ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ «ΚΟΥΡΕΥΤΟΥΝ» ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μόνον ηλίθιοι, αδαείς ή προβοκάτορες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι μετά την Κύπρο έρχεται «κούρεμα» καταθέσεων και στην Ελλάδα. Όσοι, ευτυχώς λίγοι, διακινούν αυτή την ιδέα είναι είτε ιδεοληπτικοί και εξ ιδιοσυγκρασίας ή από ιδιοτέλεια πεσιμιστές είτε αγνωστικιστές ή στην καλύτερη περίπτωση ημιμαθείς περί τα ευρωπαϊκά και ιδιαίτερα τα τραπεζικά δρώμενα είτε μηρυκάζουν «εκτιμήσεις» παραγόντων, οίτινες δεν βολεύονται με τις εξελίξεις που συντελούνται.

Δυστυχώς στη χώρα μας, όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, είναι μάλλον φυσιολογικό να ανθούν και τα τρία είδη. Μόνον που είναι ανθυγιεινό. Και σίγουρα εξόχως αντιπαραγωγικό, αν όχι και ολέθριο, τουλάχιστον για το 80% και πλέον των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν διασφαλισμένες καταθέσεις, μέχρι δηλαδή 100.000 ευρώ. Αλλά και για τους μεγαλοκαταθέτες ισχύει το ίδιο. Τίποτε δεν έχουν να φοβηθούν. Η Ελλάδα δεν είναι το ίδιο με την Κύπρο, επειδή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι το ίδιο με το κυπριακό. Κι αυτό το γνωρίζουν όλοι. Και οι εγχώριοι και οι ξένοι.

Ακόμη και αυτοί που σπερμολογούν, εν πολλοίς υπόπτως ή από ελαύνοντα αβδηριτισμό, εάν ερωτηθούν ευθέως θα συνομολογήσουν πως τίποτε δεν δικαιολογεί την ανησυχία που οι ίδιοι καλλιεργούν. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα επικαλεστούν τον Νταϊσελμπλούμ, τον άπειρο και ανεκδιήγητο διάδοχο του Γιούνκερ στην ηγεσία της ευρωζώνης, όστις την πρώτη ημέρα ενεφάνισε την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο ως «μοντέλο» διαχείρισης όλων των πιθανών μελλοντικών ευρωπαϊκών τραπεζικών κρίσεων και την επομένη, μετά το «ξύλο» που έφαγε ακόμη και από τον μέντορά του Σόιμπλε, έκανε στροφή 180 μοιρών και ονομάτισε την κυπριακή λύση ως «μοναδική».

Και η αλήθεια αυτή είναι. Συγχρόνως όμως και το πρόβλημα. Η Ευρώπη δεν έχει μία ενιαία γραμμή για το μέλλον της. Οι διακηρυκτικές αρχές και οι αξίες, αλλά και οι διαχρονικές πολιτικές αποφάσεις των θεσμικών της οργάνων, στις οποίες οικοδομήθηκε, έχουν κονιορτοποιηθεί υπό το βάρος της προτεσταντικής τευτονικής μπότας. Η διαίρεση πλεονασματικού Βορρά και υπερχρεωμένου Νότου είναι μια πραγματικότητα την οποίαν ήδη υφίστανται, με βαρύ κόστος, τα «προβληματικά» κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Άλλο ήταν το μοντέλο για την Ιρλανδία, άλλο για την Ελλάδα, άλλο για την Κύπρο, άλλο θα είναι, αύριο, για τη Σλοβενία, ενώ ακόμη και η σχεδιαζόμενη «επέμβαση», μεθαύριο, στο Λουξεμβούργο δεν θα είναι πανομοιότυπη με αυτή της Κύπρου, παρότι στοχεύει στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα, τον περιορισμό δηλαδή των προσφερόμενων ...χαλαρών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στους καταθέτες της.

