ΕΛΛΑΔΑ

Άρθρο της Huffington Post

Πεθαίνοντας στους δρόμους της Αθήνας

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν γρήγορη στο να μειώσει τα κοινωνικά προγράμματα και την πρόνοια κατά 40%, ενώ ο κοινωνικός ιστός διαλύεται και στη χώρα αυξάνεται η χρήση σκληρών ναρκωτικών, η πορνεία και οι μολύνσεις από τον HIV.

Πεθαίνοντας στους δρόμους της Αθήνας

Η οικονομική δυσπραγία και η απελπισία οδήγησε τους Έλληνες στα ναρκωτικά και στην πορνεία, όπως αναφέρει άρθρο της Huffington Post. «Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δραματικά τις ζωές όλων των Ελλήνων, αλλά οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ναρκωτικών είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο», αναφέρει ο Χ. Πουλόπουλος, διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και προσθέτει: «Να θεραπεύσεις την εξάρτηση και να κρατήσεις τους ανθρώπους σε μια θεραπευτική κοινότητα κοστίζει έξι φορές λιγότερο από τον τοκετό. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει περικόψει τις κοινωνικές δαπάνες, χωρίς να λάβει υπόψη το ανθρωπιστικό και κοινωνικό κόστος. Αυτό δημιουργεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), υπάρχουν περίπου 25.000 ναρκομανείς στην Ελλάδα με πάνω από 10.000 ΧΕΝ (Χρήστες Ενδοφλέβιων Ουσιών) κυρίως στην Αθήνα. Υπάρχει μια αίσθηση απόγνωσης στους χρήστες ναρκωτικών. Καθώς όλα τα δίχτυα ασφαλείας διαλύονται, οι χρήστες έχουν χάσει το κίνητρο να αλλάξουν τη ζωή τους. Και αυτό συμβάλλει επίσης στην αύξηση των μολύνσεων από τον HIV.

Ο ρεπόρτερ παίρνει συνεντεύξεις από ιερόδουλες και ναρκωμανείς, όπως από την Μαρία, η οποία λέει πως παρά το γεγονός ότι έχει AIDS, πολλοί άντρες επιλέγουν να κάνουν σεξ μαζί της χωρίς προφυλάξεις. Ο επίσης χρήστης ναρκωτικών Νίκος, παραδέχεται πως χρησιμοποιεί αρκετές φορές τις ίδιες βελόνες για να πάρει τη δόση του. Ο δε Δημήτρης , 50 ετών, εξαρτημένος από την ηρωίνη λέει: «Πέντε χρόνια πριν, ήταν πιο εύκολο να πάρεις βελόνες. Τώρα έχει δυσκολέψει και υπάρχει παρεμπόριο με τις βελόνες».

«Οι περικοπές του προϋπολογισμού έχουν επιδεινώσει ένα ήδη υπάρχον πρόβλημα. Τα προγράμματα ανταλλαγής βελονών ποτέ δεν ήταν επαρκή και υπήρχε παντελής έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων οργανισμών που ασχολούνται με την μείωση του φαινομένου. Τώρα που η οικονομική κρίση έχει αλλάξει το πρότυπο της χρήσης ναρκωτικών και οι χρήστες κάνουν ενέσεις με φθηνότερα ναρκωτικά, αρκετές φορές την ημέρα, η ανάγκη για μεγαλύτερη κάλυψη από βελόνες είναι επείγουσα», αναφέρει η Μ. Κλόκα, διευθύντρια της ΜΚΟ Positive Voice, με έδρα την Αθήνα, που εργάζεται κατά της εξάπλωσης του HIV.

Η οικονομική κρίση έχει φέρει νέα, φθηνότερα και περισσότερο επικίνδυνα ναρκωτικά. Το «ταϊλανδέζικο» και η κοκαΐνη έγιναν τα κύρια ναρκωτικά και αποτελούν αντικείμενο διακίνησης, ενώ το σίσα που παράγεται τοπικά, διακινείται σε συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου της πόλης. Μια δόση πωλείται σε σχήμα μικρής μπάλας και ζυγίζει όχι περισσότερο από 0,01 του γραμμαρίου αναγκάζοντας τους χρήστες να αγοράσουν 8-10 φορές την ημέρα. Ως αποτέλεσμα, το κέρδος για τους εμπόρους παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά την χαμηλή τιμή της δόσης, καθώς κάθε μια κοστίζει επτά με πέντε ευρώ, ανάλογα με το είδος του ναρκωτικού.

Ο Raymon , 35 ετών, από τη Σομαλία, που μπήκε παράνομα στην Ελλάδα περιγράφει την Οδύσσειά του: «Φτάσαμε σε μια βραχώδη ακτή και ο οδηγός της λέμβου μας άφησε εκεί. Ρωτήσαμε έναν άνθρωπο που ήμασταν. «Αυτή είναι η Ελλάδα. Ήμασταν ευχαριστημένοι...». Ο Raymon πήγε στο λιμάνι του Πειραιά. Μετά άρχισε να πουλάει ηρωίνη στην πλατεία Βικτορίας. Ισχυρίζεται ότι το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών προστατεύεται από διεφθαρμένους αξιωματούχους της αστυνομίας, οι οποίοι πληροφορούν την τοπική μαφία για τις επιδρομές της αστυνομίας ...

Ο ρεπόρτερ της HF γράφει για την αίσθηση παρακμής και εγκατάλειψης των «προβληματικών» κοινωνικών ομάδων που ζουν και κινούνται στο κέντρο της Αθήνας, κάτι που αποτελεί τη «στάμπα» μιας κοινωνίας που έχει χάσει την ισορροπία της.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.