ΥΓΕΙΑ

«Ραγάδες»

Ραβδώσεις σώματος

Δύο στις τρεις γυναίκες, ιδιαίτερα οι νέες, έχουν ραβδώσεις οι οποίες οφείλονται στη ρήξη των ελαστικών ινών του δέρματος.

Ραβδώσεις σώματος

Οι αιτίες που συνδέονται με τη δημιουργία των ραβδώσεων είναι:

  • Η διαστολή του δέρματος εξαιτίας της αύξησης του όγκου.
  • Οι ορμονικές διαταραχές που κάνουν εύθραυστες τις ίνες κολλαγόνου και τις ελαστικές ίνες του δέρματος (εγκυμοσύνη, εφηβεία)
  • Ο κληρονομικός παράγοντας που διαθέτει λιγότερο ή περισσότερο (ανάλογα με την ποιότητα του δέρματος), καθώς επίσης και η υπερβολικά απότομη αύξηση ή μείωση του βάρους.
  • Κύρια εντόπιση

    Κοιλία: Οι ραβδώσεις του δέρματος χαρακτηρίζονται από παράλληλες λωρίδες χρώματος ανοικτού πορφυρού ή λευκού. Εντοπίζονται στην κοιλιακή χώρα, στο στήθος, στους γλουτούς και στους μηρούς.

    Στήθος: Το στήθος δεν έχει κανένα μυ, η στήριξή του εξαρτάται μόνον από την ποιότητα του δέρματος. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης το στήθος προετοιμάζεται για την παραγωγή γάλακτος. Καθώς μεγαλώνει σε όγκο, το δέρμα, θα τεντωθεί και αυτό έχει σαν συνέπεια τη δημιουργία ραγάδων. Το ίδιο συμβαίνει και όταν έχουμε απότομες αυξομειώσεις βάρους. Έτσι ακόμη κι αν η δερματική ελαστικότητα και σταθερότητα είναι υπόθεση κατασκευής του οργανισμού, είναι αναγκαίο να προστατευθεί η ελαστικότητα του στήθους και η σφριγηλότητα του δέρματος.

    Αντιμετώπιση και πρόληψη των ραβδώσεων

    Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των ραβδώσεων είναι η πρόληψη. Η χρήση τοπικά ειδικής κρέμας θρέψης επιταχύνει την ανανέωση των κυττάρων και βελτιώνει την πορεία της κερατινοποίησης. Ενυδατώνει την επιδερμίδα και επιδρώντας στο χόριο ισχυροποιεί τον ιστό στήριξης. Η κρέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε υπάρχουσες ήδη ραγάδες επιταχύνοντας:

  • Βελτίωση της υφής με μείωση του βάθους.
  • Βελτίωση του χρώματος με εξασθένιση του κοκκινίσματος.
  • Βελτίωση της εμφάνισης με μείωση του μεγέθους των ραγάδων.
  • Ενίσχυση της κυτταρικής δραστηριότητας και αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος.
  • Τα δραστικά συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των ραγάδων είναι:

    1. Γλυκοζαμινογλυκάνες (GAG), Φιπρονεκτίνη (Fibronectin) και Καρβοξυμεθυλοβηταγλουκάνη (CM β- Glucan). Είναι πρωτοποριακές ουσίες που είναι συστατικά του δέρματος. Οι ουσίες αυτές διεισδύουν μέσα στο χόριο, διεγείρουν τα κύτταρα και παράγουν ενδογενή προϊόντα που εμποδίζουν τη δημιουργία ραβδώσεων.

    2. Φυτικές πρωτεΐνες, όπως είναι τα ασαπωνοποίητα του ελαίου του φύτρου του σίτου, οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή ΦΙΛΑΡΓΙΝΗΣ, που διατηρεί τη σφριγηλότητα του δέρματος, προλαμβάνοντας τη δια δερματική χαλάρωση και προστατεύοντας τις ίνες ελαστίνης.

    3. Ειδικά φυτικά εκχυλίσματα, (Centella Asiatica, Cola Acuminata, Ruscus Aculeatus, Pollen) και τα φύκια Spirulina Maxima των οπόιων η χρήση αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος.

    4. Η προβιταμίνη Β5 η οποία βοηθά στη διατήρηση ή στην επανάκτηση μιας «φυσιολογικής» κεράτινης στοιβάδας.

    5. Ελαστίνη- κολλαγόνο οι οποίες διατηρούν την ελαστικότητα του δέρματος.

    Τέλος είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η διατήρηση ενός φυσιολογικού σταθερού βάρους καθώς και η γυμναστική βοηθούν πολύ στην πρόληψη των ραγάδων. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η άσκηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης η οποία ωστόσο πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς η  υπερβολική άσκηση μπορεί να επιφέρει μια καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου, όπως και να έχει καλό θα είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας.

    Η Dr. Τάνια Βλαδένη είναι Ιατρός Δερματολόγος – Υγιειονολόγος-Επιστημονικός Συνεργάτης του Νοσοκομ. «ΥΓΕΙΑ»

     

     

     

    Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

    Υποβολή απάντησης

    Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
    Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
    Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.