ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο

Έφτασε η ώρα των τραπεζών(;)

Προσδοκίες ότι οι τράπεζες και οι μετοχές τους μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της ανάκαμψης και να τροφοδοτήσουν τον επόμενο ανοδικό κύκλο του ΧΑ.

 

Έφτασε η ώρα των τραπεζών(;)

Αλλάζει βαθμιαία το κλίμα για τις εγχώριες τράπεζες. Τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών δημιουργώντας βάσιμες προσδοκίες ότι οι τράπεζες και κατ’ επέκταση η οικονομία «ξύνουν πάτο» και η ώρα τις ανάκαμψης δεν αργεί. Δυο σημεία ξεχωρίζουν: η υποχώρηση του ρυθμού δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και η μείωση του κόστους χρηματοδότησης. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της Εθνικής αργά χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ράλι της μετοχής της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κλείνοντας στα 4,19 δολάρια  σημειώνοντας άλμα κατά 10%. Η τιμή της ΕΤΕ στην Νέα Υόρκη αντιστοιχεί 3,16 ευρώ περίπου 10,74% υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο στο Χρηματιστήριο Αθηνών (2.86 ευρώ).

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την εγχώρια οικονομία τότε οι τράπεζες και οι μετοχές τους μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της ανάκαμψης και να τροφοδοτήσουν τον επόμενη ανοδικό κύκλο του ΧΑ. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ προβλέπει για την ελληνική οικονομία ύφεση το 2013, αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014, ενίσχυση κατά 2% το 2015 και επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 3% το 2016.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και προβλέπουν ότι οι μετοχές του κλάδου θα αποτελέσουν το βασικό όχημα μέσω του οποίου ξένοι και έλληνες επενδυτές θα «παίξουν» το σενάρια της «Ελληνικής ανάκαμψης».

Ο οίκος Exotix συστήνει «αγορά» ελληνικών τραπεζικών μετοχών υπογραμμίζοντας ότι από το 2015 και μετά ο κλάδος θα παρουσιάσει εκρηκτική αύξηση κερδών αποτελώντας έτσι το ιδανικό όχημα για  τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να «ποντάρουν» στο σενάριο της ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας. Όπως τονίζει ο οίκος  η ανακεφαλαιοποίηση και οι σαρωτικές συγχωνεύσεις στον κλάδο σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας προδιαγράφουν καλύτερες μέρες για τον κλάδο.

Τα περιθώρια ανόδου για τις μετοχές των τραπεζών είναι μεγάλα καθώς μέχρι τώρα λόγω των προβλημάτων του κλάδου δεν ακολούθησαν την άνοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε επίπεδο έτους ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ ενισχύεται σε ποσοστό 42% ενώ ο δείκτης των τραπεζών υποχωρεί κατά 34%. Σε ορίζοντα διετίας ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει μικρές απώλειες 6% ενώ ο δείκτης των τραπεζών εμφανίζει βαρύτατες απώλειες της τάξης του 78%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.