ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Η «διάσωση» των δημοσίων υπαλλήλων οδηγεί στη θυσία εκατομμύρια συνταξιούχων και ασφαλισμένων. Την ώρα που η κυβέρνηση «παλεύει» να μην γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, η τρόικα ρίχνει στο τραπέζι πρόταση για αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 5 χρόνια.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σχέδιο το οποίο θα υποκαταστήσει τις 150.000 απολύσεις εργαζομένων από το Δημόσιο που ζητά μετ’ επιτάσεως η Τρόικα , δεσμεύθηκε η κυβέρνηση ότι θα προσκομίσει πολύ σύντομα στους δανειστές. Το σχέδιο θα παρουσιάσει στους επικεφαλής της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και θα βασίζεται στον θεσμό της προσυνταξιοδοτικής ωρίμανσης.

Δηλαδή στην καθιέρωση κινήτρων προκειμένου υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας και το 53ο έτος της ηλικίας τους να βγαίνουν σε καθεστώς συνταξιοδότησης.
Εκτιμάται ότι από την εφαρμογή του σχεδίου ο αριθμός των υπαλλήλων που θα αποχωρήσει από το Δημόσιο θα ξεπεράσει τα 200.000 άτομα.
Με αυτό το σχέδιο ο Γιάννης Στουρανάρας έκαμψε τις εντάσεις που είχε η Τρόικα για το θέμα των απολύσεων, οι οποίοι θα περιμένουν τον αρμόδιο υπουργό για την εξειδίκευση του.

Η διοικητική μεταρρύθμιση ήταν ένας από τους τομείς που η Τρόικα συνέχισε να έχει αντιρρήσεις στο θέμα της εξοικονόμησης των δαπανών.

Οι άλλοι τρεις ήταν :

Ο τομέας της Άμυνας. Οι πιστωτές εξακολουθούν να δυσπιστούν με την πρόταση της κυβέρνησης ότι η μετάθεση των πληρωμών των θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων.

Ο τομέας της Υγείας. Οι ξένοι εκτιμούν ότι δύσκολα θα μπορέσει να επιτευχθεί εξοικονόμηση δαπανών ύψους 911 εκατ. ευρώ από τον περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.

Ο τομέας της Τοπικής αυτοδιοίκησης. Διατυπώνονται ενστάσεις ως προς την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, με την κυβέρνηση να προσβλέπει σε έσοδα 115 εκατ. ευρώ.

Με τον Γιάννη Στουρνάρα  η Τρόικα ουσιαστικά συμφώνησε πως το ύψος του πακέτου των περικοπών κρατικών δαπανών για την διετία 2013-2014 δεν θα ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί η Τρόικα έκανε εν μέρει δεκτό ότι τα κρατικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 1,9 δισ. ευρώ με μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, έναντι 3,2 δισ. που υποστηρίζουν στο οικονομικό επιτελείο.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών οι οποίες βρέθηκαν κοντά στην συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα έλεγαν πως οι ξένοι επέμειναν στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως 5 χρόνια στις πρόωρες συντάξεις ή και κατά 1-2 χρόνια  για τα γενικά όρια, καθώς επίσης και στην αρχική πρόταση για περικοπή κατά 30 ευρώ της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΤΕΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.