ΕΛΛΑΔΑ

«Ας με συλλάβουν» λέει ο Πελεγρίνης

Τρία από τα οχτώ ΑΕΙ έστειλαν στοιχεία για τη διαθεσιμότητα

Τρία από τα οχτώ πανεπιστήμια έχουν στείλει  καταλόγους για τους διοικητικούς υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. «Ας έρθουν να με συλλάβουν» διαμήνυσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης για τα σενάρια περί άσκησης δίωξης εναντίον των πρυτανικών Αρχών, εξαιτίας της αναστολής της λειτουργίας των πανεπιστημίων.

Τρία από τα οχτώ ΑΕΙ έστειλαν στοιχεία για τη διαθεσιμότητα

Τρία από τα οχτώ πανεπιστήμια έστειλαν στοιχεία στο υπουργείο Παιδείας για τους διοικητικούς υπαλλήλους που θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της ΑΣΟΕ έχουν στείλει στοιχεία με τα ονόματα των υπαλλήλων τους. Μάλιστα στις τάξεις του υπουργείου υπάρχει αισιοδοξία πως ο κατάλογος σύντομα αναμένεται να μεγαλώσει...

Πελεγρίνης :«Ας έρθουν να με συλλάβουν»

Ο πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης παρέστη στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών για την ενημέρωση των πρωτοετών φοιτητών για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Περισσότεροι από 1.500 πρωτοετείς φοιτητές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση στα Προπύλαια.

Σε σύντομη παρέμβασή του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης, καλωσόρισε τους νέους φοιτητές στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τους διαβεβαίωσε ότι το εξάμηνο δεν χάθηκε. «Δεν είναι, όμως, αυτό που μας ενδιαφέρει. Αυτό που θέλουμε είναι να είστε εδώ και το επόμενο εξάμηνο» προσέθεσε για να καταλήξει λέγοντας: «Ό,τι γίνεται, γίνεται για το καλό σας».

Σε δηλώσεις του νωρίτερα στους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Πελεγρίνης σχολίασε επικριτικά την πληροφορία περί κίνησης της διαδικασίας του αυτόφωρου σε βάρος των διευθυντών των υπηρεσιών ανθρωπίνου δυναμικού των οκτώ πανεπιστημίων, υπάλληλοι των οποίων τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Στο μεταξύ, σε ανοικτή επιστολή προς τους πρωτοετείς φοιτητές, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού και ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου εξηγούν τους λόγους για τους οποίους το ίδρυμα βρίσκεται σε «αδυναμία λειτουργίας» ενώ ζητούν την κατανόηση και τη στήριξή τους στον αγώνα που διεξάγουν για να «αποτραπεί η υποβάθμιση του Πανεπιστημίου».

Ανάλογη εκδήλωση ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων.

 

Μυλόπουλος: Αντισυνταγματικό χαρακτήρα έχει η διαθεσιμότητα

Το προσωπικό ασφαλείας υπάρχει κατά τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αλλά δεν επαρκεί για την εύρυθμη λειτουργία του, οπότε δεν τίθεται θέμα δίωξης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Μυλόπουλος, η διαθεσιμότητα είναι μια καταστροφική πολιτική που διαλύει τα δημόσια πανεπιστήμια.

Μάλιστα υπογραμμίζει την αντισυνταγματικότητα της διαδικασίας, μιας και όπως τονίζει

  • παραβιάζεται ο αυτοδιοίκητος χαρακτήρας των πανεπιστημίων, αφού η κυβέρνηση παρακάμπτει τις προτάσεις τους και αποφασίζει κατά το δοκούν
  • αφαιρείται προσωπικό από τα πανεπιστήμια καθιστώντας τη λειτουργία τους προβληματική έως και αδύνατη, κάτι που αντίκειται στο Σύνταγμα, το οποίο δεσμεύει την Πολιτεία να παρέχει πόρους σε αυτά για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Προς επίρρωση των λεγομένων του, ο κ.Μυλόπουλος αναφέρει πως το ΑΠΘ έχει τη μικρότερη  αναλογία υπαλλήλων –φοιτητών στον κόσμο, σε σχέση με αντίστοιχου μεγέθους πανεπιστημιακά ιδρύματα, έχοντας  μόλις 1 υπάλληλο για 100 φοιτητές, ενώ τα ξένα αντίστοιχα έχουν 10 με 65 υπαλλήλους ανά 100 φοιτητές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.