ΚΟΣΜΟΣ

Μπλόκο από ΗΠΑ σε διακήρυξη του Σ.Α του ΟΗΕ που καταδίκαζε τη βία στην περιοχή

Εκεχειρία προ των πυλών στη Λωρίδα της Γάζας

Την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Αίγυπτο Αϊμάν Τάχα
Εκεχειρία προ των πυλών στη Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με τον ίδιο έχει επέλθει συμφωνία η οποία είναι ζήτημα χρόνου να ανακοινωθεί.

Ωστόσο μέχρι στιγμής η Ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία με αξιωματούχους να αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Η συμφωνία εκεχειρίας με τους παλαιστίνιους μαχητές της Λωρίδας της Γάζας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και «το παιχνίδι συνεχίζεται», δήλωσε  ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρεγκέβ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και πρόσθεσε ότι:«Μέχρι να φτάσουμε εκεί, δεν είμαστε εκεί».

Λίγο αργότερα Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε πως «οι συνομιλίες συνεχίζονται» και επεσήμανε ότι η Αίγυπτος ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία αργότερα σήμερα. «Είμαστε πιο αισιόδοξοι σήμερα απ' ό,τι χθες» δήλωσε η ίδια πηγή που δεν κατονομάζεται.

«Αναμένουμε την ισραηλινή απάντηση», κατέληξε.

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται δύο ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.Πρόκειται για έναν 18χρονο στρατιώτη και ένας Ισραηλινός πολίτης που εργαζόταν για το στρατό.

Σημειώνεται ότι από την περασμένη Πέμπτη που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες περίπου 130 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι πολίτες, έχουν χάσει τη ζωή τους από τα ισραηλινά πυρά.

Απόψε  αναμένεται στο Ισραήλ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ενώ στην περιοχή βρίσκεται ήδη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, προκειμένου να αποκλιμακώσουν την ένταση και να αποφευχθεί μια χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.

 Καταστροφική για την περιοχή περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων

«Μια περαιτέρω κλιμάκωση θα ήταν επικίνδυνη και καταστροφική για ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο  γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να ανεχθεί επιθέσεις (εναντίον των πολιτών του). Εάν μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διπλωματικής οδού, το Ισραήλ είναι πρόθυμο να συνεργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή», δήλωσε από την πλευρά του ο Νετανιάχου και πρόσθεσε: «Όμως αν μια ισχυρότερη στρατιωτική δράση αποδειχτεί απαραίτητη για να τεθεί ένα τέλος στις συνεχείς εκτοξεύσεις πυραύλων, το Ισραήλ δεν θα διστάσει να κάνει τα αναγκαία για να υπερασπιστεί το λαό του».

Ο κ. Μπαν έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Τετάρτη τη Ραμάλα (Δυτική Όχθη), όπου θα έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Σήμερα, συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την "υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας".

Οι ΗΠΑ εμπόδισαν σήμερα την έγκριση μιας διακήρυξης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκαζε την κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ ήταν αντίθετες με την διακήρυξη, η οποία έπρεπε να εγκριθεί ομόφωνα, επειδή «δεν αναφερόταν στην αιτία» --τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Χαμάς-- της κλιμάκωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και στους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε η Έριν Πέλτον, εκπρόσωπος της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

«Είχαμε καταστήσει σαφές ότι θα εξετάσουμε οποιαδήποτε δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας ανάλογα με το αν υποστηρίζει τις τρέχουσες διπλωματικές ενέργειες για την αποκλιμάκωση της βίας και για ένα βιώσιμο αποτέλεσμα που θα δίνει τέλος στις επιθέσεις με ρουκέτες στις ισραηλινές πόλεις», σημείωσε η Πέλτον και πρόσθεσε: «Καθώς δεν αποτελούσε ένα αίτημα για έναν άμεσο και διαρκή τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών από τη Γάζα στο Ισραήλ, αυτή η διακήρυξη δεν συνέβαλε εποικοδομητικά στους σκοπούς αυτούς", υπογράμμισε, "και ως εκ τούτου δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε αυτό το κείμενο απόφασης».

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.