ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την ανακεφαλαιοποίηση

Κέρδη και ζημιές για τους μετόχους των τραπεζών

Πως διαμορφώνονται οι αποδόσεις των μετόχων των τραπεζών που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Κέρδη και ζημιές για τους μετόχους των τραπεζών

«Γλυκόπικρη» γεύση άφησε στους επενδυτές η συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Περίπου ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού εγχειρήματος εξαιρετικά θετική είναι η εικόνα για τους μετόχους της Alpha Bank. Οι μέτοχοι αλλά και οι νέοι επενδυτές που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας αποκόμισαν κέρδη που κυμαίνονται από 105% έως και 160%. Υπενθυμίζεται ότι οι μέτοχοι της Alpha Bank είχαν το δικαίωμα στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης να αποκτήσουν 1,94 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά που κατείχαν στην τιμή των 0,44 ευρώ ανά μετοχή. Για κάθε νέα μετοχή που αγόρασαν μέσω της αύξησης απέκτησαν τίτλο warrant που τους δίνει το δικαίωμα να αγοράσουν 7,408 μετοχές του ταμείου (ανά τίτλο) προς 0,44 ευρώ έκαστη. Σήμερα η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο επίπεδο των 0,437 ευρώ.

Ήπιες απώλειες που κυμαίνονται από 19% έως 21% καταγράφουν οι μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς λόγω της συμμετοχής τους στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Στους μετόχους της τράπεζας δεν υπήρχε όριο και μπορούσαν να αποκτήσουν μέχρι και 35 μετοχές για κάθε 1 παλαιά που κατείχαν στην τιμή του 1,7 ευρώ. Οι μέτοχοι που συμμετείχαν στην αύξηση απέκτησαν τίτλους warrant που κάθε τίτλος ενσωματώνει το δικαίωμα αγοράς 4,475 μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς στην τιμή των 1,7 ευρώ. Σήμερα η μετοχή της τράπεζας βρίσκεται στο επίπεδο των 0,966 ευρώ.

Τέλος, μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για τους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας οι οποίες κυμαίνονται από 24% έως 43%. Οι μέτοχοι της τράπεζας που συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση απέκτησε 2,2 νέες μετοχές για κάθε 1 που κατείχαν στην τιμή των 4,29 ευρώ. Οι κάτοχοι των warrants δικαιούνται να αγοράσουν 8,229 μετοχές για κάθε τίτλο που απέκτησαν στην τιμή των 4,29 ευρώ. Σήμερα η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στο επίπεδο των 2,65 ευρώ.

 

Συνολική απόδοση από την συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση (συμπεριλαμβανομένων και των Warrants)

Τράπεζα

 

Απόδοση

Alpha Bank

105% έως 160%

Τράπ. Πειραιώς  -19% έως -21%
Εθνική Τράπεζα  -24% έως -43%

Πηγή: Euroxx Securities

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.