ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η χώρα-Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος Μπαραντέι

Αιματοχυσία και πολιτική κρίση στην Αίγυπτο

«Πνίγεται» στο αίμα η Αίγυπτος και εκφράζονται φόβοι ότι οι συγκρούσεις τώρα αρχίζουν. Στους 278 οι νεκροί περισσότεροι από 1.500 οι τραυματίες. Νεκρή η ανήλικη κόρη ηγετικού στελέχους των Αδελφών Μουσουλμάνων από τα πυρά των κυβερνητικών δυνάμεων στο Κάιρο. Νεκρός Βρετανός εικονολήπτης. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα κήρυξαν οι αρχές όλη τη χώρα. Παραιτήθηκε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι από τη θέση του αντιπροέδρου.

Αιματοχυσία και πολιτική κρίση στην Αίγυπτο

Η προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι κηρύσσει όλη τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αρχής γενομένης από σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα εφαρμοστεί από τις 17:00 σήμερα (ώρα Ελλάδας) και θα ισχύει για ένα μήνα.

Η προεδρία διέταξε επίσης τον στρατό της χώρας να βοηθήσει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών να επιβάλουν την τάξη.

Επίσης οι  αιγυπτιακές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κάιρο και σε άλλες 11 επαρχίες της χώρας.

«Μετά την ανακοίνωση της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τις 6 το πρωί (7:00 ώρα Ελλάδας), μέχρι νεωτέρας» ανέφερε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Το μέτρο αυτό, εκτός από το Κάιρο, θα ισχύσει στις επαρχίες της Γκίζας, της Αλεξάνδρειας, του Μπένι Σουέιφ, της Μίνιας, του Ασιούτ, του Σόχαγκ, της Μπεχέιρα, του Βόρειου και του Νότιου Σινά, του Σουέζ και της Ισμαηλίγιας, δηλαδή στις 11 από τις 27 επαρχίες της Αιγύπτου.

«Όποιος παραβιάσει την εντολή αυτή θα φυλακιστεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μέσω της δημόσιας τηλεόρασης της Αιγύπτου μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις μεταξύ υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ εκατοντάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι αποχώρησαν απόψε από την πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια, ένα από τα προπύργια των διαδηλωτών στο Κάιρο, υπό την επιτήρηση ένοπλων αστυνομικών, σύμφωνα με τις εικόνες που έδειξε σε απευθείας μετάδοση η αιγυπτιακή τηλεόραση.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις της τάξης συμφώνησαν να αφήσουν όσους το επιθυμούσαν να φύγουν πεζή από το χώρο. Σύμφωνα με το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο Mena, οι αστυνομικοί συνέλαβαν υποστηρικτές του Μόρσι που ήταν οπλισμένοι και πλέον έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πλατεία.

 Παντού νεκροί 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, τα επεισόδια βίας τα οποία ξέσπασαν σε όλη την επικράτεια είχαν ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 278 άνθρωποι, στην μεγάλη πλειονότητά τους πολίτες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μοχάμεντ Φατάλαχ διευκρίνισε ότι 61 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια, όπου βρισκόταν το αρχηγείο των διαδηλωτών υπέρ του ανατραπέντα Προέδρου Μόρσι, και 21 στην πλατεία Νάχντα.

Νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως 43 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στα σημερινά επεισόδια.
Θρήνος και οργή στους Αδελφούς Μουσουλμάνους

Η 17χρονη κόρη ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων, του κινήματος από το οποίο προέρχεται ο ανατραπείς πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, σκοτώθηκε σήμερα από σφαίρες κατά την αιματηρή επιχείρηση των δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού για την απομάκρυνση των ισλαμιστών διαδηλωτών από το κέντρο του Καΐρου.

Η Ασμάα ελ Μπελτάγκι, η ανήλικη κόρη του Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι, ο οποίος έχει συλληφθεί,  δέχτηκε δύο σφαίρες, μία στο στήθος και μία στην πλάτη, όταν η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια την οποία είχαν καταλάβει εδώ και ένα μήνα οι ισλαμιστές διαδηλωτές, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αδελφότητας.

