ΚΟΣΜΟΣ

Είκοσι επτά παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους

Συνέχεια στο δράμα της Γάζας

Οι μισοί περίπου από τους 108 κατοίκους που σκοτώθηκαν μέχρι χθες Δευτέρα στη Γάζα ήταν άμαχοι. Στον αντίποδα, τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν από πυραύλους της Χαμάς. Η Χ. Κλίντον σε ρόλο ειρηνοποιού επισκέπτεται την ευρύτερη περιοχή. Αναβάλει τη χερσαία επίθεση (προς το παρόν) το Ισραήλ, ενώ η Χαμάς εξαπολύει ρουκέτες.
Συνέχεια στο δράμα της Γάζας

Τέσσερα μέλη μιας οικογένειας -δύο δίδυμα αγοράκια 4 ετών και οι γονείς τους- έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής τη Δευτέρα στη Γάζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έκανε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την επίθεση, ένας από τους 80 περίπου βομβαρδισμούς που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας στην περιοχή.

Ο Ασράφ αλ-Κιντρά, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς στη Γάζα, σχολίασε νωρίτερα μέσω του σελίδας του στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, Facebook» ότι εξαιτίας μιας ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στην πόλη της Γάζας, Μπέιτ Λαχίγια, το σπίτι του Φουάντ Χετζαζί ισοπεδώθηκε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος, η σύζυγος του και οι δύο τους γιοι. Γείτονες της οικογένειας δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο Χετζαζί δεν ήταν μέλος κάποιας μαχητικής ομάδας. Τα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εννέα μέλη μιας ακόμα οικογένειας σκοτώθηκαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια επίθεσης.

Ρουκέτες της Χαμάς εναντίον ισραηλινών στόχων

Ένοπλοι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν τουλάχιστον 40 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ νωρίς σήμερα το πρωί, προκαλώντας τον τραυματισμό ενός ανθρώπου και υλικές ζημιές. Δεκαέξι ρουκέτες τύπου Γκραντ εκτοξεύθηκαν εναντίον της Μπιρσεβά, της μεγαλύτερης πόλης του νοτίου Ισραήλ. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, ανέβαλαν την ευθύνη για τις επιθέσεις. Τέσσερις από τις ρουκέτες έπεσαν στην πόλη, ενώ οι υπόλοιπες έπεσαν σε περιοχές εκτός των ορίων της πόλης ή αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό αμυντικό σύστημα Σιδηρός Θόλος.

Αναβάλει τη χερσαία επίθεση (προς το παρόν) το Ισραήλ

Το Ισραήλ αποφάσισε να αναβάλει τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας για να δοθεί η ευκαιρία στις αιγυπτιακές διπλωματικές προσπάθειες για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, ανακοίνωσε ισραηλινός αξιωματούχος. «Ελήφθη απόφαση για την προσωρινή διακοπή κάθε σχεδίου χερσαίας επίθεσης για να δοθεί μία ευκαιρία στις διπλωματικές προσπάθειες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, έπειτα από τη νυκτερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ υπό την προεδρία του Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Συζήτησαν τόσο την εξέλιξη των διπλωματικών προσπαθειών, όσο και την στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ ότι «θα πληρώσει ακριβά αν προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα», σε ένα σπάνιο ηχογραφημένο μήνυμά του.

Παράλληλα ο  ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν  Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ τείνει «ένα χέρι προς τους γείτονές του που επιθυμούν την ειρήνη», ενώ με το άλλο κρατά ένα «σπαθί» εναντίον όσων επιθυμούν την καταστροφή του.

«Τείνουμε το χέρι προς τους γείτονές μας που επιθυμούν την ειρήνη, όμως στο άλλο χέρι κρατάμε γερά και σταθερά το σπαθί του Δαβίδ εναντίον όσων θέλουν να εξαφανιστεί αυτή η χώρα», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Ένοπλος μαχαίρωσε φρουρό στην Αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ

Άγνωστος μαχαίρωσε φρουρό ασφαλείας στην αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ τραυματίζοντάς τον και στη συνέχεια συνελήφθη από αστυνομικούς, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Ο φρουρός άνοιξε πυρ όταν δέχτηκε την επίθεση του αγνώστου. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο δράστης που είχε στην κατοχή του μαχαίρι και τσεκούρι, τραυματίστηκε.

Η (peace maker) Χίλαρι Κλίντον σε Παλαιστίνη και Ισραήλ 

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον αναχωρεί από την Πνομ Πενχ και κατευθύνεται προς το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Ραμάλα, καθώς η Ουάσινγκτον καταβάλλει προσπάθειες για να εμποδίσει μία κλιμάκωση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας. H Κλίντον, η οποία συνοδεύει τον Μπαράκ Ομπάμα στην περιοδεία του στην Ασία, θα συναντηθεί αύριο στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και θα συζητήσει την παλαιστινο-ισραηλινή κρίση με αιγύπτιους και παλαιστίνιους αξιωματούχους. Ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να στείλει την υπουργό Εξωτερικών στην Εγγύς Ανατολή αφού συνομίλησε δύο φορές με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και τον Νετανιάχου, δήλωσε ο βοηθός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μπεν Ρόουντς.

Διαφωνούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εγκρίνουν κείμενο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο απειλεί να πλήξει, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η Αμερικανίδα πρεσβευτής Σούζαν Ράις. Μετά την ολοκλήρωση χθες της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα προτείνει κείμενο απόφασης για άμεση κατάπαυση του πυρός, εάν οι 15 χώρες-μέλη δεν κατορθώσουν μέχρι τις 16:00 (ώρα Ελλάδος) σήμερα να συμφωνήσουν επί κειμένου που θα ζητεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας.

Μπαν Κι Μουν: «Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες

«Το μήνυμά μου είναι σαφές: όλες οι πλευρές πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην κατάπαυση του πυρός. Κάθε νέα κλιμάκωση θα έθετε σε κίνδυνο όλη την περιοχή και αυτό πρέπει να αποτραπεί», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουνστη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Αλ Αράμπι, μετά τις συνομιλίες που είχε μαζί του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Ο Μουν είπε επίσης: «Οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί ζουν με το φόβο μιας ακόμη αεροπορικής επιδρομής», ενώ υπογράμμισε: «Πρέπει να γίνουν άμεσα βήματα από όλους ώστε να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση, όπως μια χερσαία επιχείρηση που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία... Καλώ την ισραηλινή ηγεσία να σταματήσει τη στρατιωτική βία».

Άραβες ΥΠΕΞ στη Γάζα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, του Μαρόκου, της Παλαιστίνης, του Ιράκ, του Σουδάν, του Κατάρ, του Λιβάνου και της Ιορδανίας καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναχώρησαν από το Κάιρο για την πόλη Αλ Αρίς (κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα) απ' όπου θα διασχίσουν το πέρασμα της Ράφα με προορισμό τη Γάζα. Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε νωρίτερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ότι η υπουργική αντιπροσωπεία «μεταβαίνει στη Γάζα για να εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη της προς τον παλαιστινιακό λαό».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η επίσκεψή του στη Γάζα σκοπό έχει να δείξει την αλληλεγγύη της Τουρκίας προς τον παλαιστινιακό λαό. «Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουν οι κάτοικοι της Γάζας ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι μόνοι τους. Εβδομήντα πέντε εκατομμύρια Τούρκοι είναι στο πλευρό τους», τόνισε.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.