ΕΛΛΑΔΑ

ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ

Την ώρα που «κλειδώνουν» και τα τελευταία μέτρα λιτότητας, διεθνείς οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ασφαλιστικό και επισημαίνουν ότι έρχεται και νέα δραματική περικοπή των συντάξεων. 

Απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και η δραματική αύξηση της ανεργίας, έχουν οδηγήσει το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, στα όρια της κατάρρευσης.

Μάλιστα, η  Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με απόφαση που εξέδωσε στις 12 Σεπτεμβρίου προειδοποιεί όχι μόνο την Ελληνική κυβέρνηση αλλά και την Τρόικα, ότι εάν δεν διατηρηθούν οι παροχές κοινωνικής ασφάλισης (συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) στα ελάχιστα επίπεδα που έχουν οριοθετηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλισης που υπάρχει από το 1981, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να διαταραχθεί η κοινωνική ειρήνη.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) επισκέφθηκε την περίοδο από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2011 τη χώρα μας και διαπίστωσε ότι οι άνεργοι θα φτάσουν το 1.000.000 άτομα και ότι οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία θα αγγίξουν τα 5 δισ. ευρώ.

Ήδη, οι άνεργοι στην Ελλάδα έχουν επίσημα ξεπεράσει το 1.200.000 ενώ στην έκθεσή της η ΔΟΕ δεν έχει λάβει υπ’ όψιν της τις συνέπειες από τα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν από το Νοέμβριο του 2011 και μετά.

Η ΔΟΕ παραδέχεται ότι η σημερινή κατάσταση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος είναι πιθανό να είναι πολύ χειρότερη από αυτή που περιγράφεται στην απόφαση που εξέδωσε και ζητά νέα στοιχεία από την Ελλάδα.

Εάν συρρικνωθούν και άλλο  τα έσοδα που τροφοδοτούν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, η Επιτροπή θεωρεί δεδομένο ότι θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να μειώσει και άλλο τις παρεχόμενες ασφαλιστικές και κοινωνικές υπηρεσίες.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: «ΚΛΕΙΔΩΣΕ» Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 67 – ΠΟΙΟΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ | Matrix 24 17/09/2012

    […] Διαβάστε επίσης: ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.