ΚΟΣΜΟΣ

Σε επαφή Ρωσία-ΗΠΑ-Κίνα για τις εξελίξεις

Μέχρι τις 10 Απριλίου εγγυάται την ασφάλεια των ξένων πρεσβειών η Β.Κορέα

Σκληρό πόκερ φαίνεται ότι παίζει η Βόρεια Κορέα. Αφού πρώτα ζήτησε από τη Ρωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο να απομακρύνει το προσωπικό της από την πρεσβεία της στην Πιονγκγιάνγκ εξαιτίας της αυξανόμενης έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, στη συνέχεια κάλεσε όλες τις ξένες πρεσβείες να κάνουν το ίδιο.

Μέχρι τις 10 Απριλίου εγγυάται την ασφάλεια των ξένων πρεσβειών η Β.Κορέα

«Η βρετανική πρεσβεία στην Πιονγκγιάνγκ έλαβε ανακοίνωση από την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας σήμερα το πρωί, στην οποία αναφερόταν ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας δεν θα μπορεί να εγγυηθεί από τις 10 Απριλίου την ασφάλεια των πρεσβειών και των διεθνών οργανώσεων στην χώρα στην περίπτωση σύγκρουσης», αναφέρει το Φόρεϊν Όφις σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα ο πρεσβευτής της Τσεχίας στην Πιονγκγιάνγκ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα συνέστησε σήμερα στην τσεχική πρεσβεία στην βορειοκορεάτικη πρωτεύουσα να απομακρύνει το προσωπικό της, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο.

«Λάβαμε σήμερα αυτήν την σύσταση, η οποία δεν έγινε μόνον προς εμάς, βρισκόμαστε μεταξύ και άλλων χωρών», σημείωσε ο Τσέχος πρεσβευτής Ντούσαν Στράουχ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας, Ντένις Σαμσόνοφ, είπε ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, αλλά πάντως δεν σχεδιάζει να προβεί στην άμεση απομάκρυνση του διπλωματικού της προσωπικού από την πρεσβεία της σε αυτό το στάδιο.

Λίγο αργότερα ο  Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε  ότι η Μόσχα βρίσκεται σε επαφή και συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία σχετικά με το αίτημα της Βόρειας Κορέας να εξεταστεί το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των διπλωματικού προσωπικού των χωρών αυτών από το βορειοκορεάτικο έδαφος, όπως  μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Η πρόταση έγινε στις πρεσβείες στην Πιονγκγιάνγκ και προσπαθούμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση», φέρεται να είπε ο Λαβρόφ κατά την διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τους Κινέζους εταίρους μας καθώς και τους Αμερικανούς, τους Νοτιοκορεάτες και τους Ιάπωνες» για το θέμα.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία, η Σουηδία, η Βρετανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία διατηρούν διπλωματικές αποστολές στην Βόρεια Κορέα.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις η Βόρεια Κορέα μετέφερε έναν δεύτερο πύραυλο μέσου βεληνεκούς στις ανατολικές της ακτές μαζί με έναν αυτοκινούμενο εκτοξευτή πυραύλων, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, εντείνοντας τους φόβους ότι μπορεί να προβεί στη χρήση τέτοιων όπλων και ότι η κατάσταση στην περιφέρεια μπορεί να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.

«Επιβεβαιώθηκε ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε με τρένο, στις αρχές της εβδομάδας, δύο πυραύλους μέσου βεληνεκούς Μουσουντάν, προς την ακτή και τους εγκατέστησε σε οχήματα από τα οποία μπορούν να εκτοξευτούν», δήλωσε Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.