ΚΟΣΜΟΣ

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ

Μετά την πρόσκληση του Πρώην Πρωθυπουργού στον λαό του Λιβάνου να παραστεί στην κηδεία του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας, οι Αρχές είναι υπ’ ατμόν.

Χιλιάδες ήταν αυτοί που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαρτύρων στην Βηρυτό, για να πάρουν μέρος στην τελετή ταφής του Ουίσαμ αλ Χάσαν επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας. Κρατώντας σημαίες του Λιβάνου άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στην πλειοψηφία τους σουνίτες, χριστιανοί και δρούζοι, φώναζαν: «Θέλουμε να παραιτηθεί η συριακή κυβέρνηση», ενώ ένα πανό έγραφε: «Θα εκδικηθούμε τον θάνατό σου Ουίσαμ αλ Χάσαν».

Παράλληλα, ισχυρά οπλισμένοι στρατιώτες και Αστυνομικοί επιτηρούσαν διακριτικά τον χώρο. Ωστόσο, γύρω στις 15.00, οργισμένο πλήθος επεχείρησε να εισβάλει στα γραφεία του Πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι ζητώντας την παραίτησή του. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, σφοδρά πυρά ακούστηκαν στο κέντρο της Βηρυτού.

Στο μεταξύ, στρατιώτες με την υποστήριξη αρμάτων μάχης έχουν παραταχθεί γύρω από την έδρα της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τους διαδηλωτές από το να εισβάλουν.

Νωρίτερα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πυροβόλησε στον αέρα για να εμποδίσει την εισβολή των διαδηλωτών, που συγκεντρώθηκαν στην έδρα της κυβέρνησης, ενώ το οργισμένο πλήθος απάντησε με πέτρες και ξύλα εναντίον των αστυνομικών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπάρχουν τραυματίες και από τις δύο πλευρές.

Για την αποκλιμάκωση της έντασης, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι δήλωσε μέσω του τηλεοπτικού δικτύου Future Television, απευθυνόμενος στους οπαδούς του ότι «Θέλουμε ειρήνη, η κυβέρνηση πρέπει να πέσει, αλλά επιθυμούμε να συμβεί με ειρηνικό τρόπο. Ζητώ από όλους όσοι είναι στους δρόμους να αποχωρήσουν».

Ήδη τις τελευταίες δύο μέρες, οι Σουνίτες κάνουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και ζητούν την παραίτηση του Πρωθυπουργού της χώρας, που ωστόσο παραμένει στην θέση του, μετά από απόρριψη του σχετικού αιτήματός του από τον Πρόεδρο της χώρας.

Η πολιτική κρίση εντείνεται, καθώς χθες ο επικεφαλής των Δυνάμεων του Λιβάνου, Σαμίρ Γκεαγκέα, ζήτησε αναστολή των συμφωνιών, που έχει κάνει η χώρα του με την Συρία, αλλά και την απέλαση του Σύριου Πρέσβη στον Λίβανο. Επίσης, πρότεινε την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων στα σύνορα Λιβάνου Συρίας.

Γαλλική παρέμβαση για την βομβιστική επίθεση

Αναζωπυρώνεται η συζήτηση για τα αίτια της βομβιστικής επίθεσης στην Βηρυτό, με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιους, να υποστηρίζει σε δηλώσεις του ότι «είναι πιθανό (…). Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος κρύβεται πίσω (από την επίθεση), όμως όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια εξάπλωση της συριακής τραγωδίας». Σε συνέντευξη στο Europe 1, ο Λοράν Φαμπιους στιγμάτισε τον πολιτικό ρόλο της Χεζμπολάχ. Συγκεκριμένα είπε: «Η Χεζμπολάχ συμμετέχει στην κυβέρνηση του Λιβάνου και δεν βλέπουμε έντονα την παρουσία της στη συριακή κρίση. Όμως εδώ και μερικές εβδομάδες υπάρχει εμπλοκή των ανταρτών της Χεζμπολάχ στην κρίση, ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εστάλη στο Ισραήλ».

Δείτε επίσης: «ΔΕΙΧΝΟΥΝ» ΣΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΒΗΡΥΤΟΥ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.