Ας σιωπήσουν λοιπόν ή καλύτερα ας βγάλουν το σκασμό οι πολιτικοί «προφήτες της συμφοράς», αλλά και αυτοί που εμφανίζονται ως δήθεν ειδήμονες περί τα τραπεζικά νέα. Αρκετό κακό έκαναν, στο παρελθόν, με το φόβο που ενέσπειραν. Με τις αερολογίες ή την ιδιοτέλειά τους και σπεκουλάροντας πάνω στη δικαιολογημένη ανησυχία των συμπατριωτών μας για τα επερχόμενα, έστειλαν πολλά δισ. ευρώ σε ξένες τράπεζες ή στα σεντούκια, στέρησαν ρευστότητα από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, επιδείνωσαν το επιχειρηματικό γίγνεσθαι και στέρησαν υψηλές επιτοκιακές αποδόσεις από τους Έλληνες καταθέτες. Το έκαναν για τρία και πλέον χρόνια. Ας μην το επαναλαμβάνουν και τώρα. Ιδιαίτερα αυτοί που σχεδόν σε όλες τις μαύρες προβλέψεις τους διαψεύστηκαν ή και γελοιοποιήθηκαν.

Κανένα «κούρεμα» καταθέσεων δεν θα υπάρξει στις ελληνικές τράπεζες. Το ελληνικό μοντέλο δεν είναι αυτό που επελέγη για την Κύπρο. Σε μας «κούρεψαν» και θα «ξανακουρέψουν» τα ομόλογα, διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, σμικρύνουν το δημόσιο τομέα και περικόπτουν μισθούς, συντάξεις και κρατικές δαπάνες προκειμένου να ελεγχθούν δημόσια ελλείμματα και χρέος. Η «προσαρμογή» είναι διαφορετική από αυτή της Κύπρου. Καταστροφικά, ναι, και τα δύο μοντέλα, πλην διαφορετικά.

Μη βγάζουμε λοιπόν τα μάτια μόνοι μας. Μην πέφτουμε στην παγίδα όσων θέλουν να στραγγίξουν εντελώς, από ρευστότητα, τη χώρα για να την ελέγξουν αγοράζοντας, έναντι πινακίου φακής, τράπεζες και μεγάλες υγιείς επιχειρήσεις. Μη διαλύουμε για μια ακόμη φορά την, ούτως ή άλλως τρωθείσα, ψυχολογία των πολιτών. Μη χαρίζουμε στις τράπεζες των Γερμανών, των Ελβετών και των Αγγλοσαξόνων τις αποταμιεύσεις μας. Στο όνομα δήθεν της ασφάλειας, ουσιαστικά μας εξαναγκάζουν, μέσω της ανασφάλειας που συντηρούν, να τους δανείζουμε με ελαχιστότατο ή και αρνητικό επιτόκιο τα όποια χρήματά μας.

Ας αρνηθούμε τις ευθείες ή τις πλάγιες υποδείξεις τους. Ας κλείσουμε τα αυτιά μας στα χαλκεία και τους σπερμολόγους της νέας επικείμενης καταστροφής. Ας γυρίσουμε την πλάτη στους ...μπαρμπέρηδες της «χοντρής» και της «ψιλής» (από 20% - 40%) των καταθέσεων. Κι αν χρειαστεί ας τους κουρέψουμε εμείς γουλί. Πάντως και σε τελική ανάλυση, τη διακράτηση των καταθέσεων μας στις ελληνικές τράπεζες δεν την επιτάσσει το πατριωτικό μας καθήκον, αλλά το προσωπικό μας συμφέρον.

