί αν αποτύχει ο Σαμαράς; Η απάντηση μου είναι ίδια, εξίσου μονότονη.

Αν αποτύχει η κυβέρνηση του Σαμαρά στις εκλογές που θα γίνουν -εφόσον γίνουν και δεν υπάρξουν άλλες κυβερνητικές συνθέσεις, που όμως θα είναι δύσκολο να ευδοκιμήσουν χωρίς αυταρχισμό και βία- αυτό που θα συμβεί είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί πρώτο και αυτοδύναμο κόμμα με τη Χρυσή Αυγή αξιωματική αντιπολίτευση.

Από τα υπόλοιπα κόμματα, που εκπροσωπούνται στη Βουλή, η Ν.Δ. θα πάθει ότι έπαθε το ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας ένα ποσοστό αντίστοιχο με αυτό που πήρε ο Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ θα πάθει ότι έπαθε το ΚΚΕ, θα είναι δηλαδή λίγο πιο πάνω από το όριο του 3%, και η ΔΗΜΑΡ θα πάθει ότι έπαθε το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, θα εξαφανιστεί από τον κοινοβουλευτικό χάρτη. Το ΚΚΕ θα διατηρήσει και πιθανότατα θα αυξήσει κατά τι τα ποσοστά του, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα κινηθούν κοντά στα υψηλότερα ποσοστά που έχε λάβει ποτέ το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη.

Η πολιτική ζωή θα πολωθεί ανάμεσα στα δύο άκρα με τραγικές συνέπειες για το δημόσιο βίο, την κοινωνική συνοχή και την πολιτική ομαλότητα. Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί και πρέπει να αποτραπεί. Και ο λόγος είναι ότι, πέραν των προαναφερομένων επιπτώσεων,  μια τέτοια εξέλιξη θα εξασθενίσει σε επικίνδυνο σημείο τη διεθνή θέση της χώρας, υπονομεύοντας τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, αλλά και την εθνική της προοπτική, σε μία περίοδο που σημειώνονται σημαντικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ανακατατάξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες πολεμικές περιπέτειες τον πλανήτη εφόσον μετά τη Συρία υπάρξει ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν.

Από αυτή την άποψη, αποτελεί όρο επιβίωσης όχι μόνον για το αστικό σύστημα, αλλά και για τη χώρα να επιτευχθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτό που ο Γιάννης Δραγασάκης περιέγραψε ως «βίαιη ωρίμανση» του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο πιο γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα, σε Δημοκρατική Παράταξη της Αριστεράς, όπως την ονομάτισε ο Αλέξης Τσίπρας τόσο θα λιγοστεύουν οι πιθανότητες να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε μια φερέγγυα, ναι με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, εναλλακτική του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τόσο πιο εύκολο είναι να αποφευχθεί ή να μετριαστεί και να κινηθεί εντός των κανόνων του δημοκρατικού παιχνιδιού, ο διπολισμός των άκρων.

Μάλιστα, θα έλεγα ότι μία «βίαιη ωρίμανση» ή μία «γρήγορη ριζοσπαστική αστικοποίηση» όπως θα την έλεγε κάποιος άλλος, του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να συνιστά, σε περίπτωση αποτυχίας της παρούσας κυβέρνησης, και μία σοβαρή άμα και αξιόπιστη οικονομική στρατηγική πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης.

Ο αστικός κόσμος ορθά εύχεται να πετύχει αυτή η κυβέρνηση. Είναι λάθος όμως να καταριέται τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να εύχεται να ωριμάσει -πολιτικά, προγραμματικά και σε επίπεδο τεχνοκρατικής επάρκειας των στελεχών του- σαν ένα ριζοσπαστικό δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς που μπορεί να εγγυηθεί, μέσα από ένα διαφορετικό δρόμο, την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Η πορεία της Ελλάδας είναι δεμένη με την Ευρώπη, τον αναπτυγμένο κόσμο και τον δυτικό πολιτισμό. Δεν υπάρχουν πλέον δύο στρατόπεδα ούτε ψυχρός πόλεμος. Ούτε μοναχικές πορείες. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής ισοδυναμεί με εθνική καταστροφή, μεγαλύτερη της Μικρασιατικής. Αυτό που μπορεί, και πρέπει, να υπάρχει είναι προτάσεις για διαφορετικές προσεγγίσεις και πορείες.

