ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για την πρόταση εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε ζωντανά την ψηφοφορία στη Βουλή για τα υποβρύχια

Με τις ομιλίες και τις δευτερολογίες Τσίπρα και Βενιζέλου κορυφώθηκε η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, στη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, για το ζήτημα των υποβρυχίων. Σε εξέλιξη βρίσκεται η ονομαστική ψηφοφορία.

Δείτε ζωντανά την ψηφοφορία στη Βουλή για τα υποβρύχια

Σε υψηλούς τόνους και με προσωπικές αναφορές και υπονοούμενα, διεξήχθη η «μονομαχία» Βενιζέλου- Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, τόσο στις ομιλίες τους όσο και στις δευτερολογίες τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη δευτερολογία του  σημείωσε: «Εμείς έχουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό αν οι Γερμανοί βρήκαν ένα παρένθετο έβαλαν μέσα την  Abu Dhabi Mar, για να συνεχίσουν να πάρουν μια παραγγελία άλλο ένα δισ. και να εξασφαλίζουν κι άλλα οφέλη. Όλα αυτά τα διαχειρίστηκαν κάποιοι, κάποιοι έχουν ευθύνη και σε αυτή την περίπτωση«ή ήσασταν θύμα του colpo grosso και πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη για την αφέλειά σας ή ήσασταν και σεις στο κόλπο». Σας καλώ να ξανασκεφτείτε την ψήφο σας.

Απαντώντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ένας στενός κύκλος συνεργατών του, εξυπηρετούν ερήμην του ΣΥΡΙΖΑ, συμφέροντα αντιδίκων του ελληνικού Δημοσίου που επλήγησαν από την υπουργία του στο ΥΕΘΑ.

Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του απέναντι στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων, ο κ. Βενιζέλος επέμεινε πως η διαπραγμάτευσή του με τους Γερμανούς ιδιοκτήτες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά υπήρξε σωτήρια για την επιχείρηση και για το ελληνικό Δημόσιο ευρύτερα, ενώ εκφράστηκε αρκετές φορές αρνητικά για την πολιτική διαδρομή και το εν γένει πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βενιζέλος: «Εξυπηρετείτε επαγγελματίες των αντισταθμιστικών ωφελημάτων»

Νωρίτερα στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ για συκοφαντίες και απέδωσε στην αξιωματική αντιπολίτευση εξυπηρέτηση συμφερόντων.

«Εξυπηρετείτε επαγγελματίες των αντισταθμιστικών ωφελημάτων», είπε ο Ευ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επανέλαβε τις χυδαιότητες, συκοφαντίες, ύβρεις, ανευθυνότητες πάνω στις οποίες στηρίζει την πολιτική του παρουσία τους τελευταίους τρεις μήνες». «Κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια και προσφέρεστε στην απώλεια του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει εσφαλμένη εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο αδύναμος κρίκος, αλλά και μία ορθή εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον ρόλο τον δικό μου και του ΠΑΣΟΚ στην συνοχή της κυβέρνησης», είπε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι πίσω από την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ «υπάρχουν και άλλα κίνητρα που αφορούν την εξυπηρέτηση συμφερόντων που έχουν θιγεί από εμένα και δεν θέλουν σταθερότητα στη χώρα». «Υπάρχει και το κεκαλυμμένο παιχνίδι με τη δραχμή», πρόσθεσε.

«Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ γερασμένος, εντυπωσιακά γερασμένος», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, καταγγέλλοντας ότι ο απόστρατος Γ. Ταφίλης, υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα Άμυνας, «έχει μακρά δραστηριότητα στα αντισταθμιστικά ωφελήματα». «Δεν λέω ότι έχει κάνει κάτι κακό, παράνομο, πάντως είναι μία διαβολική σύμπτωση».

Ο κ.Βενιζέλος για περισσότερο από μία ώρα, τα επιχειρήματά του υπέρ της συμφωνίας που έγινε το 2010 και προειδοποίησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «αυτά που λέτε εδώ μέσα θα χρησιμοποιηθούν εις βάρος της χώρας μας στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο».

Τσίπρας: «Συμπεριφορά ενοχής» από το Βενιζέλο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «colpo grosso», στην ομιλία του επί της πρότασης του κόμματός του για σύσταση Εξεταστικής σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ψηφίσουν υπέρ της σύστασης εξεταστική, τονίζοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση «θα έχετε επωμιστεί μία ευθύνη που δεν σαν αναλογεί. Η επιλογή είναι δική σας».