Με απλά λόγια: οι έχοντες καταθέσεις στο Λουξεμβούργο ή στη Μάλτα ίσως έχουν κάποιο λόγο να ανησυχούν, όχι όμως αυτοί που εμπιστεύονται τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, εάν το εγχώριο τραπεζιτικό σύστημα δεν ήταν τόσο συντηρητικό, θα μπορούσε, συμπεριφερόμενο έξυπνα και αναλαμβάνοντας ρίσκο, τα ρωσικά, αραβικά ή όποια άλλα κεφάλαια δεν αισθάνονται ασφάλεια, σήμερα στην Κύπρο και αύριο αλλαχού, να τα διεκδικήσει και να λύσει έτσι, σε σημαντικό βαθμό, και τα προβλήματα ανακεφαλαιοποίησης που αντιμετωπίζει. Την «αρπακτική» αυτή εξωστρέφεια θα έπρεπε να τους την υποδείξει, εάν ήταν σοβαρό, και το ελληνικό κράτος, και να τους συνδράμει προς τούτο.

Δυστυχώς, στη χώρα μας το δημόσιο λόγο τον καθορίζουν πολιτικοί που δεν έχουν μάθει ότι κανενός η πίστωση δεν αξίζει όσο τα μετρητά του, και δημοσιολογούντες οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, σκέφτονται λίγο, μιλούν πολύ και γράφουν πλείστες όσες ανοησίες...

21 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. axaxouxa 11:08 30/03/2013

    Προσπάθησα να βρω έστω και ένα επιχείρημα που να υποστηρίζει την άποψη που περιγράφεται στον τίτλο του άρθρου. Μάταια.

  2. Uncle.K 22:11 29/03/2013

    Μόνον ένας, ηλίθιος, αδαής, αναλφάβητος καί ημειμαθής, Δέν γνωρίζει
    ότι τό ΚΥΠΡΙΑΚΌ ΓΑΙΔΟΥΡΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΆΖΟΥΣΑ ΡΆΤΣΑ . Μοναδικό καί σπάνιο
    είδος γιά τήν Ευρωζώνη. Ζήτησε λίγη τροφή. Μετά από τόν Ελεγχο, έρχεται ή διάγννωση. ΠΑΡΑΤΑΙΣΜΕΝΟ είναι, γι αύτό και είαι τόσο μεγάλο. Ομόφωνη απόφαση νά τού σπάσουμε τά πόδια Γκάρισε όμως και τού τά κόψανε. Ηταν Μοναδικό είδος Στό είδος του καί καλά τού κάναμε είπε ο Σοιμπλε καί ο Μόσχοβιτσι ετόνησε , ό δέ Στουρνάρας τό διαλαλεί μέ έμφαση καί ο Γιούνκερ ό καημένος τό ψυθίρησε καί υπόλοιποι σιώπησαν.
    Καί τό επισφραγίζει μέ 100% βεβαιότητα κι’ ό ΦΕΛΈΚΗΣ.
    ¨Ο ΝΤΑΗΣ όμως πήγε ένα σκαλί ποιό πάνω είπε αυτό πού όλοι Σκέφτονται
    οτι ειναι ενα μοντέλο πού θέλει νά τό επαναλάβει στήν περίπτωση….
    Εφτασε κι αυτό στά ώτα τού Φελέκη καί αρθρογραφεί καί εκλειπαρει,
    φωνάζει απελπισμένα, βολεμένους, αντιπαραγωγικούς και αισχρούς προβοκάτορες νά βουλλώσουν τό στόμα νά μήν τό λένε δυνατά καί τό δικαιολογέι αγαπητέ Ανδρέα . Επαναλαμβάνει αυτά πού σπερμολογει καί ό Σοιμπλε ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΚΗ ΡΑΤΣΑ καί τά πόδια τούς
    κόβουν καί τίς Καταθέσεις τούς τίς κουρεύουν. (πήρε καί τό μήνημα καί τόν λογαριασμό ή κύπρος)
    Ενώ σέ αντίθεση τά ΕΛΛΗΝΙΚΆ ΓΑΙΔΟΎΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΗΣΜΈΝΑ αμαρκέ καί τό πολύ πολύ νά τούς κουρέψουν τό Χρέος. Γι’ αυτό τόν λόγο οί Ελληνικές Τράπεζες είναι οι ποιό σίγουρες στήν Ευρώπη σήμερα.
    Εγώ βέβαια θά σάς συμβούλευα νά εχετε 5000 ευρώ στόν τρεχούμενον να νοικοιάσετε ένα κουτί νά βάλετε τά υπόλοιπα μέσα νά πηγαίννετε κάπου κάπου νά τούς λέτε καλημέρα, νά τά χαιδεύετε, νά τά σχίζετε τήν μιά καί τήν άλλη φορά νά τά κολλάτε παρά νά φοβάστε μήν τά χάσετε. Εσεις τά εδουλέψατε είναι οι κόποι μιάς ζωής οί οικονομίες μιάς ζωής γιά νά τά αφήσετε νά τά διαχειρίζετε ο΄κάθε ανάξιος τραπεζίτης.
    Εγώ βέβαια δέν θά κάμω τό ίδιο τά παίζω μέ ρίσκο όπως………καί άλλοι πολλοί.