Ορισμένοι μικρόνοες σκέφτονται ή και προσπαθούν, όπως οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής, ώστε ο νέος διπολισμός να είναι αυτός των άκρων. Θα ήταν χειρότερα κι από έγκλημα, θα ήταν λάθος να επικρατήσουν. Ο νέος διπολισμός, για να είναι παραγωγικός και επωφελής για τη χώρα και τους πολίτες, δεν μπορεί παρά να ξεκινά και να εξαντλείται εντός του κανονιστικού πλαισίου που ορίζει το δημοκρατικό παιχνίδι...

17 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Gtsiamis 22:18 12/09/2012

    Κάποτε  τα παλιά χρόνια ο πονηρός βαλτινός   γέρο Σιαπλαουρας  ήταν  λαϊκός
    ένορκος  σε μικτο ορκωτό δικαστήριο της
    εποχής  για φόνο .

    Κατά την διεξαγωγή
    της δίκης και κατά την συζήτηση –  ψηφοφορία  για την ετυμηγορία των ενόρκων  ο γέρο Σιαπλαουρας  κοιμόταν  
    με  συνέπεια να μην καταλάβει τίποτε
    απ΄τήν υπόθεση

     Επειδή αργούσε  να εκφράσει την άποψη του  στην σύσκεψη  των ενόρκων 
    ρωτήθηκε από τον προεστό  ένορκο  : ‘’κύριε Σιαπλαουρα  η άποψη σας 
    για την υπόθεση  και τότε  ο  πονηρός
    βαλτινός  είπε το περίφημο ΄΄ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΗ Η
    ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ‘’  με τις γνωστές συνέπειες   ( αθώωση λογω αμφιβολιών   κλπ,κλπ)
     

    Πατρίδα καλον χειμωνα ναχουμε

    Μια απλη ερωτηση : μηπως ειδες τους ΔΕΥΤΕΡΟΤΡΙΤΟΥΣ
    ΠΟΥ ΣΤΕΛΕΧΩΝΟΥΝ ΕΡΤ-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΕΚΟ-Κ.Λ.Π                ΓΙΑ ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΚΡΑΜΠΟΚΟΥΚΗ & ΤΟΝ ΠΕΦΑΝΗ

  2. Αν αποτύχει ο Σαμαράς και η τρικομματική κυβέρνηση πρέπει να αναρωτηθούμε πρώτα αν θα γίνουν εκλογές γιατί πολύ αμφιβάλλω αγαπητέ Φελνίκο.
    Αν πάλι υποθέσουμε πως γίνουν εκλογές η ΔΗΜΑΡ , ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν θα κατέβουν αυτόνομα.Πιθανόν να έχουμε συνδυασμούς ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ  όλοι ενωμένοι. Η Χρυσή Αυγή έχει και αυτή τα εκλογικά της και ένα ταβάνι που σε καμιά περίπτωση δεν θα ξεπεράσει το 1 εκατομ. ψήφους. Θεωρητικά όλα αυτά γιατί δεν πιστευώ πως θα φτάσουμε σε ομαλή εκλογική διαδικασία αν αποτύχει η τρικομματική κυβέρνηση. Είναι η τελευταία ευκαιρία του αστικού συστήματος για να σώσει την παρτίδα. Με δεδομένους τους  ιδεολογικούς συσχετισμούς στο εκλογικό σώμα , η ανωμαλία δεν θα φέρει ούτε επαναστάσεις καλές για τον λαό ούτε κάτι θετικό.
    Το πιο πιθανό σενάριο είναι μια επέμβαση του στρατού που θα εγγυθηεί μια κυβέρνηση   μιας ενισχυμένης Χ.Α. και θα έχει γενικά την στήριξη δεξιών ψηφοφόρων της ΝΔ-ΑΝΕΛ-ΛΑΟΣ και λοιπών ανένταχτων δεξιών.
    Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα φέρει μια ακροδεξιά δικτατορία (όπως έχει ξανασυμβεί ) ώστε να μην κυβερνήσει ο Σύριζα όσο και να έχει μεταλλαχτεί σε κεντροαριστερό κόμμα.
    Η Ε.Ε. θα ηρήσει ουδετερότητα, οι ΗΠΑ (ιδίως με Ρόμνευ Πρόεδρο) θα στηρίξουν μια χουντοπολιτική κυβέρνηση τύπου Ονδούρας , που θα έχει μερική στήριξη στρωμάτων του λαού (μπορεί να μιλάμε και για 30-40 % που θα υποστήριζε μια τέτοια εκτροπή.

