ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έπεσαν οι υπογραφές

Πού αρχίζουν11 «μεγάλα» έργα στην Αττική

Την υπογραφή τους σε 11 συμβάσεις για την πραγματοποίηση υδραυλικών, αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και έργων οδοποιίας, ύδρευσης και αποχέτευσης, έβαλαν 11 δήμαρχοι της Αττικής παρουσία του περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Πού αρχίζουν11 «μεγάλα» έργα στην Αττική

Σύμφωνα με τις συμβάσεις, ξεκινούν άμεσα 6 έργα υδραυλικών και αποχετευτικών υποδομών σε αντίστοιχους δήμους: Δίκτυο απορροής υδάτων στο δήμο Παιανίας, συλλεκτήρες ομβρίων στις περιοχές Φανερωμένη και Παλουκιών Σαλαμίνας, κεντρικός αγωγός ομβρίων στην Τερψιθέα Γλυφάδας, αποχέτευση ακαθάρτων ανατολικού και δυτικού τομέα Θριασίου Πεδίου και έργα αύξησης παροχετευτικότητας ρέματος Χαλανδρίου, μεταξύ των οδών Σολωμού και Γρίβα. Επιπλέον, άμεσα ξεκινούν 5 έργα κυκλοφοριακής εξυπηρέτησης πολιτών (έργα σηματοδότησης και οδοποιίας) σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Ο συνολικός προϋπολογισμός των 11 έργων ανέρχεται στα 93 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σγουρός τόνισε ότι από τα παραπάνω έργα, ύψους 205 εκατ. ευρώ, στο κράτος και στα δημόσια ταμεία επιστρέφονται περίπου 34 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ. Όταν ολοκληρωθεί όλο το ΠΕΠ Αττικής, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, το κράτος -είπε- θα εισπράξει από τον ΦΠΑ περισσότερο από μισό δισ. ευρώ. Ακόμη ανακοίνωσε την ένταξη στο ΕΣΠΑ της ανάπλασης της λεωφόρου Θηβών με βιοκλιματικά στοιχεία του δήμου Αιγάλεω, προϋπολογισμού 5,65 εκατ. ευρώ και πέντε νέων παιδικών σταθμών, προϋπολογισμού 11,8 εκατ. ευρώ, στους δήμους Καισαριανής, Πειραιά, Παπάγου, Γαλατσίου και Ηρακλείου.

«Είμαστε οι χρυσοί χορηγοί του κράτους. Σας λέμε να μας εμπιστευθείτε. Αν μη τι άλλο, σας συμφέρει. Όλοι είναι ελλειμματικοί και σας βάζουν μέσα. Εμείς σας πληρώνουμε και με το παραπάνω», σημείωσε ο κ. Σγουρός απευθυνόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και συμπλήρωσε: «φροντίστε στο νέο ΕΣΠΑ που έρχεται να μη γίνουν τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα. Τα ξέρετε και τα ξέρουμε. Προχθές ο κοινοτικός επίτροπος κ. Χαν έκανε μια δήλωση για κονδύλια 1,14 δισ. ευρώ, που μπορεί η Ελλάδα να διεκδικήσει από τα προηγούμενα προγράμματα. Είναι αμαρτία, υπό τις σημερινές συνθήκες, να χάνουμε χρήματα που μας δίνουν, ενώ κόβονται οριζόντια μισθοί και συντάξεις».

«Το ΕΣΠΑ λειτουργεί ως αντίβαρο στην κρίση» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται 433 τεχνικά έργα στην Αττική, τα περισσότερα στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Πέρσι η Ελλάδα ήταν 18η σε απορροφητικότητα στην ΕΕ. Φέτος βρίσκεται στην 4η θέση.

«Απόδειξη της καλής πορείας του ΕΣΠΑ είναι οι σημερινές συμβάσεις», προσέθεσε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι «ξεπεράσαμε κατά πολύ το στόχο που είχε τεθεί με την Κομισιόν στο πρώτο εξάμηνο, Είμαστε αισιόδοξοι και για το δεύτερο εξάμηνο», και κατέληξε:

«Το άγχος μας για το ΕΣΠΑ δεν έχει να κάνει με την απορροφητικότητα, αλλά με την ομαλή μετάβαση της χώρας από το σημερινό ΕΣΠΑ στο επόμενο. Πώς δηλαδή έργα που σήμερα δεν χωράνε, διότι δεν φθάνουν τα χρήματα, θα μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στο επόμενο».

Ποια είναι τα έργα

  • Πέντε (5) Αντιπλημμυρικά/ Υδραυλικά έργα στους Δήμους Παιανίας, Σαλαμίνας (2 έργα), Γλυφάδας και Χαλανδρίου, συνολικού προϋπολογισμού 43,5 εκ. ευρώ περίπου.
  • Ένα (1) έργο Ύδρευσης/ Αποχέτευσης ακαθάρτων στο Θριάσιο Πεδίο, συμπληρωματικό σε ήδη υπάρχουσα υποδομή,  προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ. Με το έργο αυτό θα απαλλαγούν η Ελευσίνα, η Μάνδρα και ο Ασπρόπυργος από την ύπαρξη βόθρων.
  • Πέντε (5) Έργα Οδοποιίας,  συνολικού προϋπολογισμού 44,6 εκ. ευρώ:
  • Τη διάνοιξη της επαρχιακής οδού Δρυόπης – Γαλατά, προϋπολογισμού 31 εκ. ευρώ. Το έργο, βελτιώνει την οδική πρόσβαση στα νησιά της Ύδρας, Σπετσών και Πόρου, καθιστώντας την ταχύτερη και, κυρίως, ασφαλέστερη
  • Δύο έργα που αφορούν την κατασκευή νέων και τη συντήρηση υπαρχόντων κόμβων φωτεινής σηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 5,1 εκ. ευρώ και ενός  έργου που αφορά τη συντήρηση στηθαίων ασφαλείας, προϋπολογισμού 4,0εκ. ευρώ,
  • Ένα έργο συντήρησης του οδικού δικτύου αρμοδιότητας πρώην Νομαρχίας Αθηνών, προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ,

Παράλληλα, σήμερα υπογράφτηκαν οι εντάξεις στο ΠΕΠ Αττικής έξι (6) νέων έργων:

  • Πέντε  (5) Παιδικοί Σταθμοί στους Δήμους Καισαριανής, Πειραιώς, Παπάγου- Χολαργού, Γαλατσίου, Ηρακλείου.
  • Ένα (1) έργο ανάπλασης της οδού Θηβών στο Δήμο Αιγάλεω, το οποίο βασιζόμενο στις αρχές της σύγχρονης βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά την εικόνα μίας πολυσύχναστης οδικής αρτηρίας, ενώ ταυτόχρονα θα εξοικονομήσει ενέργεια και θα μειώσει σημαντικά την εκπομπή ρύπων σε ένα περιβάλλον επιβαρυμένο.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Ξεκινούν έργα υποδομής σε 11 δήμους της Αττικής - Inside News! 11/09/2013

    […] χρήματα, θα μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στο επόμενο». Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >> Πηγή: Matrix24.GR | Αποκλειστικές ειδήσεις, […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.