ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΜΕ στόχο την τόνωση της ρευστότητας

Προτάσεις για το ΕΣΠΑ από την ΕΣΕΕ

Πέντε προτάσεις για την τόνωση της ρευστότητας κατάθεσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή παραγόντων του υπουργείου Ανάπτυξης, της ομάδας δράσης της Κομισιόν και της αγοράς.

Προτάσεις για το ΕΣΠΑ από την ΕΣΕΕ

Στο υπόμνημα που κατέθεσε, η ΕΣΕΕ προτείνει:

1. Καλύτερο συντονισμό των δραστηριοτήτων του ΕΣΠΑ. Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που παρατηρούνται και εμποδίζουν την ουσιαστική απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ είναι η έλλειψη συντονισμού των προγραμμάτων. Πρόταση της ΕΣΕΕ είναι η ομάδα εργασίας φορέων και ΕΕΤ να αναλάβει συντονιστικό ρόλο.

2. Καλύτερη στοχοθέτηση των δραστηριοτήτων. Η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για υποβάθμιση της σημασίας των εγγυήσεων ως σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο με εξαίρεση την δράση του ΕΤΕΑΝ που έχει ανακοινωθεί αλλά δεν εφαρμόζεται ακόμη, σε αντίθεση με την πληθώρα των δράσεων επιδοτούμενων επιτοκίων οι οποίες μένουν αναξιοποίητες λόγω της έλλειψης εξασφαλίσεων.

3. Καλύτερη αξιολόγηση των προτάσεων του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ παρατηρήθηκαν αστοχίες στο σχεδιασμό της δράσης επιδότησης «ΕΣΠΑ μικρών επιχειρήσεων», όπου αποκλείστηκαν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Η πρόταση της ΕΣΕΕ είναι ο σχεδιασμός ενός υβριδικού προϊόντος, το οποίο θα συνδυάζει την επιδότηση επιτοκίου που επιτυγχάνεται από την συν-επένδυση πόρων με το προϊόν της εγγύησης από το ΕΤΕΑΝ.

4. Καλύτερη αναδιάρθρωση των δανείων ΤΕΜΠΜΕ. Η ΕΣΕΕ ζητεί οι τόκοι υπηερημερίας να περιλαμβάνονται στο συνολικό προς αναδιάρθρωση ποσό. «Είναι σημαντικό οι τράπεζες να διευκολύνουν την αναδιάρθρωση των δανείων, γεγονός που θα οδηγήσει στην ομαλή αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων που σήμερα φαίνονται καταδικασμένες, επαναφέροντας αρκετές επιχειρήσεις σε μια πορεία σταθεροποίησης», σημειώνει η Συνομοσπονδία.

5. Μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες των Ευρωπαϊκών κανονισμών. Οι αυστηροί κανονισμοί που διέπουν την εφαρμογή δράσεων του ΕΣΠΑ πολλές φορές λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ομαλή απορρόφηση των πόρων, τονίζει η ΕΣΕΕ.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Προτάσεις για το ΕΣΠΑ από την ΕΣΕΕ - Inside News! - Inside News! 21/05/2013

    […] Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >> […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.