ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος

Αλλάζει η μηνιαία παρακράτηση για μισθωτούς-συνταξιούχους

Στην αλλαγή της μηνιαίας παρακράτησης μισθών και συντάξεων προβλέπει ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος που δόθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, ενώ καταργείται από το 2014 η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων.

Αλλάζει η μηνιαία παρακράτηση για μισθωτούς-συνταξιούχους

Αν και στον κώδικα δεν εξιδικεύεται ο τρόπος που θα γίνεται πλέον η μηνιαία παρακράτηση ωστόσο δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών για τον τρόπο υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης. Η εξέλιξη αυτή πιθανόν να οδηγήσει στην αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους με τη χρησιμοποίηση συντελεστών ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Επίσης αυξάνεται κατά μια ποσοστιαία μονάδα και συγκεκριμένα από 10% σε 11% ο φόρος για εισοδήματα που προκύπτουν από ακίνητα μέχρι 12.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό και πάνω διατηρείται ο συντελεστής 33%. Επιπλέον ο κώδικας προβλέπει αναλυτικά ποιες δαπάνες εκπίπτουν για τις επιχειρήσεις και ποιες δαπάνες δεν θα αναγνωρίζει η εφορία.

Ακόμη σφίγγει ο κλοιός για τις off Shore εταιρείες.

Αναλυτικότερα στο νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

- Μειώνεται από 20% σε 15% ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις από ακίνητα

- Αυξάνεται από 10% σε 11% ο φορολογικός συντελεστής που επιβάλλεται στα εισοδήματα από ενοίκια ως 12.000 ευρώ αλλά ταυτόχρονα καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% που προβλέπεται σήμερα για τα ενοίκια από κατοικίες ο οποίος είναι 3% για τα ενοίκια από επαγγελματικά ακίνητα και τις κατοικίες άνω των 300 τμ.

- Αυξάνεται στο 25% από 20% ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι συντελεστές παραμένουν ως έχουν.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης δήλωσε σχετικά: «Το νομοσχέδιο, που αποτελεί μέρος της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος, περιλαμβάνει, επίσης, ορισμένες από τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής όπως είναι οι εξωχώριες εταιρείες με την εισαγωγή του κριτηρίου της χώρας πραγματικής διοίκησης αλλά και άλλων διατάξεων.

Το Υπουργείο καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν με προτάσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν κατά τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, που θα κατατεθεί στη Βουλή».

Διαβάστε εδώ όλο το Σχέδιο ΝόμουΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Τι αλλάζει στη φορολογία από το 2014 | Matrix 24 03/07/2013

    […] σχέδιο νόμου τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και θα παραμείνει μέχρι την ερχόμενη […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.