  3. Τομας 11:11 29/03/2013

    Ηλίθιοι, αδαής και προβοκάτορες… Τραγικό όλο αυτό που διάβασα παραπάνω, που στην ουσία <>. Δεν το βρίσκω ούτε ενδιαφέρων χωρίς καμία ουσία, ούτε ορθό.

  4. Ηλίθιος είσαι και, το χειρότερο, φαίνεσαι. Όχι απλώς φαίνεσαι, ξεχωρίζεις, κάνεις μπαμ, πως το λένε….

  5. Tsak 1:22 29/03/2013

    Μην διακινδυνεύεις προβλέψεις

  6. Αντρεας 23:07 28/03/2013

    Το γεγονός ότι ο Φελέκης προσπαθει να μας καθησυχασει είναι κακο; Θα έπρεπε να σπείρει όπως κάνουν άλλοι τον πανικό; Να πάρουμε τα λεφτά μας απο τις τράπεζες για να καταρρεύσουν και να την πληρώσουμε όλοι; Ο Φελέκης εχει ενα επιχείρημα λεει ότι δεν είναι ίδια περίπτωση η ελλαδα με την Κύπρο και το εξηγεί. Οι άλλοι το μονο που λένε ειναι οτι έρχεται η σειρά μας. Ετσι γενικα και αφοριστικα. Που το στηρίζουν οτι θα κουρευτουν και στην ελλαδα οι καταθέσεις; Εξάλλου η σκέψη του εχει συνέχεια αφου είναι το πέμπτο αρθρο του για την Κύπρο και νομίζω πρεπει να τα διαβάσουμε όλα πριν κάνουμε σχόλια

  7. Giros 21:28 28/03/2013

    Διαβάζοντας τα σχόλια των αναγνωστών σου κατέληξα στο συμπέρασμα πως για αυτούς ισχύει ο στίχος του Σαββοπουλου ….αφου δεν ειχε νεα ευχάριστα να πει καλύτερα να μην μας πει κανενα

  8. χρηστος 20:51 28/03/2013

    απο που αντλεις την σιγουρια αυτη οταν τα παντα γυρω μας καταρεουν.δεν νομιζω οτι υπαρχει κανεις που σε πιστευει τα παντα ειναι πιθανα και το ξερεις.εμεινα εκπληκτος με την απολυτοτητα του αρθρου

  9. ΜΗΤΣΟΣ 18:34 28/03/2013

    Δεν είναι άρθρο ρε παιδιά αυτό. Non paper της Νέας Δημοκρατίας
    είναι. Απλά ο φελ(λός) νικος δεν μπορεί να το διατυπώσει με δικά του λόγια
    και το έβαλε αυτούσιο

    • Ε, όχι και δεξιός ο Φελέκης. Μόνο κάποιος που εχει μάθει να λειτουργεί με νον πειπερ θα το έλεγε αυτο. Αν δώσεις τα πραγματικά σου στοιχεία θα δούμε όλοι Μήτσο(;) πως έχω δίκαιο

  10. uncle.kypros 17:14 28/03/2013

    Καί δέν έχει άδικο η Σκούπα νά λεει οτι Σακάτιδες ,μαθητευόμενοι καί καμηνοσκουπηδιάριδες τού Βορρά εσπάσαν τήν Κύπρο καί τώρα τήν Κύπρο
    καί ψάχνουν νά βρούν καί τά ρέστα στήν θάλασσα.

