ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 2012

Αυξημένα κέρδη για την Τράπεζα Ελλάδος

Αυξημένα κέρδη 318,6 εκατ. ευρώ έναντι 96,9 δισ. ευρώ το 2011, εμφάνισε πέρυσι η Τράπεζα της Ελλάδος. Η διοίκηση της Τράπεζας θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 67 λεπτών ανά μετοχή.

Αυξημένα κέρδη για την Τράπεζα Ελλάδος

Στη χρήση 2012 αυξήθηκαν σημαντικά τα καθαρά έσοδα, ενώ για μία ακόμη χρονιά μειώθηκαν τα λειτουργικά έξοδα και ιδιαίτερα οι δαπάνες προσωπικού. Από τα κέρδη ποσό 305,3 εκατ. ευρώ θα μεταφερθεί υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, σε εφαρμογή σχετικής διάταξης του Καταστατικού της (άρθρο 71, παρ.3) και το υπόλοιπο θα διατεθεί στους μετόχους.

Όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις της ΤτΕ , τα γενικά λειτουργικά έξοδα της Τράπεζας πλην προβλέψεων (δαπάνες προσωπικού, συντάξεις, αποσβέσεις, λοιπά έξοδα) μειώθηκαν κατά 12,6 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 334,1 εκατ. ευρώ έναντι 346,7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρά την επιβάρυνση με έκτακτες δαπάνες 10,3 εκατ. ευρώ, που απαιτήθηκαν για τον έλεγχο του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.

Σημαντική συμβολή στη μείωση των λειτουργικών εξόδων είχαν οι δαπάνες προσωπικού που μειώθηκαν κατά 25,1 εκατ. ευρώ (-13,7%), ενώ και οι λοιπές τακτικές δαπάνες διαχείρισης μειώθηκαν κατά 6,9 εκατ. ευρώ (-14,7%).

Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας εξορθολογισμού των δαπανών της Τράπεζας, τα τρία τελευταία χρόνια μειώθηκαν τα λειτουργικά έξοδα, πλην προβλέψεων, κατά 105 εκατ. ευρώ (-23,9%). Στη μείωση αυτή σημαντική συμβολή είχε η μείωση των δαπανών προσωπικού κατά 49,1 εκατ. ευρώ (-23,7%).

Οι μειώσεις των λειτουργικών εξόδων πραγματοποιήθηκαν παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις της Τράπεζας για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος (διενέργεια πρόσθετων ελέγχων, εργασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών κ.λπ.), για την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της χώρας μας.

Επισημαίνεται ότι το προσωπικό της Τράπεζας μειώθηκε την τελευταία 5ετια κατά 820 υπαλλήλους.

Στο κομμάτι των εσόδων, τα συνολικά καθαρά έσοδα από την άσκηση της ενιαίας νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, τους τόκους των χαρτοφυλακίων, τις προμήθειες και τα λοιπά έσοδα από τις εργασίες εσωτερικού και εξωτερικού διαμορφώθηκαν σε 2.995,5 εκατ. ευρώ έναντι 1.594,8 εκατ. ευρώ στη χρήση 2011, σημειώνοντας αύξηση κατά 87,8%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.