ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση για τη φορολογία

Αυξήσεις- σοκ σε πετρέλαιο, ρεύμα και φυσικό αέριο ζητεί η Κομισιόν

Στην δυσκολότερη περίοδο της ελληνικής οικονομίας η Κομισιόν ζητεί από την Ελλάδα την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και κατʼ επέκταση στο πετρέλαιο θέρμανσης (είναι συνδεδεμένοι οι φόροι σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης) στα ίδια επίπεδα με τον φόρο που επιβάλλεται σήμερα στη βενζίνη.  Επίσης ζητά  την αύξηση του ΦΠΑ σε ηλεκτρικό ρεύμα- και φυσικό αέριο.

Αυξήσεις- σοκ σε πετρέλαιο, ρεύμα και φυσικό αέριο ζητεί η Κομισιόν

Σε έκθεση της για τις τάσεις της φορολογίας στην Ευρώπη, η Κομισιόν αναλύοντας τη δομή των φόρων στα ενεργειακά προϊόντα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ΕΦΚ που επιβάλλουν τα κράτη- μέλη, πολλές φορές δεν συνάδουν με το στόχο της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και επισημαίνει ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και στη βενζίνη, που δεν καλύφθηκε στη διάρκεια του 2013.

Το περίεργο είναι ότι στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι  στην Ελλάδα υπήρξε μέσα σε μόλις μία χρονιά αύξηση κατά 3,9% των φορολογικών επιβαρύνσεων στο εισόδημα, αποκλειστικά και μόνο λόγω της αύξησης της φορολογίας εισοδήματος. Και ενώ παραδέχονται οι αξιωματούχοι της Κομισιόν τις επιβαρύνσεις αυτές συστήνουν στην Ελλάδα να αυξήσουν τους φόρους σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης καθώς και στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την έκθεση  οι Έλληνες πολίτες υπέστησαν τη μεγαλύτερη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης μεταξύ των χωρών της Ευρώπης των 27 κρατών-μελών. Συγκεκριμένα , η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 3,9% το 2012 σε σχέση με το 2011, όταν κατά μέσο όρο στην Ε. Ε. των 27 κρατών-μελών η αντίστοιχη αύξηση ήταν της τάξης του 0,3%. Πέρυσι, η συνολική φορολογική επιβάρυνση διαμορφώθηκε στο 41,9% του εργατικού κόστους.

Η αύξηση κατά 3,9% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης κατά το 2012 σε σύγκριση με το 2011 αποδίδεται εξ ολοκλήρου στην αύξηση της φορολογίας εισοδήματος, καθώς σύμφωνα με την Κομισιόν παρέμειναν αμετάβλητες τόσο οι εισφορές των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.