ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενστάσεις από ΤΧΣ

Eurobank: Προβληματισμός για την αύξηση κεφαλαίου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΧΣ δεν συναινεί σε μια αύξηση κεφαλαίου με όρους αγοράς.

Eurobank: Προβληματισμός για την αύξηση κεφαλαίου

Σημαντικά εμπόδια στην ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα πρέπει να ξεπεραστούν καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν προκρίνει την αύξηση κεφαλαίου σε όρους αγοράς.

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ τοποθέτησε στην Eurobank, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, περίπου 5,8 δισ. ευρώ ενώ ακόμα περισσότερα κεφάλαια έχει λάβει έμμεσα μέσω της απόκτησης του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σήμερα η τρέχουσα αξία της Eurobank διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ ενώ για να πετύχει η αύξηση εκτιμάται ότι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο 0,6 της λογιστικής αξίας ενώ το ταμείο έχει επενδύσει στην τράπεζα στο 1,5 της λογιστικής αξίας.

Στο πλαίσιο αυτό αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, που θα αποτελεί το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Όπως σημειώνουν θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που να καλύπτει τα μέλη του ΤΧΣ από τυχών ευθύνες ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι πρέπει να αλλάξει και ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση.

Πηγές του ΤΧΣ σημειώνουν ότι ζητούμενο δεν είναι να γίνει κάτι γρήγορα, αλλά σωστά, προς όφελος της τράπεζας και της εγχώριας οικονομίας. Σημειώνουν ότι το ζήτημα δεν είναι να γίνει γρήγορα μια αύξηση κεφαλαίου σε χαμηλή τιμή για να συμμετάσχουν κάποιοι ξένοι, που θα είναι κυρίως βραχυχρόνια κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds), αλλά να υπάρξει ουσιαστικό, στρατηγικό, επενδυτικό ενδιαφέρον για την τράπεζα. Υπενθυμίζουν ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο η δομή της συναλλαγής που θα οδηγήσει στην είσοδο επενδυτών πρέπει να είναι τέτοια, που να παρέχει κίνητρα σε όσους επιδιώκουν να αποκτήσουν πλειοψηφικό μερίδιο της τράπεζας στο μέλλον. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, μέχρι το τέλος Μαρτίου 2014 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διάθεση ενός αξιόλογου πακέτου μετοχών της τράπεζας σε ξένους επενδυτές.

Η νέα διοίκηση της τράπεζας, προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση, αλλά και να εκμεταλλευτεί το εξαιρετικά θετικό κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα και τον τραπεζικό κλάδο, πιέζει τόσο το ΤΧΣ όσο και την DG Comp να δώσουν το «πράσινο φως» για να προχωρήσει το γρηγορότερο στην αύξηση κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά τo ζήτημα για την ποιότητα των επενδυτών, πηγές της τράπεζας υπενθυμίζουν ότι και στις αυξήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης συμμετείχαν κυρίως επενδυτές με βραχυχρόνιο ορίζοντα.  Σημειώνουν ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τριών συστημικών τραπεζών δημιούργησε αισιοδοξία και προσδοκίες οδηγώντας σε σημαντική άνοδο των τιμών των τραπεζικών μετοχών στο Χ.Α. Παράλληλα η συμμετοχή ξένων επενδυτών αναθέρμανε το επενδυτικό ενδιαφέρον και είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες εμφανίζονται ξανά εκθέσεις επενδυτικών οίκων για τον τραπεζικό κλάδο και μάλιστα αρκετά αισιόδοξες. Υπογραμμίζουν ότι η θετική συγκυρία αποτελεί χρυσή ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί δεδομένου ότι η κατάσταση στις αγορές μπορεί να αλλάξει.

Πηγές της τράπεζας αναφέρουν ότι η περαιτέρω εισροή ξένων κεφαλαίων μέσω Eurobank, εκτός από το γεγονός ότι θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο βήμα για την επιστροφή της τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα, αναμένεται να βελτιώσει το κλίμα στην οικονομία και τη χρηματιστηριακή αγορά. Έτσι, μια περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων των εγχώριων τραπεζών θα είχε άμεση θετική επίδραση στο ΤΧΣ το οποίο αποτελεί τον βασικό μέτοχο και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.