ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ... ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡ

Αρκεί οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις κι επιδόματα να μην ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «πολιτικό παζάρι» για τα νέα μέτρα-σοκ. Η συζήτηση έχει πλέον μεταφερθεί στην «εσωτερική διάρθρωση» και την αναλογία περικοπών-φόρων-εξοικονομήσεων.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Όπως έκανε χθες σαφές στη σύσκεψη των αρχηγών ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, η Αγίου Κωνσταντίνου θέλει να τηρηθεί η αρχική συμφωνία για αναλογία 6 (ή 6,5) προς 5 (ή 5,5) δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι περικοπές σε μισθούς-συντάξεις-κοινωνικές μεταβιβάσεις (επιδόματα) να μην ξεπεράσουν τα 6 ή 6,5 δισ.ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα ως τα 11,5 δισ. ευρώ του συνολικού πακέτου των μέτρων να προέλθουν από την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, από τη συγχώνευση δημοσίων φορέων-οργανισμών, αλλά και από την περιστολή δαπανών των υπουργείων.

Μάλιστα, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που έχουν επεξεργαστεί τις οικονομικές προτάσεις του κόμματος (Σάκης Παπαθανασίου, Δημήτρης Χατζησωκράτης) θεωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr ότι μπορεί να εξοικονομηθούν περισσότερα από τα προϋπολογισθέντα χρήματα από ορισμένα υπουργεία, ενώ συζητούν ακόμη και την αύξηση του συνολικού πακέτου στα 13,5 δισ. ευρώ, αρκεί να μην περάσουν τα 6 δισ. ευρώ οι περικοπές σε συντάξεις, μισθούς και κοινωνικά επιδόματα.

Η ΔΗΜΑΡ, μάλιστα, δίνει μεγάλη έμφαση στις εξοικονομήσεις που μπορεί να προκύψουν από ένα νέο φορολογικό σύστημα, από την αλλαγή του τρόπου προμηθειών του Δημοσίου, αλλά την περιστολή δαπανών στην Υγεία και την Άμυνα, αλλά και από την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης. Εξάλλου, συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη συμφωνούν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, σε ό,τι αφορά τις... δυνατότητες των υπουργών Υγείας και Άμυνας, να συμβάλουν περισσότερο στις περικοπές των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων.

Αύξηση συνολικού πακέτου

Όπως προαναφέρθηκε, η ΔΗΜΑΡ συζητεί ακόμη και αύξηση του συνολικού πακέτου μέτρων, ενώ εμμένει και στις εκτιμήσεις της για την εφαρμογή «μέτρων με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ο υπουργός Οικονομικών έθεσε στην τρόικα ορισμένες από τις «ισοδύναμες προτάσεις» της ΔΗΜΑΡ και προέκυψε ότι οι επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου των δανειστών έχουν απορρίψει, προσώρας, τις περισσότερες ιδέες, με το επιχείρημα ότι θέλουν «άμεσης δημοσιονομικής απόδοσης» μέτρα.

Διαφωνίες και προτάσεις

Στο πλαίσιο της πρότασης για αύξηση του συνολικού πακέτου μέτρων, το επιτελείο του κόμματος Κουβέλη υπολογίζει ότι, αν παραμείνουν στα 6,5 δισ. ευρώ οι περικοπές σε μισθούς-συντάξεις-επιδόματα, μπορεί η κυβέρνηση να αυξήσει τις υπόλοιπες περικοπές-εξοικονομήσεις από τα 5 στα 7 δισ. ευρώ, ώστε το πακέτο να φτάσει συνολικά τα 13,5 δισ. ευρώ. «Αν υιοθετηθεί η πρότασή μας αυτή, τότε η κυβέρνηση θα έχει και περιθώριο να πέσει έξω στους στόχους της κατά 20-25%, αφού αν πιάσει το 80 ή το 75% των στόχων, θα έχει καταφέρει να εξοικονομήσει τα 11,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί και σε μία σειρά προτάσεων που υποβλήθηκαν χθες προς τους αρχηγούς από τον Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, ακέραια παραμένει η διαφωνία του Φώτη Κουβέλη στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη (αν και γι’ αυτό ο κύβος έχει μάλλον ριφθεί...), ενώ διαφωνία καταγράφεται και στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για νέους φόρους, ήτοι: για αύξηση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών από 20 σε 30%, για την κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για την επιβολή έκτακτης εισφοράς 150 έως 250 ευρώ σε όσους έχουν έσοδα από ενοίκια, σε όσους έχουν αγροτικά εισοδήματα (χωρίς να είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες) αλλά και στους κατέχοντες Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. «Όλες αυτές οι προτάσεις αποκρούστηκαν και κατέστη σαφές ότι δεν μπορούν να συζητηθούν νέοι φόροι αποσπασματικά. Αν είναι να γίνει τέτοια συζήτηση, θα γίνει όταν έρθει η ώρα να δούμε ένα νέο φορολογικό σύστημα. Όταν, δηλαδή θα μιλήσουμε για όλα αυτά από την αρχή», σημειώνουν στο matrix24.gr αρμόδιοι παράγοντες της ΔΗΜΑΡ.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.