ΚΟΣΜΟΣ

Ο Άριελ Κάστρο

Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή ο βασανιστής του Κλίβελαντ

Την εσχάτη των ποινών αντιμετωπίζει ο Άριελ Κάστρο, ο άνδρας ο οποίος κατηγορείται για την απαγωγή, σεξουαλική κακοποίηση και εξαναγκασμό για διακοπή εγκυμοσύνης τριών γυναικών, τις οποίες για δέκα ολόκληρα χρόνια κρατούσε όμηρους στο υπόγειο του σπιτιού του.

Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή ο βασανιστής του Κλίβελαντ

Ο εισαγγελέας που έχει ανατεθεί στην υπόθεση δήλωσε, σε αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή, ότι ερευνά «κάθε δολοφονία που διέπραξε (ο ύποπτος) όταν ανάγκαζε αυτές τις γυναίκες, για περίπου μία δεκαετία, να διακόπτουν την εγκυμοσύνη τους». Οι δηλώσεις του επιβεβαιώνουν τις υποθέσεις ότι τουλάχιστον μία από τις γυναίκες που κρατούνταν όμηροι στο σπίτι του, εξαναγκάστηκε -τουλάχιστον μία φορά- να διακόψει την εγκυμοσύνη της.

Οι γενέθλιες ...τούρτες και το ξύλο από τον Άριελ

Οι τρεις γυναίκες αιχμάλωτες επί μία δεκαετία στο Κλίβελαντ του Οχάιο δέχονταν κάθε χρόνο ένα νοσηρό «δώρο» από τον άνθρωπο που τις είχε απαγάγει: μία τούρτα... «Γιόρταζε την ημέρα της απαγωγής τους σαν να ήταν γενέθλια», λέει ο ξάδελφος ενός από τα θύματα. Αυτή είναι μία μόνο από τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά την διάσωσή τους την Δευτέρα--ένας κυνικός συμβολισμός της ψυχολογικής βίας στην οποία υποβάλλονταν οι γυναίκες κατά την δεκαετή κράτησή τους.

Ο νοσηρός αυτός «εορτασμός» συνυπήρχε με τον βιασμό, τον συνεχή ξυλοδαρμό, την στέρηση τροφής και τις απειλές κατά της ζωής τους, σύμφωνα με τα όσα είπαν οι ίδιες οι γυναίκες στις αρχές, αναφέρεται σε έκθεση της αστυνομίας, η οποία περιήλθε στην κατοχή των New York Times, του CNN και άλλων μέσων ενημέρωσης. Μία από τις πιο συγκλονιστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης είναι ότι ο Κάστρο άφησε νηστική και χτυπούσε μία από τις γυναίκες με στόχο να αποβάλει σε πέντε περιπτώσεις, πράξεις για τις οποίες ο εισαγγελέας είπε ότι μπορεί να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών.

Η δύσκολη περίπτωση ανάρρωσης των γυναικών του Κλίβελαντ 

Τα δύο από τα τρία θύματά του επέστρεψαν την Τετάρτη στα σπίτια τους, όμως ειδικοί που αναλαμβάνουν υποθέσεις θυμάτων απαγωγής υποστηρίζουν ότι (τα θύματα) αντιμετωπίζουν μία μακροχρόνια και ενδεχομένως πολύ δύσκολη ανάρρωση. Ωστόσο, υπάρχουν ελπίδες ότι θα ανακτήσουν τη ζωή τους. Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο λόγος που δεν επεχείρησαν να δραπετεύσουν σχετίζεται με το μέγεθος του ψυχολογικού τραύματος που υπέστησαν.

«Υπάρχει συγκεκριμένο όριο στον βαθμό του ψυχολογικού τραύματος που μπορεί να αντέξει ο ανθρώπινος εγκέφαλος», σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Αγνοουμένων Παιδιών και Θυμάτων Εκμετάλλευσης. Οι άνθρωποι που έχουν πέσει θύματα απαγωγής "ανακαλύπτουν τρόπους επιβίωσης όταν τρομοκρατούνται, κακοποιούνται και δέχονται απειλές ότι αν το πουν σε κάποιον ή προσπαθήσουν να δραπετεύσουν, (ο δράστης) θα σκοτώσει αυτούς ή τις οικογένειές τους. Το Κέντρο αναφέρει ότι μία από τις γυναίκες στην υπόθεση του Κλίβελαντ, η Αμάντα Μπέρι, έκανε κάτι αξιοθαύμαστο δραπετεύοντας την Δευτέρα. Σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι ενήλικα θύματα σε ανάλογες περιπτώσεις δεν έχουν πάντα επιχειρήσει να δραπετεύσουν.

Η ίδια πηγή επικαλείται την ληστεία σε τράπεζα που οδήγησε στον χαρακτηρισμό «Σύνδρομο της Στοκχόλμης», το οποίο περιγράφει την ταύτιση των ομήρων με τους απαγωγείς τους. Ενώ κάποιοι ψυχολόγοι εικάζουν ότι η υπόθεση του Κλίβελαντ αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα του Συνδρόμου της Στοκχόλμης, άλλοι κάνουν λόγο για περίπτωση μετατραυματικού συνδρόμου (PTSD).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, θύματα πολυετών απαγωγών, μετά την εμπειρία τους εμφανίζουν μία έντονη διάθεση να βοηθήσουν σε υποθέσεις αγνοούμενων παιδιών. Η Τζέισι Λι Ντιούγκαρντ στην Καλιφόρνια, η Νατάσα Κάμπους στην Βιέννη και η Σαμπίν Νταρντέν στο Βέλγιο, έγραψαν όλες τους βιβλία για τις τρομακτικές τους εμπειρίες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.