ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα

Μικρό καλάθι για την πώληση προβληματικών δανείων

Μικρές πιθανότητες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας καθώς οι προσφορές που έχουν κατατεθεί κρίνονται ως πολύ χαμηλές.

Μικρό καλάθι για την πώληση προβληματικών δανείων

Μικρές πιθανότητες για την ολοκλήρωση της πώλησης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων δίνουν επιτελικά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας. Η Εθνική επιδιώκει την πώληση προβληματικών επιχειρηματικών δανείων ονομαστικής αξίας 700 εκατ. ευρώ ωστόσο οι προσφορές που έχουν μέχρι τώρα συγκεντρωθεί από ξένους επενδυτές κρίνονται ως απαράδεκτα χαμηλές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τιμές που έχουν δοθεί είναι χαμηλότερες του 30% της ονομαστικής αξίας των δανείων δηλαδή κυμαίνονται σε επίπεδα χαμηλότερα των 200 εκατ. ευρώ. Στελέχη της ΕΤΕ σημειώνουν ότι αν δεν υπάρξουν ουσιαστικά βελτιωμένες προσφορές η συναλλαγή δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσουν προσφορές δυο ακόμα ενδιαφερόμενοι ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Εθνικής.

Αυτό που προβληματίζει τους ξένους είναι το προβληματικό, χρονοβόρο, νομικό σύστημα αλλά και η γενικότερη γραφειοκρατία στην Ελλάδα που καθιστά πολύ δύσκολη την είσπραξη μέρους των επισφαλών απαιτήσεων.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της PwC τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε επίπεδα διπλάσια των ιδίων κεφαλαίων των εγχωρίων τραπεζών. Συγκεκριμένα τα δάνεια σε καθυστέρηση διαμορφώνονται στα 65 δισ. ευρώ την ίδια ώρα που η κεφαλαιακή βάση των εγχωρίων τραπεζών ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ.

Όπως υπογραμμίζει η PwC, το μέγεθος των δανείων σε καθυστέρηση συγκριτικά και με τα ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, που σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Ιουνίου ανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ, καταδεικνύει τη σημασία της ορθής και αποτελεσματικής διαχείρισης των καθυστερήσεων από τις ελληνικές τράπεζες, τόσο για την κεφαλαιακή επάρκεια των ίδιων των τραπεζών όσο και για την εγχώρια οικονομία. Αντίθετα με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, η διαχείριση των NPLs σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιλαμβάνει και σημαντικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων, οι οποίες εντός του πρώτου οκταμήνου του 2013 έφθασαν ήδη τα 46 δισ. ευρώ σε ονομαστικές αξίες, ποσό ίσο με τις συνολικές πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη για όλο το 2012. Η PwC είχε εκτιμήσει στην αρχή του έτους ότι οι πωλήσεις των προβληματικών δανείων για το 2013 θα έφθαναν τα 60 δισ. ευρώ, επίπεδο το οποίο αναμένεται τελικά να ξεπεραστεί. Ηδη, η PwC διαπραγματεύεται πωλήσεις χαρτοφυλακίων συνολικού ύψους 8 δισ., συμφωνίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, από τα 46 δισ. των μη εξυπηρετούμενων δανείων που άλλαξαν χέρια εντός του πρώτου οκταμήνου του 2013, τα 15 δισ. αφορούν δάνεια επαγγελματικής στέγης και τα 10 δισ. καταναλωτικά δάνεια άνευ εξασφαλίσεων. Σημειώνεται ότι από το παραπάνω ποσό τα 13 δισ. αφορούν σε πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες για όλο το 2012 είχαν περιοριστεί στα 10 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.