  3. Uncle 19:57 12/09/2012

    Αγαπητοί φιλοι κάι Φελνίκο

    Ο Φ. Δέν βλέπω νά έχει αλλάξει τήν γνώμη του γιά τόν ΣΥΡΙΖΑ, καί καθόλου μάλιστα αλλά τό αντίθετο μάλιστα ξαναδιαβάστε καλλύτερα. Άν προσέξετε υποστηρίζει ότι αυτήν τήν κυβέρνηση
    Πρέπει νά τήν αφήσουμε νά κάνει τήν δουλειά της, διαφορετικά ανεβάζει τά ποσοστά της ή Χ.α.

    Καί Μέ βρίσκει σύμφωνο. Κυβέρνηση κάτω απότ´ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τό μικρότερο ΚακΌ. εγώ βλέπω
    Ότι κάι ο σύριζα να βγει 1 ος χρειάζεται κάι τήν ΝΔ . Μ´ονο που θα αλλάξει λίγο γραμμή .Αλλά λιγουλάκι κάι ίσως ναναι κάι κάλ´υτερα ´ Πάντα είναι καλύτερα να δουλεύει κάι λίγο καλύτερα
    Κάι η καρδιά χτυπ
    Αυτό θά βοηθ´ησει τόν Σ. Νά ωριμάσει μαλακά γιατί´ τεχνοκράτες θά βρει από τήν Ν.Δ.
    Βίαζομαι γίαυτό θα κλείσω Το αεροπλάνο δέν περιμένει κάι θά τό χάσω.

  4. Kostas315 19:08 12/09/2012

     Πολυ καλα τα λεει ο Φελνικος…
    Οσο πιο γρηγορα γινει ο ΣΥΡΙΖΑ ενα ενιαιο κομμα χωρις τα ακρα μεσα του, τοσο μικροτερο θα ειναι κ το κακο απο την αυξηση της Χρυσης Αυγης..
    Θα επρεπε να δειτε απο ποια μπλογκς εβγαιναν τα «μαπαχαλακια» κ εσπαγαν κ εκαιγαν τα παντα…. Κ μετα φυσικα ερχεται κ η αντιδραση απο το αλλο ακρο… (ΚΑΙ τα 2 το ιδιο μου κανουν εμενα)
    Για δειτε, μπαινει κανενας αναρχικος στο μπλογκ του ΠΑΜΕ? (δεν λεω, αυτοι κανουν αλλα τρελα οπως το να κλεινουν την Ακροπολη)…
    Τελος, εγω πιστευω οτι ενα ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ μαλλον θα ηταν καταλυτικο (για να μην οδηγηθουμε στα ακρα)…
    Αλλα ετσι θα ΔΙΚΑΙΩΣΟΥΝ για αλλη μια φορα τον ΓΑΠ κ ντρεπονται να το πουνε…
    ΘΥΜΙΖΩ κατασταση προ του Δημοψηφισματος..
    -τα υπουργεια κ το Λογιστηριο του κρατους υπο καταληψη
    -η αντιπολιτευση τρελιτσα λεγοντας «προδοτικη» κ αχρειστη την συμφωνια της 27ης Οκτωβριου
    -πανο κ συνθηματα κατα της κυβερνησης κ του ΓΑΠ σε ολα τα γηπεδα
    -σπασιμο παρελασεων σε πολλες πολεις
    -«προδοτης» ο Προεδρος της Δημοκρατιας
    -«Δεν Πληρωνω» – «Δεν Δικαζω»
    -Αγανακτισμενοι

    • Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ φίλε δεν έκλεισε ποτέ καμιά Ακρόπολη. Μάθε καλύτερα τι έκανε όταν ανέβαζε τα πανό και άσε τη καραμέλα του ΣΚΑΙ και των λοιπών …

  5. GrX 17:29 12/09/2012

    Εγω στη ΝΕΤ τον θυμαμαι να τα χωνει σε ολους. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η μονη κριτικη ηταν τι θα γινει αν καταγγειλουμε το μνημονιο και φυγουμε απο το ευρω. το ιδιο νομιζω συνεχιζει να λεει και σημερα οταν τασσεται υπερ της βιαιης ωριμανσης του. οι μισοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι ακραιοι, νομιζω οτι διαφωνουν με το σημερινο αρθρο. και δεν νομιζω να αλλαξε αποψη για τη συνεργασια. αν αλλαξε να μας το πει απο τα αρθρα του παντως δεν προκυπτει

  6. CHARGIAN 16:56 12/09/2012

    Ο ΚΥΡΙΟΣ ΦΕΛΕΚΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΣ ΗΤΑΝ ΕΝΘΕΡΜΟΣ ΘΙΑΣΩΤΗΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ -ΠΑΣΟΚ ,ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΝΕΤ.ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΔΙΑΚΕΙΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ.ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ.ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ?

