ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«ΟΧΙ» ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΣΥΖΗΤΟΥN ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ

Κόκκινες γραμμές από Βενιζέλο – Κουβέλη για εργασιακά και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Στο τραπέζι πρόωρη συνταξιοδότηση και βαθύτερες περικοπές για να κλείσει το πακέτο.

Την προσεχή εβδομάδα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για το νέο πακέτο περικοπών ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου αφού, όπως αναμενόταν, η χθεσινή μακρά συνάντησή τους ήταν χωρίς αποτέλεσμα καθώς η απόσταση μεταξύ Υπ. Οικονομικών και τρόικας για τα μέτρα παραμένει.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και μοιάζει να επιχειρεί να θέσει τα τελευταία αναχώματα, τα οποία ενδεχομένως να επικαλεστεί και επικοινωνιακά, στην αποφυγή περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων (ωράριο, αποζημιώσεις) και στις απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων. Αντιθέτως, η εφεδρεία όσων βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς (1-3 έτη πριν τη συνταξιοδότηση) μοιάζει να αποτελεί βασική πλέον επιλογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση των τριών υπήρξε ενημέρωση από τον Αντ. Σαμαρά για τις διαβουλεύσεις που είχε με τον Μάριο Ντράγκι και, πάντοτε κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός φέρεται να επιβεβαίωσε ότι έθεσε στο συνομιλητή του τρόπους συνολικής ρύθμισης του ελληνικού χρέους (παραίτηση κεντρικών τραπεζών από κέρδη ελληνικών ομολόγων που έχουν αγορασθεί στη δευτερογενή αγορά, διακράτιση τίτλων, επαναγορά χρέους κ.α.).

Σε... αναστολή η συζήτηση για τα εργασιακά

Οι τρεις αρχηγοί φέρονται να συμφώνησαν στην ανάγκη αποφυγής νέων διατάξεων που θα απορυθμίζουν την αγορά εργασίας και ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Γ. Βρούτση να σταματήσει κάθε συζήτηση, πολλώ δε μάλλον συμφωνία, εφόσον δεν υπάρξει σχετική συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Επί του θέματος, έντονες ήταν οι αντιδράσεις του Φ.Κουβέλη αλλά και του Ευ. Βενιζέλου. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν φαίνεται να απέρριψε το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ως μέτρο αποφυγής νέων περικοπών, πρόταση όμως που μοιάζει να απορρίπτει η ΔΗΜΑΡ. Οι τρεις αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου, μόλις επιβεβαιωθεί ότι οι συζητήσεις με την τρόικα εισέρχονται στο τελικό τους στάδιο.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος τρέχει και στόχος της κυβέρνησης παραμένει τα μέτρα να  έχουν ψηφισθεί το αργότερο μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, όταν και προγραμματίζεται να συνεδριάσει το Eurogroup.

Διαβάστε επίσης: Σ.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: ΔΕΝ ΘΑ ΘΙΓΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.