ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό συμβούλιο

Το Μαξίμου τρέχει για την «επόμενη ημέρα»

Δήλωση Σαμαρά απόψε, υπουργικό συμβούλιο αύριο, σύσκεψη αρχηγών προσεχώς στην ατζέντα του πρωθυπουργού, μετά την απόφαση του Eurogroup.
Το Μαξίμου τρέχει για την «επόμενη ημέρα»

Το απόγευμα, πριν από τα δελτία ειδήσεων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα προβή σε  δήλωση αποτίμησης της απόφασης των Βρυξελλών.

Αύριο, στη συνεδρίαση του υπουργικού, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, θα γίνει ενημέρωση για τα αποτελέσματα του Eurogroup και τη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους και θα τεθούν οι άξονες προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Η απόφαση του Eurogroup βάζει τέλος στην περίοδο αναμονής της κυβέρνησης και αναγκάζει τον Αντώνη Σαμαρά να... τρέξει, αν επιθυμεί να εκμεταλλευθεί τα όποια δώρα των πιστωτών της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός συνεκάλεσε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, του πρώτου ουσιαστικά μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης, για αύριο ώρα 13:00. Εκεί ο Πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει στην αναλυτική αποτίμηση της απόφασης της ευρωζώνης και του ΔΝΤ αλλά και να οριοθετήσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Η επαναγορά χρέους, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, αποτελεί τον πρώτο και βασικό στόχο της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, καθώς από την επιτυχή ή μη υλοποίησή της θα κριθεί αφενός η συμμετοχή του ΔΝΤ στη δόση των 34 δισ ευρώ, αφετέρου εάν θα ολοκληρωθεί, προσωρινά έστω, η συζήτηση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να έχει και συνάντηση με τους κ. κ. Βενιζέλο και Κουβέλη (σ.σ. οι τρεις βρίσκονταν σε ανοικτή επικοινωνία όλες τις προηγούμενες ώρες) προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους, να οριστικοποιήσουν τη συγκρότηση της 9μελούς επιτροπής συντονισμού του κυβερνητικού έργου αλλά και, ενδεχομένως, να κάνουν την πρώτη ουσιαστική κουβέντα περί ανασχηματισμού. Παρά τις πληροφορίες, ωστόσο, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν την έλευση της πρώτης δόσης, άρα και την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς, καθώς το Μαξίμου δεν θα ήθελε να χαθεί η επικοινωνιακή αξία της όποιας πρωτοβουλίας του από μία ενδεχόμενη εμπλοκή στη διαδικασία επαναγοράς.

Από εκεί και πέρα, Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν να αντιμετωπίσουν ουκ ολίγους κάβους, και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον με τους πολίτες στα όρια αντοχής τους.

Σημεία καμπής αποτελούν:

  • Το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο τριβών μεταξύ των τριών κομμάτων ενώ, φαίνεται πώς, υπάρχουν ενστάσεις και από την πλευρά της τρόικας. Υπενθυμίζεται ότι από την ψήφιση του «σωστού» φορολογικού εξαρτάται μεταξύ άλλων η εκταμίευση των υπολοίπων δόσεων, περίπου 9 δισ, εντός του πρώτου τριμήνου του 2013
  • Η υλοποίηση των νόμων που πέρασαν από τη Βουλή ή μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο κοινωνικών εντάσεων. Ενδεικτικά, δικαστικοί και δικηγόροι παραμένουν σε κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ το ίδιο ενώ τα κοινωνικά μέτωπα σε πολλούς χώρους παραμένουν ανοικτά
  • Η ψήφιση από τη Βουλή, εντός των επόμενων μηνών, των διατάξεων που πέρασαν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ακόμη κι αν η επικείμενη έλευση των χρημάτων αμβλύνει τις αντιδράσεις των βουλευτών, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ενστάσεις που θα δοκιμάσουν την μικρή κυβερνητική πλειοψηφία
  • Η διαχείριση της εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή την Παρασκευή και ήδη η πλειοψηφία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προσανατολίζονται να καταψηφίσουν. Πιθανότατα θα επικαλεστούν το φάκελο της δικαιοσύνης που ήδη φθάνει στη βουλή (υπόθεση Ρουμελιώτη). Ωστόσο, η υπόθεση «Μνημόνιο», με τον κ. Σαμαρά να δηλώνει προεκλογικά πώς θα είναι η μόνη εξεταστική που θα κάνει, δεν αποκλείεται να πληξει την τρικομματική κυβέρνηση ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει και ενστάσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. αν, σε μία προσπάθεια συμβιβασμού με το ΠΑΣΟΚ, το Μαξίμου επιλέξει τη διερεύνηση όλης της περιόδου μετά το 2000 βάζοντας, έτσι, στο «κάδρο» και την κυβέρνηση Καραμανλή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.