ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν είμαστε εμείς, η Δύση, που πρέπει να φοβόμαστε μια σύγκρουση με τον Πούτιν, αλλά το αντίστροφο»

Πολωνός ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα χάσει ένα πόλεμο απέναντι στο ΝΑΤΟ

Ένας πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν και του ΝΑΤΟ θα τελείωνε με την «αναπόφευκτη ήττα της Μόσχας», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

«Δεν είμαστε εμείς, η Δύση, που πρέπει να φοβόμαστε μια σύγκρουση με τον Πούτιν, αλλά το αντίστροφο», είπε ο Σικόρσκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Sejm, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου της Πολωνίας. «Αξίζει να το υπενθυμίσουμε, όχι να αυξήστε την αίσθηση της απειλής στους Ρώσους, επειδή το ΝΑΤΟ είναι ένα αμυντικό σύμφωνο, αλλά για να δείξουμε ότι μια επίθεση από τη Ρωσία σε οποιοδήποτε από τα μέλη της Συμμαχίας θα κατέληγε στην αναπόφευκτη ήττα της [της Ρωσίας]».

Ο Σικόρσκι, ο οποίος εξέθεσε το όραμα του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ για την εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης, είπε ότι το στρατιωτικό και οικονομικό δυναμικό της Ρωσίας «ωχριάνει σε σύγκριση με αυτό της Δύσης», καθώς το ΝΑΤΟ έχει τριπλάσιο στρατιωτικό προσωπικό, τρεις φορές τους εναέριους πόρους και τετραπλάσια πλοία από τη Ρωσία.

«Η μόνη ελπίδα του Πούτιν είναι η έλλειψη αποφασιστικότητας», προειδοποίησε.

Οι δυτικοί σύμμαχοι και οι ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για μια πιθανή διάχυση βίας από τη συνεχιζόμενη πλήρους κλίμακας εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία — καθώς ο Ρώσος ηγέτης συνεχίζει να εκπέμπει κρυφές πυρηνικές απειλές προς τη Δύση και κρύβει ατομικά όπλα στη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με μέλη του ΝΑΤΟ Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία.

Ο Σικόρσκι επέστρεψε στη θέση του ως υπουργός Εξωτερικών μετά την επιτυχία του Τουσκ στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, εκδιώχνοντας το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας μετά από οκτώ χρόνια στην εξουσία. Από τότε, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Τουσκ προσπαθεί να αναιρέσει την πολυετή πολιτική του PiS, δεσμευόμενη να αποκαταστήσει τα δημοκρατικά πρότυπα στη χώρα και να βελτιώσει τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες.

Ο Τουσκ προειδοποίησε πρόσφατα ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια «προπολεμική εποχή», αλλά έχει ακόμα «πολύ δρόμο μπροστά της» προτού να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την απειλή που βρίσκεται μπροστά της. Και πρόσφατα, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda είπε ότι η Πολωνία είναι «έτοιμη» να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της εάν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να ενισχύσει την ανατολική πλευρά της.

Την Πέμπτη, ο Σικόρσκι επέκρινε την εξωτερική πολιτική της πρώην κυβέρνησης, αποκαλώντας την «μια σειρά από λανθασμένες ιδεολογικές υποθέσεις, κακές ιδέες, λανθασμένες αποφάσεις και παραλείψεις». Οδήγησε σε οικονομικές απώλειες, «απώλεια αξιοπιστίας και κύρους», στην επιδείνωση των εξωτερικών σχέσεων και ώθησε την Πολωνία «στο περιθώριο των πιο σημαντικών συζητήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στο ΝΑΤΟ».

Ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε έναν «δρόμο αντιπαράθεσης», η νέα θα έχει διαφορετικές προτεραιότητες, είπε ο Σικόρσκι, προσβλέποντας στο να αναλάβει η Πολωνία την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025.

«Η ανάπτυξη και η ασφάλεια της Πολωνίας πρέπει να βασίζονται σε δύο πυλώνες: τη διατλαντική συνεργασία —που διατηρείται ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των Αμερικανών ψηφοφόρων— και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», είπε, αναφερόμενος στην πιθανότητα επιστροφής στον Λευκό Οίκο του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου και του ΝΑΤΟ-σκεπτικιστή Ντόναλντ Τραμπ και τον πιθανό αντίκτυπο στη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία.

Η Πολωνία μετατρέπεται γρήγορα σε μεγάλης βαρύτητας αμυντικό και 14ο μεγαλύτερο στρατιωτικό δαπανών στον κόσμο, αφού αύξησε τις δαπάνες της κατά 75% μεταξύ 2022 και 2023 στα 31,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.