ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ- ΣΒΗΝΟΥΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΘΗΝΑ-ΤΡΟΪΚΑ

Σπαζοκεφαλιά για τρόικα, υπουργείο Οικονομικών και Κυβέρνηση το σκληρό πακέτο λιτότητας των 11,5 δισ. ευρώ. Αποχώρησε η τρόικα από το υπουργείο Οικονομικών.Ανοιχτό φαίνεται να παραμένει το πακέτο των μέτρων.Για καλή συνάντηση έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα Πολ Τόμσεν.

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Βρισκόμαστε στην αρχή αλλά τα μέτρα θα έπρεπε να είχαν κλειδώσει χθες» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι η τρόικα θέτει  ενστάσεις στο πακέτο μέτρων και ζητά να εξειδικευθούν κάποια μέτρα προκειμένου να τα καταλάβουν και στη συνέχεια να αποφανθούν αν θα συμπεριληφθούν στο πακέτο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλείς της τρόικας θα μείνουν στην Αθήνα για αρκετό διάστημα, ίσως και εβδομάδες και θα συνοδεύσουν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Eurogroup στη Λευκωσία.

«Έχουμε δουλειά ακόμη δήλωσε ακόμη ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποχωρώντας από τη συνάντηση με την τρόικα, ενώ ο Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ τόνισε ότι «η τρόικα δουλεύει νυχθημερόν» σε ερώτηση για το εάν θα συνεχιστούν ακόμη και σήμερα οι διαβουλεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών.

Αμφίβολο για το εάν θα κάνουν δεκτά έσοδα 3,2 δισ.ευρώ από από φοροδιαφυγή δηλώνει άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Μέχρι και τελευταία στιγμή οι πιστωτές μας θέτουν «βέτο» σε παρεμβάσεις 2 δισ. ευρώ, κάθε ένα από το κόμματα της συγκυβέρνησης τραβά τις δικές του «κόκκινες γραμμές» και ο Γιάννης Στουρνάρας επιχειρεί να βρει την «χρυσή τομή».

Σε τεντωμένο σχοινί επιχειρούν να ισορροπήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές με στόχο να κερδίσει από κάτι η καθεμιά τους. Το βέβαιο είναι ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών κόμισε προτάσεις για «χοντρό ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις.

Το «μαχαίρι» στα μισθολόγια των ΔΕΚΟ και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που επιχορηγούνται από το Κράτος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και υπολογίζεται μεσοσταθμικά στο 30%. Διασώζεται όμως ο 13ος και 14ος μισθός.

Στα ειδικά μισθολόγια σχεδιάζονται μειώσεις που για τους ένστολους κυμαίνονται μεταξύ 6% και 7,5%. Για τους δικαστικούς οι περικοπές μεσοσταθμικά διαμορφώνονται στο 23% και για τους Πανεπιστημιακούς 18%. Για διπλωμάτες και ιερείς το ψαλίδι κατά μέσο όρο είναι 20%.

Η λίστα των επώδυνων περικοπών αναμένεται να σφραγιστεί σε μεγάλο βαθμό στην σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου: Το ΠΑΣΟΚ ζητά να μην περικοπούν αναπηρικές συντάξεις και τα δώρα των εργαζομένων στον στενό δημόσιο τομέα: Εκτιμά μάλιστα ότι τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων έχουν υποεκτιμηθεί από την τρόικα και θεωρεί ότι έχει εξοικονομηθεί ένα ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ ικανό για να διασώσει χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Όπως δήλωσε στον Alpha989 ο Χρήστος Πρωτόπαππας που μετέχει στις ενδοκυβερνητικές διαπραγματεύσεις, με αυτό το ποσό «είναι δυνατόν να διασωθούν τα αναπηρικά επιδόματα  αλλά και να μην κοπούν τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων που με το ενιαίο μισθολόγιο έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις».

Η Δημοκρατική Αριστερά έχει ήδη παραδώσει μια λίστα με ισοδύναμα μέτρα με στόχο να αποφευχθούν μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις: Σύμφωνα με δηλώσεις του Ανδρέα Παπαδόπουλου, εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, στον Alpha 98,9 «εμείς έχουμε προτείνει στον κ. Στουρνάρα ισοδύναμα ύψους 4 δισ. ευρώ. Στόχος να περιοριστούν οι απώλειες στις κύριες συντάξεις, αλλά και να αποφευχθεί η περικοπή του ΕΚΑΣ στους κάτω των 65».
Τις επόμενες ώρες θα κριθεί πόσο βαθύ θα είναι το ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις...

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ «ΚΟΠΗΚΑΝ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ | Matrix 24 10/09/2012

    […] Διαβάστε επίσης: ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ- ΣΒΗΝΟΥΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΘΗΝΑ-ΤΡΟΪΚΑ […]

  2. Pingback: ΣΥΡΙΖΑ: ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΤΑ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ … ΝΟΥΜΕΡΑ | Matrix 24 09/09/2012

    […] Δείτε επίσης: ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ- ΣΒΗΝΟΥΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΘΗΝΑ-ΤΡΟΪΚΑ […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.