ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aπό ΑΑΑ σε AA1

Υποβάθμιση της Γαλλίας από τη Moody's

Δύο μέρες μετά το χαρακτηρισμό της Γαλλίας ως την «ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά της Ευρώπης» από τον Economist, o οίκος Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά μία βαθμίδα. Πτώση στο ευρώ και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Υποβάθμιση της Γαλλίας από τη Moody's

Από ΑΑΑ σε AA1 διατηρώντας την προοπτική της γαλλικής οικονομίας ως «αρνητική».

Η απόφαση της Moody’s για υποβάθμιση της Γαλλίας οφείλεται στις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας για ανάπτυξη που επηρεάζονται αρνητικά από διαρθρωτικές προκλήσεις, όπως η σταδιακή απώλεια της ανταγωνιστικότητας και οι δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας, την αγορά υπηρεσιών και αγαθών.

Ακόμα, οι δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας είναι αβέβαιες εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών.

Η Moody's εξηγεί ότι η προβλεψιμότητα της ευελιξίας της Γαλλίας σε μελλοντικά σοκ στην Ευρωζώνη περιορίζεται εξαιτίας αυξημένων κινδύνων για την οικονομική ανάπτυξη, των δημοσιονομικών επιδόσεων και του κόστους χρηματοδότησης.

Την ίδια ώρα, στην έκθεση σημειώνεται πως η αξιολόγηση της Γαλλίας διατηρεί υψηλή βαθμολογία λόγω μιας σειράς σημαντικών πλεονεκτημάτων, όπως η ισχυρή δέσμευση της χώρας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση.

Αντιδράσεις

«Το αξιόχρεο της Γαλλίας παραμένει ακόμη πολύ σταθερό», σημείωσε ο Σόιμπλε, ζητώντας να αποφευχθεί οποιαδήποτε δραματοποίηση της υποβάθμισης αυτής, σε ομιλία του στην Μπούντεσταγκ για το θέμα του γερμανικού προϋπολογισμού του 2013.

«Έχουμε κάθε συμφέρον να σταθούμε, ο καθένας στην Ευρώπη, στο ύψος των καθηκόντων και των ευθυνών μας», πρόσθεσε ο υπουργός.

Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από τον Moody's ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι αυτή ήταν μια «κύρωση για τη διαχείριση του παρελθόντος, η οποία πρέπει να παροτρύνει την κυβέρνηση να υλοποιήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις».

Διαβάστε επίσης: Η υποβάθμιση της Γαλλίας «ρίχνει» ευρώ και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.