ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ-ΤΡΟΪΚΑΣ

Ολοκληρώθηκε ύστερα από δύο και πλέον ώρες η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, η τελευταία πριν την προγραμματισμένη αποχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών. Μέχρι τα ξημερώματα κράτησε το μπρα-ντε-φερ του οικονομικού επιτελείου με τους πιστωτές μας. Στα 13,5 δισ. ευρώ ανεβαίνει το συνολικό πακέτο.

του Βαγγέλη Δουράκη

Μέχρι την Κυριακή θα έχει κλειδώσει σε κάθε περίπτωση το νέο πακέτο λιτότητας των 11,5 δισ. ευρώ, χωρίς περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, μετά και την απειλή του Γιάννη Στουρνάρα προς τον Πολ Τόμσεν ότι «εγώ δεν υπογράφω θα φύγω».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο αναμενόταν να «κλειδώσει» το πακέτο ακόμη και σήμερα, αλλά μετά πρέπει να γίνει συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και με Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον, Φραγκφούρτη.

Όπως έλεγαν ανώτατα στελέχη του υπουργείου «το πακέτο θα κλείσει 100% τώρα. Σε κάθε περίπτωση μέχρι την Κυριακή. Δεν θα αποχωρήσουν οι επικεφαλής της τρόικα και θα ξαναέρθουν για να κλειδώσουμε τα μέτρα. Θα επιστρέψουν αρχές Οκτωβρίου για να κάνουν την εισήγησή τους και να ξεκινήσουν την σύνταξη της έκθεσής τους. Το πακέτο κλείνει οριστικά μόνον με την έγκρισή του από το Eurogroup».

Πηγή που μετείχε στις διαπραγματεύσεις μίλησε για «μια καλή ιδέα που έπεσε στο τραπέζι και από τις δύο πλευρές ώστε να κλείσει το πακέτο στο 100%» και ξεκαθάρισε ότι η τρόικα «έπαψε να πιέζει για περικοπές μισθών-συντάξεων, από την στιγμή που ο υπουργός είπε ότι δεν υπογράφει άλλα τέτοια μέτρα και πως θα φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Κωδικό προς κωδικό έψαχναν οι πιστωτές μας τα μέτρα που τους προτάθηκαν από την ελληνική πλευρά και είναι χαρακτηριστικό ότι δύο ώρες συζήτησης (από τις 4 συνολικά) αναλώθηκαν στο εάν θα αποδώσει τα προσδοκώμενα η πρόταση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες σχολείων, ενέργεια η οποία σύμφωνα με το υπουργείου θα εξοικονομήσει για τα ταμεία σχεδόν 50 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα εκτιμούσε ότι θα έχει μηδενικό αποτέλεσμα!

Στο τραπέζι έπεσε και η προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση που θα ενισχύσει τα κρατικά ταμεία με 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πλαίσιο θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2013. Όσον αφορά τον λεγόμενο κεφαλικό φόρο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «δεν συζητήθηκε η συγκεκριμένη ιδέα, η βασική φιλοσοφία είναι όμως όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα να φορολογούνται βάσει βιβλίων και στοιχείων (σ.σ.: και οι αγρότες)».

Για την κατάργηση του αφορολογήτου των ελεύθερων επαγγελματιών από το υπουργείο διαμήνυαν ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε αποφάσεις.

Όπως όλα δείχνουν αποφεύχθηκε το πολύ βαθύ «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις, όμως ήδη έχουν κλειδώσει εξαιρετικά επώδυνες παρεμβάσεις.

Με τα νέα δεδομένα διαφαίνεται πως μπορεί να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές μισθών για το στενό δημόσιο τομέα (της τάξεως του 5%) ή μειώσεις στις συντάξεις από τα 600 ευρώ μικτά και περικοπές της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ και του ΟΓΑ.

Εντός πακέτου όμως περιλαμβάνονται:

• Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67

• Κατάργηση του υπόλοιπου από τον 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο τομέα,

• Κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους

• Κατάργηση της σύνταξης με 15ετία και αύξηση του αριθμού των ελάχιστων ενσήμων που απαιτούνται για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα.

• Περικοπή στο εφάπαξ από 22 Τομείς Πρόνοιας σε ποσοστό έως 83% και επιβολή δια βίου εισφοράς στη σύνταξη 1% έως 3% για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά το 1995.

• Μείωση 1%-20% στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) από τα 1000 ευρώ.

• Κατάργηση 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξη (δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας), τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

• Περικοπές ειδικών μισθολογίων (μέση μείωση 12%)

• Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ

• Μαχαίρι στα εποχικά/ειδικά επιδόματα ανεργίας (αφορά τουριστικά επαγγέλματα, οικοδόμους κ.λπ.)

• Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων

• «Σφαγή» των επιδομάτων και ατόμων με αναπηρίες

• Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών.

• Κοινωνικά επιδόματα μόνο με πολύ χαμηλά εισοδηματικά ή και περιουσιακά κριτήρια.

Σήμερα Παρασκευή, ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει ραντεβού με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στις 12 το μεσημέρι και νέα συνάντηση με την τρόικα στις 4 το απόγευμα.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.