ΚΟΣΜΟΣ

Διάγγελμα του προέδρου Άσαντ

Άσαντ: «Μία επανάσταση χρειάζεται διανοητές»

Ο πρόεδρος της Συρίας έκανε σήμερα την πρώτη του δημόσια εμφάνιση εδώ και μήνες καλώντας τον λαό σε μία «εθνική κινητοποίηση» κατά των αντικαθεστωτικών τους οποίους χαρακτήρισε τρομοκράτες της Αλ Κάιντα.

 

Άσαντ: «Μία επανάσταση χρειάζεται διανοητές»

«Συναντόμαστε σήμερα και ο πόνος κατακλύζει την συριακή γη. Δεν υπάρχει χώρος για τη χαρά ενώ η ασφάλεια και η σταθερότητα απουσιάζουν από τους δρόμους της χώρας. Το έθνος ανήκει σε όλους και όλοι πρέπει να το προστατεύσουμε», είπε ο Άσαντ σε ομιλία του που εκφώνησε από την όπερα στο κέντρο της Δαμασκού.

«Το πρώτο στάδιο μίας πολιτικής λύσης θα απαιτούσε οι γειτονικές δυνάμεις να σταματήσουν να χρηματοδοτούν και να εξοπλίζουν (την αντιπολίτευση), να τερματιστούν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις και να ελέγχονται τα σύνορα», τόνισε ο Άσαντ.

Αναφερόμενος στους αντικαθεστωτικούς ο πρόεδρος είπε: «Δεν θα κάνουμε διάλογο με μία μαριονέτα που κατασκεύασε η Δύση.»

Ο σύρος πρόεδρος δήλωσε ότι οι αντάρτες που επιχειρούν να τον ανατρέψουν υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις και διεξάγουν έναν "εξωτερικό πόλεμο" κατά της Συρίας.

«Αυτοί είναι οι εχθροί του λαού, οι εχθροί του Θεού. Τελικά κατέφυγαν στην τρομοκρατία για να τρομοκρατήσουν τον λαό. Το αποκαλούν επανάσταση, αλλά δεν έχει καμία σχέση με επανάσταση. Μία επανάσταση χρειάζεται διανοητές. Αυτοί είναι μία ομάδα από εγκληματίες», είπε ο Άσαντ για τους αντάρτες στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ ευχαρίστησε την Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν για την στήριξη που παρέχουν στο καθεστώς του.

Τα σχόλιά του αυτά ήταν τα πρώτα που έκανε δημοσίως έπειτα από μία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Νοέμβριο σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό όταν δεσμεύτηκε να παραμείνει στη Συρία και να πολεμήσει μέχρι θανάτου αν χρειαστεί.

Η εξέγερση κατά του Άσαντ που μετρά ήδη 21 μήνες έχει μετατραπεί σε εμφύλιο ο οποίος, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 60.000 ανθρώπους.

Παράλληλα η αντιπολίτευση και το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανέφερε ότι περισσότερα από 70 άτομα σκοτώθηκαν το Σάββατο σε εθνικό επίπεδο. Μεταξύ των νεκρών και 17 στρατιώτες των δυνάμεων του Άσαντ.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ κατηγόρησε τον Μπασάρ αλ Άσαντ για υποκρισία και είπε ότι η έκκληση που έκανε νωρίτερα για την εφαρμογή ενός ειρηνευτικού σχεδίου με στόχο τον τερματισμό του εμφυλίου δεν θα ξεγελάσει κανέναν.

«Η ομιλία του Άσαντ είναι παραπάνω από υποκριτική. Οι θάνατοι, η βία και η καταστολή που σημειώνονται στη Συρία είναι δικό του δημιούργημα. Οι κενές υποσχέσεις για μεταρρύθμιση δεν ξεγελούν κανέναν», έγραψε ο Χέιγκ στο Twitter.

Από την πλευρά της, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάθριν Άστον, δήλωσε σήμερα ότι ο Σύρος πρόεδρος θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία ώστε να επέλθει μία πολιτική λύση για τον τερματισμό του πολέμου.

Η αντίδραση αυτή αφορά τη δήλωση του Άσαντ ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τις δυνάμεις που επιχειρούν την απομάκρυνσή του.

«Θα εξετάσουμε προσεκτικά αν υπάρχει κάτι νέο στην ομιλία, αλλά διατηρούμε τη θέση μας ότι ο Άσαντ πρέπει να παραιτηθεί και να επιτρέψει την πολιτική μετάβαση», δήλωσε εκπρόσωπος της Άστον.

«Τα σχόλιά του είναι απλώς επαναλήψεις αυτών που έλεγε πάντα. Είναι οι ίδιες υποσχέσεις που μας έδωσε. Καθώς ο Άσαντ δεν έχει πλέον την αντιπροσωπευτική εξουσία απέναντι στον συριακό λαό, τα λόγια του έχουν χάσει κάθε πειστικότητα...Μία μεταβατική περίοδος χρειάζεται να ολοκληρωθεί γρήγορα μέσω συνομιλιών με εκπροσώπους του συριακού έθνους», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Παράλληλα, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν σαφή θέση στο θέμα της Συρίας και να στείλουν ένα μήνυμα στον Άσαντ να μην παρεμποδίζει την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Ο λαός δεν βρίσκει τρόφιμα να φάει, ξύλα να κάψει στην Χάμα, στην Χομς. Πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στον Άσαντ που να του λέει να μην στέκεται εμπόδιο στην διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας», σημείωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

 

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.