    • Σχολιαστής είναι και βλέπει από την δική του οπτική γωνία τα γεγονότα που τρέχουν με ταχύτητες μεγάλες.Τι 3 μήνες ;;;; Eδώ σε 3 μέρες και ανατρέπονται τα πάντα και αλλάζουν δεδομένα. Το ότι δεν είναι κολλημένος, αλλά ψάχνει να βρει τι συμβαίνει, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε πολιτικά, είναι θετικό προσόν για έναν δημοσιογράφο.

  7. CHARGIAN 16:34 12/09/2012

    Ο ΚΥΡΙΟΣ ΦΕΛΕΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΞ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΞ

    • Redstone 16:46 12/09/2012

      Ενω εσυ εισαι μονο με τους μπατσους. Ρε φιλε αν εχεις να πεις κατι επι αυτων που γραφει πες το, ξεσκισε τον με αντιλογο οχι με αφορισμους – αυτο μαςεχει φαει στην Ελλαδα μην πει καποιος κατι σωστο η διαφορετικο απο αυτο που πιστευουμε εμεις και αρχιζει η δικη προθεσεων

  8. Tramountana 13:38 12/09/2012

    Νομίζω ότι και ο Τσιπρας καταλαβαίνει την ανάγκη να γίνει αυτο που λέει ο Δραγασάκης και σταδιακά κάνει στροφή στο ρεαλισμό κάτι που σιγά σιγά θα φαίνεται με μεγαλύτερη ευκρίνεια με αρχη τη ΔΕΘ και θα επικυρωθεί στο συνέδριο. το θέμα είναι αν υπάρχει χρόνος ή τα πράγματα θα τρέξουν πιο γρήγορα απο ότι περιμενουμε

    • Sef 13:46 12/09/2012

      Όταν λες ρεαλισμο εννοείς αποδοχή του μνημονίου; Γιατι νομίζω ο φελνικος αυτο θέλει να γίνουμε ΠΑΣΟΚ του 1981

      • Tramountana 13:56 12/09/2012

        Κάθε άλλο. Αρνηση του μνημονίου. Επαναδιαπραγμάτευση στην προοπτικη της ακύρωσης. Νομίζω και ο φελνικος αυτο λέει όταν γράφει ότι αποτυχία του Σαμαρα και αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει και διαφορετικη οικονομική πρόταση εξόδου απο την κρίση η οποία μπορει να είναι αξιόπιστη εφόσον ωριμασουμε πολιτικα (ενιαίο κόμμα) και προγραμματικα (να σταματήσουν οι βλακείες για δραχμη). Ξαναδιαβασε το άρθρο προσεκτικα. Είναι στη γραμμη του Γιάννη (Δραγασάκη)

        • Sef 14:13 12/09/2012

          Εγω ξέρω ότι όταν σε επαινούν οι εχθροί σου, ψάξε να βρεις το λάθος σου, και ο φελνικος με την αρθρογραφία του και τώρα στο ματριξ και παλιότερα στον επενδυτη είναι βασικός πυλώνας στο χώρο τον μιντια του αστικού καπιταλιστικού συστήματος. Είναι τυχαίο ότι πολιτικοι και επιχειρηματικοί παράγοντες απο πρωθυπουργοί μέχρι τραπεζίτες τον έχουν προνομιακό συνομιλητή;

          • Tramountana 14:22 12/09/2012

            Δεν ξέρω με ποιους συνομιλεί και ούτε με ενδιαφέρει αυτα που γράφει πάντως είναι σωστα

          • Chli katerina 15:10 12/09/2012

            Είναι προνομιακός συνομιλητής διότι μιλά σωστά και δίκαια . Είναι κάτι ψέμα σε όλα αυτά που γράφει πιο πάνω ????

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.