  11. U.Kypros 16:51 28/03/2013

    Φελνίκο μείνε ως εδώ . Ξέρεις πόσο μισώ χαμηλού επιπέδου δικαιολογίες όταν συνοδεύονται μάλιστα από σωρίαν ανόητων ερωτήσεων καί ιδικά από άνθρωπο πού λογαριάζω.

  12. Uncle.Kypros 15:05 28/03/2013

    Καλά κύριε Φελέκη, δέν ντρέπεστε καθόλου; Τήν Κύπρο τήν βομβάρδισαν οί Σακάτηδες
    καίι σείς θέλετε νά τελειώσετε τό έργο τους ? Έιναι σωστό νά μιλάτε γιά ρίσκο , καί γιά ανακαιφαλοποίηση τών Ελληνικών Τραπεζών μέ Ρωσσικά , Αραβικά και άλλα Καιφάλαια
    Πού νοιώθουν ανασφάλεια στήν Κύπρο? Αυτός έιναι πατριωτισμός ?
    Άν έτσι εννοείται τούς Πατριώτες , Μπράβο! Ο Θεός ας σέ λυπηθή.

    • Felnicos 15:48 28/03/2013

      Αγαπητέ Uncle το σακατης είναι συνεχεια στο λογοπαίγνιο της Νταμας Σκουπας. Κατά τα άλλα δεν καταλαβαίνω γιατι διαφωνεις. Υπάρχει ή όχι ανασφάλεια στην Κύπρο μετά από αυτα που την υποχρέωσαν να κανει; Εγώ το διαπιστώνω; Δεν είναι κοινός τόπος; Δεν το λένε οι ίδιοι οι Κύπριοι, λαός και ηγεσία; Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί τυχόν κεφάλαια που θα φύγουν, να μην έλθουν στην Ελλάδα; Είναι καλύτερα να πάνε στη Γερμανία, στην Αγγλία ή κάπου αλλού; Εάν έλθουν στην Ελλάδα θα είναι πιο εύκολο αύριο να βοηθήσουμε και τους Κύπριους αδελφούς. Αν και τα δυο κράτη του ελληνισμού είναι «σακάτικα», τελειώσαμε…

  13. John Ioannides 14:43 28/03/2013

    τραγικό το άρθρο… για τόσους πολλούς λόγους που απαξιώ και να τους αναφέρω. Απορώ ποιος τα διαβάζει αυτά. Φελνίκος; Τι όνομα είναι αυτό πάλι; Γεμίσαμε αναλυτές της πλάκας.

    • Tzipas 15:59 28/03/2013

      Δεν μας τους λες μηπως και μας διαφωτισεις. Τραγικος παντως εισαι εσυ και αγενης. Τα αρθρα του Φελνικου τα διαβαζω εγω και πολλοι αλλοι.

      • Μη μιλάς έτσι του υφυπουργού,γιατί θα σου πετάξει κάνα μπουκάλι στο κεφάλι!

  14. Guest 14:35 28/03/2013

    Ωραίο το άρθρο αλλά το ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ εξαιρετικό τα λέει όλα σε 3 γραμμές !!

  15. Δηλαδή,το μοντέλο δεν είναι φασόν.Είναι παραγγελιά στα μέτρα μας,σαν το ανέκδοτο που τελειώνει….Μπρααάβο κουστουμιά ο σακάτης!!!!

    • Felnicos 12:50 28/03/2013

      Ακριβώς, και αυτό είναι το πρόβλημα. Αντί η Ευρώπη να λειτουργήσει πραγματικά σαν Ένωση, ράβει κατ’ επιταγήν της Γερμανίας και του ΔΝΤ ξεχωριστό …μαύρο και στενο κουστούμι για τον κάθε σακάτη

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.