ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθεροποίηση

Χαμόγελα για τα αποτελέσματα των τραπεζών

Τον  Αύγουστο ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε άνοδο άνω του 14% έναντι 1,7% του Γενικού Δείκτη. Χαμόγελα μετά από πολύ καιρό δημιούργησαν στην αγορά τα αποτελέσματα των τραπεζών στο δεύτερο τρίμηνο της εφετινής χρήσης.

Χαμόγελα για τα αποτελέσματα των τραπεζών

Αν και κλάδος συνεχίζει να δοκιμάζεται από τις πιέσεις που δημιουργεί η οικονομική ύφεση, και ειδικά από την άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου καταγράφουν σημαντική βελτίωση. Δυο ήταν τα βασικά σημεία που ξεχώρισαν:

Το πρώτο ήταν η σταθεροποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το δεύτερο ήταν η αποκλιμάκωση του κόστους του χρήματος. Η καλύτερη εικόνα των «κόκκινων» δανείων επέτρεψε τις τράπεζες –μετά από πολύ καιρό- να διατηρήσουν σταθερές ή και να μειώσουν τις προβλέψεις για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από την άλλη πλευρά η μείωση του κόστους του χρήματος, αποτέλεσμα της μείωσης της εξάρτησης των τραπεζών από τον μηχανισμό ρευστότητας ELA, αλλά και της μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων, οδήγησε στην σημαντική ενίσχυση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων, δίνοντας ώθηση στην τελική εικόνα των αποτελεσμάτων. Στην βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών συνέβαλε καθοριστικά η σημαντική ενίσχυση των καταθέσεων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και προβλέπουν ότι οι μετοχές του κλάδου θα αποτελέσουν το βασικό όχημα μέσω του οποίου ξένοι και Έλληνες επενδυτές θα «παίξουν» το σενάρια της «Ελληνικής ανάκαμψης».

Ο οίκος Exotix συστήνει «αγορά» ελληνικών τραπεζικών μετοχών υπογραμμίζοντας ότι από το 2015 και μετά ο κλάδος θα παρουσιάσει εκρηκτική αύξηση κερδών αποτελώντας έτσι το ιδανικό όχημα για  τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να «ποντάρουν» στο σενάριο της ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας. Όπως τονίζει ο οίκος  η ανακεφαλαιοποίηση και οι σαρωτικές συγχωνεύσεις στον κλάδο σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας προδιαγράφουν καλύτερες μέρες για τον κλάδο.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι μετοχές των τραπεζών βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη. Τον περασμένο Αύγουστο ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε άνοδο άνω του 14% έναντι 1,7% του Γενικού Δείκτη.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.