ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Άγκυρα στις 5 Μαρτίου ο πρωθυπουργός

Συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν στην Ντόχα

Άτυπη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό, Ταγίπ Ερντογάν, είχε σήμερα στη Ντόχα του Κατάρ ο Αντώνης Σαμαράς.

Συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν στην Ντόχα

Αν και άτυπη, η συνάντηση κράτησε περίπου 40 λεπτά Οι δύο πρωθυπουργοί έδωσαν ραντεβού στην Άγκυρα, στις 5 Μαρτίου, όπου συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί ευρεία διακυβερνητική διάσκεψη με τη συμμετοχή και αρκετών Ελλήνων υπουργών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιμάμηδες της Θράκης, ζητώντας του να ακυρωθεί. Εκτός από τα ζητήματα της Δυτικής Θράκης συζητήσαμε και το θέμα της ίδρυσης περιβαλλοντολογικού ινστιτούτου στο κτίριο του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου», ανέφερε ο Ερντογάν στο πρακτορείο «Ανατολή»

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στον Έλληνα πρωθυπουργό, συζητήθηκαν «επιγραμματικά» και ζητήματα όπως το «θέμα των ελληνικών δικαιωμάτων στη θάλασσα».

Συζητήθηκαν ακόμη θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την περιοχή.

Επίσης συζητήθηκαν και οι αποκρατικοποιήσεις. Ο Τ. Ερντογάν φέρεται, μάλιστα, δήλωσε στον Αντώνη Σαμαρά: «Εγώ, με τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση».

Ενώ στη 40λεπτη συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας , όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ετέθησαν επιγραμματικά διάφορα θέματα. Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο αυτών, ο κ. Σαμαράς έθεσε και το «θέμα των ελληνικών δικαιωμάτων στη θάλασσα».

 

Αναζητούνται επενδυτές

Το ζητούμενο της επίσκεψη Σαμαρά στο Κατάρ, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με την ηγεσία του Εμιράτου, είναι η προσέλκυση επενδύσεων.

Δεδομένης της... απέχθειας των Καταρινών για τις διαγωνιστικές διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ και τη σαφή τους προτίμηση στη λογική των διακρατικών συμφωνιών ή της σύμπραξης με ιδιώτες Έλληνες επενδυτές, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να πείσει ότι, αυτή τουλάχιστον την φορά, η ελληνική πολιτεία θα σταθεί αρωγός σε όποιο επιχειρηματικό σχέδιο.

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι της τραπεζικής και επιχειρηματικής κοινότητας καθώς και πολυμελής κυβερνητική ομάδα. Συγκεκριμένα, την επιχειρηματική αποστολή απαρτίζουν εκπρόσωποι των τεσσάρων «συστημικών» Τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank και Alpha, αλλά και μεταξύ άλλων οι επιχειρηματίες Θανάσης Λαβίδας, Δημήτρης Καλιτζάντζης, Δημήτρης Κοπελούζος, Γιώργος Περιστέρης, Νικόλαος Μάνεσης, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Νικόλαος Τσακός, Γεώργιος Στασης, Ευκλείδης Ιωαννίδης, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Χριστόφορος Χατζηγεωργίου,Ευτύχιος Βασιλάκης, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Νίκος Ευθυμιάδης, Ευθύμιος Ευθυμιάδης, Σπύρος Δημοτσάντος, Ευάγγελος Σπανός, Θεόδωρος Βάρδας.

Το κυβερνητικό επιτελείο, επίσης πολυπληθές, αποτελούν οι Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Νότης Μηταράκης, Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.

Ο κ. Σαμαράς θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Τζαμπρ αλ Θάνι και θα ακολουθήσει υπογραφή διακρατικής πολιτιστικής συμφωνίας. Αύριο, μετά και τις συναντήσεις με τον διάδοχο του θρόνου του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι θα συνυπογραφεί συμφωνία «σύστασης επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας- Κατάρ» την οποία έχει προετοιμάσει ο ΣΕΒ.

Ακίνητα, τουρισμός, ενέργεια

Τα πεδία της πιθανής συνεργασίας εκτείνονται στους τομείς του real estate, του τουρισμού όπου οι Καταρινοί θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ως χρηματοδότες σε ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια αλλά και ο τομές της ενέργειας, παρά το γεγονός ότι η περίφημη επένδυση στον Αστακό... βυθίστηκε στο Ιούνιο.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.