ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση με Μέρκελ σε φόντο μετεκλογικής αστάθειας

Ναπολιτάνο: Δεν απειλούμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, έστειλε μήνυμα στους εταίρους της χώρας του ότι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ υπογράμμισε ότι η Ιταλία δεν αποτελεί κίνδυνο μετάδοσης ...ασθένειας στη ζώνη του ευρώ.

Ναπολιτάνο: Δεν απειλούμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, που βρίσκεται στη Γερμανία από χθες Τρίτη, επισκέπτεται σήμερα τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ενώ ταυτόχρονα στη Ρώμη οι πιθανότητες για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο και να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας είναι πλέον ελάχιστες.

Στο Μόναχο τον Ιταλό Πρόεδρο είχε υποδεχθεί ο Γερμανός ομόλογός του Γιόαχιμ Γκάουκ. Ο Ναπολιτάνο φτάνει στο Βερολίνο έχοντας ήδη ακυρώσει συνάντηση με τον επικεφαλής υποψήφιο της γερμανικής αντιπολίτευσης, τον Σοσιαλδημοκράτη Στάινμπρουκ, ως αντίδραση στους χαρακτηρισμούς για τον Μπερλουσκόνι και τον Γκρίλο, τους οποίους είχε αποκαλέσει «κλόουν». Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι ο Ναπολιτάνο θα λάβει τη «γραμμή Μέρκελ», δηλαδή θα ακούσει τις «προσταγές» της Γερμανίδας Καγκελαρίου σε ό,τι αφορά την εξομάλυνση του πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία, έπειτα από την «ασάφεια» που έχει προκύψει από τις εκλογές στην γειτονική χώρα.

«Δεν απειλούμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης»

Ο Ναπολιτάνο δήλωσε σήμερα ότι «ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης δεν μπορεί να επισπευσθεί εξαιτίας των ανυπόστατων φόβων ότι η Ιταλία απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης». Επίσης είπε στους δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ότι το ιταλικό Σύνταγμα απαιτεί τη μεσολάβηση 20 ημερών από τις εκλογές μέχρι την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου. «Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή πώς μπορεί να επισπευσθεί. Αλλά είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η Ιταλία δεν είναι ακυβέρνητη. Υπάρχει κυβέρνηση (και θα υπάρχει) μέχρι να ορκιστεί η νέα. Η Ιταλία δεν δημιουργεί κίνδυνο μετάδοσης για κανέναν», είπε ο Ιταλός πρόεδρος.

Η αβεβαιότητα είναι το μόνο σίγουρο...

Αυξάνεται η αβεβαιότητα στην Ιταλία, καθώς απ' ο,τι φαίνεται ναυάγησε η συνεργασία των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενισχύοντας το ενδεχόμενο νέων εκλογών. Η ιταλική νομοθεσία λέει ότι η νέα Βουλή και η νέα Γερουσία πρέπει να εκλέξουν τους προέδρους τους πριν αρχίσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναθέτει εντολές σχηματισμού κυβέρνησης στους αρχηγούς των κομμάτων. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα γίνει πραγματικότητα πριν από τις 18 του Μάρτη.

Ο Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος 5 Αστέρων, είπε «όχι» στα ανοίγματα του κεντροαριστερού Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ενώ ο συνεργάτης του δεύτερου Νίκι Βέντολα απέκλεισε κάθε συνεργασία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αν συνεχιστεί η εν λόγω αδιαλλαξία, η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος. Ο «πεντάστερος» Γκρίλο αποκάλεσε μέσα από το blog του τον Μπερσάνι «νεκρό που μιλάει» και τον κατηγόργησε ότι κάνει «ανήθικες προτάσεις».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.