Νεκρός Βρετανός εικονολήπτης

Ένας εικονολήπτης του βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού Sky News σκοτώθηκε από σφαίρες στο Κάιρο, κατά τη διάρκεια των ταραχών που σημειώνονται σε όλη την Αίγυπτο.

Το κανάλι ανακοίνωσε ότι ο εικονολήπτης Μικ Ντιν, 61 ετών, ο οποίος εργαζόταν τα τελευταία 15 χρόνια για τον όμιλο BSkyB, αρχικά στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στην Ιερουσαλήμ, σκοτώθηκε το πρωί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

«Η απώλεια του πολυαγαπημένου συναδέλφου μας είναι αισθητή σε όλο το Sky News» τονίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο διευθυντής του καναλιού Τζον Ράιλι, προσθέτοντας ότι «προσεύχεται για τη σύζυγο και την οικογένεια» του Ντιν.

Παραιτήθηκε ο Μπαραντέι

Ο αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, μετά την αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας σε δύο πλατείες του Καΐρου όπου πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία οι ισλαμιστές υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

«Μου είναι δύσκολο να συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις συνέπειες των οποίων φοβάμαι» αναφέρει ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Αιγύπτιος πολιτικός, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο Άντλι Μανσούρ. «Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μια σταγόνα αίμα», τονίζει.

Ο ΕλΜπαραντέι σημειώνει ότι αυτοί που επωφελήθηκαν απ' όσα συνέβησαν σήμερα στην Αίγυπτο είναι «αυτοί που επιζητούν τη βία και την τρομοκρατία, οι πιο ακραίες οργανώσεις».

«Όπως γνωρίζετε, θεωρούσα ότι υπήρχαν ειρηνικοί τρόποι για να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση στην κοινωνία, είχαν προταθεί αποδεκτές λύσεις που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε μια εθνική ομοφωνία», πρόσθεσε στην επιστολή του.

Πάντως ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αλμπόγαρ δήλωσε ότι ουδείς άλλος υπουργός θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. «Ουδείς θα παραιτηθεί. Το επιβεβαίωσα», δήλωσε. Στο κόμμα του ανήκουν ο πρωθυπουργός Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζίαντ Μπαχάα Ελ Ντιν.

Σημειώνεται ότι ο  πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που εκπροσωπεί την κοσμική αντιπολίτευση, είχε αναλάβει στις αρχές Ιουλίου καθήκοντα αντιπροέδρου της αιγυπτιακής κυβέρνησης, υπεύθυνου για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Είχε μάλιστα εμφανιστεί στην τηλεόραση μαζί με τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον αρχηγό του στρατού και νέο ισχυρό άνδρα της χώρας, κατά την ανακοίνωση της καθαίρεσης του ισλαμιστή πρόεδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Εμπόλεμη κατάσταση

Εννέα ώρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων, μεγάλες ομάδες διαδηλωτών παρέμεναν στους δρόμους, τραγουδώντας και κουνώντας σημαίες ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούσαν να τους εμποδίσουν να αναδιοργανωθούν.

«Ήρθαν στις 7 το πρωί. Με ελικόπτερα από πάνω και μπουλντόζες από κάτω. Γκρέμισαν τους τοίχους μας. Αστυνομικοί και στρατιώτες έριχναν δακρυγόνα στα παιδιά", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ένας δάσκαλος, ο Σάλεχ Αμπντουλαζίζ, 39 ετών, που είχε τραυματιστεί στο κεφάλι. "Συνέχισαν να πυροβολούν τους διαδηλωτές ακόμη και όταν τους παρακαλούσαμε να σταματήσουν», πρόσθεσε.

Ο αιγυπτιακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και προσπαθούσαν να εισέλθουν στην πλατεία Ραμπάα αλ-Αλαουίγια στο Κάιρο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται επί τόπου , ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και το Ασουάν. Ο δημοσιογράφος του Reuters δήλωσε ότι είδε περί τους είκοσι διαδηλωτές να έχουν πυροβοληθεί στα πόδια από Αιγύπτιους στρατιώτες.

Όμως η κατάσταση κλιμακωνόταν περαιτέρω. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι ακούγονταν ανταλλαγές σφοδρών πυρών στην Αλεξάνδρεια.

