ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ολική επαναφορά του Ν. Κωνσταντόπουλου

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε «θεσμική» ατζέντα

Και επίσημα ξεκίνησε χθες η διαδικασία επεξεργασίας προτάσεων για τη θεσμική μεταρρύθμιση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της «Επιτροπής Σοφών» που συγκροτήθηκε.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε «θεσμική» ατζέντα

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Της εν λόγω επιτροπής, η οποία συνεδρίασε χθες, θα έχει την ευθύνη και τον συντονισμό ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος αποδέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, με χαρά, τη σχετική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ αναμένεται να επικεντρώσει τις προσπάθειές του κυρίως στην επεξεργασία των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές. Κατά πληροφορίες, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κωνσταντόπουλος δεν προσανατολίζονται στο να προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο θεωρούν όρο εκ των ων ουκ άνευ την δημιουργία «αντιβάρων» στην εκτελεστική εξουσία, με πολύ σημαντικότερο ρόλο από τις σημερινές Ανεξάρτητες Αρχές, που θεσπίστηκαν με την αναθεώρηση του 2001 αλλά η λειτουργία τους έχει πλέον υποβαθμιστεί.

Με το βλέμμα στο μεσαίο χώρο

Η πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανοίξει θέματα θεσμικής ατζέντας δεν αφορά μόνο στην ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να επεξεργαστεί αναλυτικές προτάσεις για τους θεσμούς, την συνταγματική αναθεώρηση, τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, την αυτοδιοίκηση και τον εκλογικό νόμο. Η «Επιτροπή Σοφών» του ΣΥΡΙΖΑ απαντά και στην επιδίωξη του πολιτικού σχεδιασμού της Κουμουνδούρου να απευθυνθεί στον μεσαίο χώρο, στους πολίτες της μεσαίας τάξης, τους αστούς και, εν γένει, σε εκλογικά ακροατήρια που ως τώρα δεν φαίνεται να έχουν πειστεί από την οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να θεωρεί ότι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος (με τον οποίο έχει αδιατάρακτη φιλική σχέση από όταν πρωτοδιασταυρώθηκαν οι πολιτικές πορείες τους, όταν ο μεν ήταν γραμματέας της νεολαίας ΣΥΝ και ο δε πρόεδρος του κόμματος) είναι ο κατάλληλος άνθρωπος προκειμένου να ενισχύσει το «θεσμικό» και «κεντρώο» προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το προγραμματικό περίβλημα του κόμματος σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των θεσμών και το Σύνταγμα.
Εξάλλου, το έντονο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τη θεσμική ατζέντα είχε διαφανεί ήδη από την αρχή της εβδομάδας, όταν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Νίκος Βούτσης, είχε απευθύνει ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό, ρωτώντας τον αν ευσταθούν δημοσιεύματα που θέλουν την κυβέρνηση να φλερτάρει με την ιδέα αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.