ΚΟΣΜΟΣ

Για τη θέση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας

Εκλεκτός του Μπερσάνι ο Ρομάνο Πρόντι

Η κεντροαριστερά του οποίου ηγείται ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι προσπαθεί να εξασφαλίσει και πάλι την ενότητά της προτείνοντας για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, πολιτικό αντίπαλο του Μπερλουσκόνι.

Εκλεκτός του Μπερσάνι ο Ρομάνο Πρόντι

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι ανακοίνωσε την επιλογή του Πρόντι, σήμερα το πρωί, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των βουλευτών και γερουσιαστών του κόμματός του. «Η πρόταση για την υποψηφιότητα του Πρόντι εγκρίθηκε παμψηφεί και έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό και παρατεταμένο χειροκρότημα», τονίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ο Μπερσάνι, με τον τρόπο αυτό, πραγματοποιεί στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών: από τον Φράνκο Μαρίνι, υποψήφιο που είχε εγκριθεί από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι αλλά δεν ικανοποιούσε την εκλογική βάση της κεντροαριστεράς, περνά στον Ρομάνο Πρόντι, τον μεγαλύτερο πολιτικό αντίπαλο του Καβαλιέρε.

Η υποψηφιότητα του Πρόντι θα μπει στην «κούρσα» για την προεδρία από την τέταρτη ψηφοφορία και έπειτα, σήμερα το απόγευμα, όταν θα αρκούν για την εκλογή του διαδόχου του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο πεντακόσιες τέσσερις ψήφοι. Η κεντροαριστερά διαθέτει από μόνη της τετρακόσιους ενενήντα έξι εκλέκτορες. Σύμφωνα με τους σχολιαστές, αναμένεται μια οξύτατη αντίδραση του Μπερλουσκόνι, ο οποίος θα εγκαταλείψει κάθε πρόθεση συγκυβέρνησης και θα επιδιώξει, πιθανότατα, μια άμεση επιστροφή στις κάλπες.

Η υποψηφιότητα του Ρομάνο Πρόντι, όμως, μπορεί να στηριχθεί από μέρος των βουλευτών του κινήματος «Πέντε Αστέρων», όπως και από το μετριοπαθές κέντρο του Μάριο Μόντι, δεδομένης και της ευρωπαϊκής εμπειρίας του, που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, κατά την δύσκολη οικονομική περίοδο που διέρχεται η χώρα.

Τι λέει η κεντροδεξιά και οι υπόλοιποι

Η ιταλική κεντροδεξιά συνεχίζει να εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της στην υποψηφιότητα του Ρομάνο Πρόντι για την προεδρία της Δημοκρατίας. «Χειρίζονται την διαδικασία εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας σαν να πρόκειται για συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας και του μεταγενέστερου Δημοκρατικού Κόμματος. Θα φερθούμε ανάλογα», δήλωσε πριν από λίγο, ο Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL).

Στην τέταρτη και όπως φαίνεται καθοριστική ψηφοφορία η παράταξη του Μπερλουσκόνι εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει την υπουργό Εσωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Μάριο Μόντι, Άννα Μαρία Καντσελιέρι, της οποίας το όνομα προτάθηκε από την κεντρώα συμμαχία Επιλογή Πολιτών (SC), του Μάριο Μόντι. Δεν θεωρείται ότι έχει σημαντικές πιθανότητες να υπερισχύσει κατά την απογευματινή ψηφοφορία, αλλά, σύμφωνα με σχολιαστές, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο σε άλλες υποψηφιότητες —όπως της Έμμα Μπονίνο, των ριζοσπαστών— σε περίπτωση που ο Πρόντι δεν καταφέρει να εκλεγεί.

Μέχρι αυτή την στιγμή, τέλος, δεν διαφαίνεται κάποια πρόθεση από μέρους του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο να αποσύρει την υποψηφιότητα του καθηγητή συνταγματικού δικαίου Στέφανο Ροντοτά, και να στηρίξει το νέο «ισχυρό όνομα» των προοδευτικών. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι κάποιοι βουλευτές και γερουσιαστές του M5S δεν θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν την θέση τους, ψηφίζοντας τον Πρόντι, όπως συνέβη και κατά την πρόσφατη εκλογή του προέδρου της γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.