Τουλάχιστον τέσσερις κοπτικές εκκλησίες δέχθηκαν επιθέσεις, με τους αντιπάλους των ισλαμιστών να κάνουν λόγο περί έναρξης μιας «εκστρατείας αντιποίνων» από τους ισλαμιστές.

egy6

egy4

Εκατοντάδες άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 3 Ιουλίου, οπότε και ο Μόρσι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία.

Προβληματισμός στη Διεθνή κοινότητα 

Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Λονδίνο, Τουρκία, Ιράν και άλλα κράτη καταδικάζουν το σημερινό αιμοτοκύλισμα και καλούν την κυβέρνηση να βρει τρόπο να αποκλιμακώσει την ένταση.

Στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο να λάβουν αμέσως μέτρα για να σταματήσει η «σφαγή» στην Αίγυπτο, λέγοντας πως η διεθνής σιωπή άνοιξε το δρόμο για την άσκηση της βίαιης καταστολής από τις αιγυπτιακές αρχές.

 

Η Τεχεράνη καταδίκασε επίσης τη «σφαγή» που εκτιμά πως εκτυλίσσεται στην Αίγυπτο, με ανακοίνωσή της η οποία μεταδόθηκε σήμερα από το πρακτορείο FARS.

«Το Ιράν παρακολουθεί από κοντά τα πικρά γεγονότα της Αιγύπτου, κατακρίνει τις βίαιες ενέργειες, καταδικάζει τη σφαγή του πληθυσμού και προειδοποιεί για τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η προσέγγιση αυτή ενισχύει την πιθανότητα ενός εμφυλίου πολέμου στη μεγάλη ισλαμική χώρα της Αιγύπτου», υπογραμμίζει το υπουργείο, το οποίο καλεί «όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση» ενθαρρύνοντας τον εθνικό διάλογο και τη δημοκρατική διαδικασία για να μπει τέλος στην κρίση.

Το Ιράν και η Αίγυπτος δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια εξαιτίας της ειρηνευτικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ. Η ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ δεν επέτρεψε την αποκατάσταση των σχέσεων αυτών.

Στη Γάζα, το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς κατήγγειλε τη «φρικτή σφαγή» στην Αίγυπτο σε βάρος «ειρηνικών διαδηλωτών», την οποία «καταδίκασε».

Το Κατάρ, βασικός υποστηρικτής των Αδελφών Μουσουλμάνων, κατήγγειλε επίσης έντονα την επέμβαση της αιγυπτιακής αστυνομίας εναντίον των οπαδών του Μόρσι.

«Το Κατάρ καταγγέλλει κατηγορηματικά τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών (...) που στοίχισε τη ζωή σε αριθμό άοπλων αθώων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ καταδίκασε επίσης σήμερα τα βίαια επεισόδια στην Αίγυπτο εκτιμώντας πως «η κύρια ευθύνη» ανήκει στο καθεστώς.

«Καταδικάζω τους σκοτωμούς και τη βία στην Αίγυπτο. Η κύρια ευθύνη ανήκει στις δυνάμεις του καθεστώτος. Εξαιρετικά δύσκολο να αποκατασταθεί μια πολιτική διαδικασία», έγραψε ο Μπιλτ στο Twitter.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση με άκρα ανησυχία. Είναι ολοένα και πιο φανερό πως το πάνω χέρι το έχουν οι δυνάμεις αυτών που θέλουν να φτάσουν στα άκρα», πρόσθεσε ακόμη ο σουηδός υπουργός μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό SR.

«Η μόνη λύση είναι οι παρατάξεις να κάνουν ένα βήμα προς τα πίσω για να απομακρυνθούν από τον γκρεμό και να αρχίσουν το διάλογο», τόνισε.

Στο Λονδίνο, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη χρήση βίας για να διαλυθούν οι διαδηλώσεις των οπαδών του Μόρσι και κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να δράσουν με αυτοσυγκράτηση.

