ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με την πώληση θυγατρικών και περιουσιακών στοιχείων

Κεφαλαιακή ένεση 6 δισ. ευρώ στις τράπεζες

Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πωλήσεις θυγατρικών, ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Κεφαλαιακή ένεση 6 δισ. ευρώ στις τράπεζες

Με κεφάλαια άνω των 6 δισ. ευρώ θα ενισχυθούν οι τράπεζες μέσω πωλήσεων θυγατρικών, ακινήτων αλλά και των συνεργιών που δημιουργούν οι σαρωτικές συγχωνεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές περίπου 3,5 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την πώληση των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων ενώ επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις συνέργειες που δημιουργούνται από τις συγχωνεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί. Τα κεφάλαια αυτά θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανθεκτικότητα των εγχώριων τραπεζών ενόψει της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργεί η BlackRock τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται στο τέλος του έτους. Συγκεκριμένα Εθνική Τράπεζα - Alpha Bank - Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank εκτιμάται ότι θα εισπράξουν περί τα 3,5 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις μη τραπεζικών θυγατρικών εταιριών καθώς και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που θα πουληθούν τους επόμενους μήνες περιλαμβάνονται ξενοδοχεία όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης (Εθνική Τράπεζα), το Hilton Αθηνών (Alpha Bank), ασφαλιστικές εταιρίες (Εθνική Ασφαλιστική) καθώς και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν οι τράπεζες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα συγκεντρώνει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του ομίλου σε μια εταιρία της οποία θα μεταβιβάσει το 51% σε επενδυτή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές και η σχετική συμφωνία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα. Όπως εκτιμάται από την συναλλαγή η Εθνική μπορεί να εισπράξει περί το 1 δισ. ευρώ, ενισχύοντας αντίστοιχα τα κεφάλαιά της. Σε ότι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του ομίλου αναζητά στρατηγικό επενδυτή.

Μεγάλα οφέλη θα έχουν την επόμενη 5ετία από τις συνέργειες που δημιουργούνται από τις σαρωτικές συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία διετία. Υπενθυμίζεται ότι 11 συνολικά τράπεζες έχουν «διαγραφεί» από τον τραπεζικό χάρτη και έχουν περάσει στον έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η Εμπορική έχει απορροφηθεί από την Alpha Bank, η Αγροτική, η Γενική, η Millennium και οι τρεις κυπριακές (Τραπεζα Κύπρου, Cyprus Popular και Ελληνική) έχουν περάσει στον έλεγχο του Ομίλου Πειραιώς, η FBB και η Probank έχουν απορροφηθεί από την Εθνική Τράπεζα ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και η Proton έχουν περάσει στον έλεγχο της Eurobank. Όπως εκτιμούν οι τράπεζες σε βάθος χρόνου θα εξοικονομηθούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ από την μείωση του προσωπικού, του δικτύου καταστημάτων, τη μείωση του κόστους του χρήματος και τον γενικότερο περιορισμό των λειτουργικών δαπανών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης με τη συμμετοχή 2.182 εργαζομένων, θα εξοικονομήσει περί τα 110 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ανάλογα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων θα εφαρμόσουν τους επόμενους μήνες η Eurobank, η Εθνική καθώς και η Alpha Bank. Σε ότι αφορά το δίκτυο καταστημάτων στόχος των τραπεζών είναι η συρρίκνωσή του κατά 800 με 1.000 σημεία μέχρι το τέλος του 2017. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2012 το δίκτυο των τραπεζών στην επικράτεια αριθμούσε τα 3.350 σημεία και μετά το τέλος της αναδιάρθρωσης θα αριθμεί τα 2.350 με 2.500 σημεία που αντιστοιχεί σε μείωση 25% με 30%

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.