ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών

Φονική έκρηξη στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 110 τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, κοντά στα σύνορα με την Συρία, όπως ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών. Έντονη η αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας.

Φονική έκρηξη στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας

Όπως δήλωσε ο ίδιος, 29 τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανόν να αυξηθεί.

Το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε πως σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις κοντά στο δημαρχείο της πόλης.Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ δήλωσε πως οι εκρήξεις ήταν επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, δύο αυτοκίνητα με εκρηκτικά εξερράγησαν μπροστά στο δημαρχείο και το ταχυδρομείο του Ρεϊχανλί, μιας πόλης 60.000 κατοίκων της επαρχίας Χατάι, οκτώ χιλιόμετρα από τα συριακά σύνορα.

Λίγο πριν τις 20:00 ώρα Ελλάδος, το παραμεθόριο Ρεϊχανλϊ συγκλονίστηκε και από τρίτη έκρηξη, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αυτή προκλήθηκε από ντεπόζιτο ενός εκ των παγιδευμένων αυτοκινήτων που εξερράγησαν νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι κοντά στο Ρεϊχανλί υπάρχει ένας μεγάλος προσφυγικός καταυλισμός, όπου καθημερινά συρρέουν σύροι πολίτες.

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας - Συρίας

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και ταυτοχρόνως κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρέντς έκρινε ότι, το συριακό καθεστώς και ιδίως ο ίδιος ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ είναι «ως συνήθως οι ύποπτοι». Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Μπεσίρ Αταλάι, δήλωσε, αργότερα, ότι «τα πρώτα ευρήματα των ερευνών» των αρχών για τις εκρήξεις στο Ρεϊχανλί «δείχνουν» ότι, οι δράστες έχουν συνδέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο "NTV".

Η Τουρκία θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατευτεί, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τις επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα.

«Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάζει την δύναμη της Τουρκίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα», τόνισε ο Νταβούτογλου από το Βερολίνο όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

Το μακελειό καταδίκασαν και οι ΗΠΑ, ενώ αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα υποσχέθηκε την βοήθεια της Ουάσινγκτον προς τις τουρκικές αρχές, ώστε οι δράστες να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

«Αυτήν την αμαρτωλή επίθεση οι ΗΠΑ την καταδικάζουν με σθεναρό τρόπο και εκφράζουν επίσης αλληλεγγύη με τον λαό και της κυβέρνηση της Τουρκίας, με σκοπό να βρεθούν οι δράστες και να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη» δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα, κ. Φράνσις Ριτσιαρντόνε.

Στο μεταξύ, «με τον πλέον σθεναρό τρόπο» καταδίκασε στο Παρίσι αυτά τα αιματηρά συμβάντα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς. Εξέφρασε επίσης κατόπιν αυτών την «αλληλεγγύη» της κυβέρνησης και του λαού της Γαλλίας απέναντι «στην κυβέρνηση και τον λαό της Τουρκίας».

Ερντογάν: Οι επιθέσεις μπορεί να σχετίζονται με την Συρία ή με τους Κούρδους

Οι επιθέσεις μπορεί να σχετίζονται με την συριακή κρίση ή με την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην Άγκυρα και τους κούρδους αντάρτες, δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

«Ζούμε σε ευαίσθητους καιρούς, έχουμε μπει σε μια νέα εποχή στην διαδικασία επίλυσης του κουρδικού ζητήματος. Αυτοί που δεν μπορούν να αποδεχτούν τη νέα αυτή εποχή θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε παρόμοιες πράξεις», τόνισε ο Ερντογάν.

«Ένα άλλο ευαίσθητο θέμα είναι ότι η επαρχία Χατάι (όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις) βρίσκεται στα σύνορα με την Συρία. Οι πράξεις αυτές μπορεί να έγιναν για να προκαλέσουν» προβλήματα στα δύο αυτά ευαίσθητα θέματα, υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Νταβούτογλου: Η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει «κάθε είδους μέτρο» | Matrix 24 12/05/2013

    […] Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, τόνισε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, αλλά όπως σημείωσε δεν βλέπει καμία ανάγκη για έκτακτη συνεδρίαση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ μετά τις χθεσινές αιματηρές επιθέσεις. […]

  2. Pingback: Διαδήλωση κατά των σύρων προσφύγων στο Ρεϊχανλί - Inside News! - Inside News! 11/05/2013

    […] Διαβάστε επίσης: Φονική έκρηξη στα σ&#… […]

  3. Pingback: Διαδήλωση κατά των σύρων προσφύγων στο Ρεϊχανλί | Matrix 24 11/05/2013

    […] Διαβάστε επίσης: Φονική έκρηξη στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.