ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αιθαλομίχλη λόγω της καύσης ξύλων για θέρμανση

Αθήνα, η ...καπνισμένη πρωτεύουσα

Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη έχει γίνει βαριά η ατμόσφαιρα -ειδικά τα βράδια-, ενώ κάτι παρόμοιο παρατηρείται και σε άλλες πόλεις της επικράτειας, όπως π.χ. στην Ξάνθη. Τα ανησυχητικά ποσοστά αιθαλομίχλης στις αστικές ατμόσφαιρες που έχουν προκληθεί από τη μαζική καύση ξύλων ανησυχούν τους επιστήμονες.

Αθήνα, η ...καπνισμένη πρωτεύουσα

Η αναζήτηση του κόσμου να βρει εναλλακτικούς τρόπους να ζεσταθεί, λόγω της εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οδήγησε πολλούς στην καύση ξύλων σε ξυλόσομπες και τζάκια ή εναλλακτικά στην καύση συσσωματωμάτων και πέλετ. Η στροφή στον παραδοσιακό τρόπο θέρμανσης ανεβάζει τα ποσοστά αιθανόλης στην ατμόσφαιρα, κυρίως στα αστικών κέντρα. Η καύση του κρύβει αρωματικούς υδρογονάνθρακες, που είναι άκρως επικίνδυνοι για την υγεία.

Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση με την αιθαλομίχλη στην Αθήνα και άλλες πόλεις έχει ξεφύγει. Οι ειδικοί εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους και προειδοποιούν πως η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει αφόρητη εάν συνδυαστεί με πολύ χαμηλή θερμοκρασία, άπνοια και βραδινή ξαστεριά, που δημιουργεί το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής και δεν εμποδίζει τους ρύπους να φύγουν και να διαλυθούν. Και όλα αυτά συμβαίνουν ή θα συμβούν χωρίς να έχει εκπονηθεί κάποιο σχέδιο (κυρίως από το κράτος) για να αντιμετωπιστεί η αύξηση της αιθαλομίχλης.

Βέβαια τα ξύλα που καίγονται δεν προέρχονται όλα από μάντρες καυσόξυλων. Σύμφωνα με την Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, παράνομη κοπή δέντρων παρατηρείται τόσο στον Υμηττό και την Πάρνηθα όσο και σε αστικές περιοχές, όπως στο πάρκο του Αγίου Φιλίππου στη Νίκαια ή το Διομήδειο Βοτανικό Κήπο στην Ιερά Οδό.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.