«Καταδικάζω τη χρήση βίας για να διαλυθούν οι διαδηλώσεις και καλώ τις δυνάμεις ασφαλείας να δράσουν με αυτοσυγκράτηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος δηλώνει «βαθιά ανήσυχος από την κλιμάκωση της βίας στην Αίγυπτο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε σήμερα «υπερβολικά ανησυχητικές» τις πληροφορίες για θανάτους διαδηλωτών στη διάρκεια καταστολής των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας και έκανε έκκληση στις αιγυπτιακές αρχές για αυτοσυγκράτηση.

«Οι πληροφορίες για θανάτους και τραυματισμούς είναι υπερβολικά ανησυχητικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ο Μάικλ Μαν. «Επαναλαμβάνουμε ότι η βία δεν θα οδηγήσει σε καμία λύση και καλούμε τις αιγυπτιακές αρχές να επιδείξουν την απόλυτη αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα με τον εντονότερο τρόπο την προσφυγή του αιγυπτιακού στρατού στη βία εναντίον των διαδηλωτών και διακήρυξε ότι διαφωνεί με την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών στην Αίγυπτο», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, καλώντας τον αιγυπτιακό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων από το Έντγκαρταουν, στο Μάρθας Βίνγιαρντ της Μασαχουσέτης, όπου περνά τις καλοκαιρινές διακοπές του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Έρνεστ κάλεσε επίσης τους στρατιωτικούς ηγέτες της Αιγύπτου να σεβαστούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του αιγυπτιακού λαού.

Ο Έρνεστ είπε ότι το μόνο που θα επιτευχθεί με τη βία είναι να καταστεί πιο δύσκολη η επιστροφή στο δρόμο για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ενημερώνεται για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο από τη σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφάλειας Σούζαν Ράις η οποία τον συνοδεύει στις διακοπές του, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Λίγο αργότερα και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι δήλωσε ότι η  κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδικάζει σθεναρά τα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν σήμερα στην Αίγυπτο και πως ζητεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να αρθεί το συντομότερο δυνατόν και καλεί όλες τις πλευρές να επιδιώξουν μια πολιτική λύση.

«Τα σημερινά γεγονότα είναι λυπηρά και αντιβαίνουν τις προσδοκίες των Αιγυπτίων για ειρήνη, συμμετοχή, αληθινή δημοκρατία», είπε ο Κέρι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι Αιγύπτιοι εντός κι εκτός κυβέρνησης πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, πρέπει να συμβάλλουν η κατάσταση να ηρεμήσει και να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, καλώντας όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία και να αναζητήσουν μια πολιτική διευθέτηση μέσω διαλόγου.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας κάλεσε να «σταματήσει αμέσως η καταστολή» στην Αίγυπτο, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στον ΟΗΕ και τους κύριους διεθνείς της εταίρους να «πάρουν κατεπειγόντως θέση». Νωρίτερα οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο ΟΗΕ κάλεσαν σε «αυτοσυγκράτηση» όλες τις πλευρές και καταδίκασαν τη βία.

Και η Ελλάδα εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση στην Αίγυπτο με δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Μας προκαλούν λύπη και ιδιαίτερη ανησυχία τα κρούσματα βίας, πόλωσης και αντιπαράθεσης που σημειώνονται στη φίλη και γειτονική χώρα της Αιγύπτου.

Είναι ανάγκη, αυτές τις κρίσιμες ώρες, όλες οι πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες που υπονομεύουν τη δυνατότητα συνεννόησης και συντεταγμένης δημοκρατικής πορείας .

Ιδιαίτερα μας ανησυχούν πληροφορίες περί συγκρούσεων μεταξύ οπαδών διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων και επιθέσεων που έχουν δεχθεί Χριστιανικοί ναοί.

Είναι μεγάλη ευθύνη όλων να αποφευχθεί ο εμφύλιος σπαραγμός, να μη συρθεί η φίλη γειτονική μας χώρα σε μία ανοικτή σύγκρουση , να επικρατήσει η σύνεση και ο διάλογος, προκειμένου να λειτουργήσουν οι δημοκρατικοί θεσμοί.

Η Πρεσβεία μας και οι Προξενικές μας Αρχές στην Αίγυπτο βρίσκονται σε εγρήγορση και σε συνεχή επαφή με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και με φορείς της Ελληνικής Παροικίας».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.