Προειδοποίησε μάλιστα «πόσο κοντόφθαλμα νομίζετε ότι θα κουκουλώσετε την υπόθεση. Δεν είναι υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τέσσερα υποβρύχια και 1.200 εργαζόμενους που δεν έχουν να κάνουν Χριστούγεννα. Πώς θα γίνει αυτό; Τέσσερα υποβρύχια δεν χωρούν κάτω από το χαλί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα αν και σήμερα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ανήκουν στην γερμανική HDV, και όχι στην Abu Dhabi Mar, σημειώνοντας ότι η γερμανική εταιρεία ενδέχεται και σήμερα να ελέγχει τα Ναυπηγεία, έχοντας πάρει εκατοντάδες εκατομμύρια με βάση τις συμφωνίες του 2000 και του 2010, αλλά χωρίς να ελεγχθεί για την μη τήρηση της συμφωνίας του 2000.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος διευκρινίζοντας ότι «το υπουργείο είναι πελάτης των ΕΝΑΕ, τα ερωτήματα που θέτετε είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο». «Το αντικείμενο εδώ είναι κατά πόσο χρειάζεται Εξεταστική Επιτροπή», συμπλήρωσε ο υπουργός και ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «γι’ αυτό το λόγο καταθέτουμε την πρόταση. Δεν πρέπει να διευκρινιστούν αυτά τα ερωτήματα;».

Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε και την απουσία του Πρωθυπουργού από τη Βουλή λέγοντας ότι  «ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει το πολιτικό θάρρος να υπερασπιστεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, τον αφήνει έρμαιο». «Δεν σώζει την κυβέρνηση, μπαίνει και ο ίδιος στο κάδρο των ευθυνών», είπε και υπενθύμισε ότι ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκης μιλούσε για σκάνδαλο και ο Ευ. Βενιζέλος το 2005 απαιτούσε η ΝΔ να ζητήσει συγγνώμη από τους Α. Τσοχατζόπουλο και Γ. Παπαντωνίου επειδή δήθεν «τους ταλαιπώρησε».

Σε ότι αφορά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας είπε ότι επιδεικνύει «συμπεριφορά ενοχής» και υπενθύμισε ότι «την ημέρα που πήγε μαζί με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Ναυπηγεία το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε τρεις ανακοινώσεις».

«Οφείλουμε να στείλουμε στη Δικαιοσύνη όσους καταχράστηκαν το αξίωμά τους και την λαϊκή εμπιστοσύνη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «αυτό δεν το αντιλαμβάνομαι ως αντεκδίκηση και αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, αλλά ως απονομή δικαιοσύνης και θεμέλιο λίθο για το μέλλον, γιατί κανένα μέλλον δεν μπορούμε να έχουμε αν υπάρχουν σκελετοί στις ντουλάπες».

Αντεγκλήσεις σε όλα τα επίπεδα 

Νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε ότι:  «Η συζητούμενη πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής δεν συμβάλει μέσα στο ιδιαίτερα βαρύ πολιτικό κλίμα στην επίλυση ενός πραγματικού προβλήματος που κάνει τον λαό να απορεί για περισσότερο από 15 χρόνια».

«Υπάρχει πρόβλημα στην εκτέλεση της συμφωνίας; Τεράστιο. Αντιμετωπίζουμε την αντισυμβατική συμπεριφορά ενός ιδιώτη επενδυτή που τον δέχθηκαν τότε κάποιοι καλοπροαίρετα και η αλήθεια είναι ότι τότε δεν υπήρχε άλλη λύση από το να ξεκινήσει νέα περίοδος για τα Ναυπηγεία», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος Εθνικής Άμυνας.

«Με την πρόταση επιχειρούμε να γίνουμε και εμείς οι ίδιοι μέρος του προβλήματος προς μεγάλη χαρά των υπευθύνων που είναι οι ιδιοκτήτες», υπογράμμισε ο ίδιος προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει κατά των υπευθύνων, να συζητήσει το μέλλον της ναυπηγικής βιομηχανίας και να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας στη ζώνη.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε την υπόθεση των υποβρυχίων ως «το μεγαλύτερο διαχρονικό έγκλημα σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού».

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «σήμερα θα πρέπει να απολογηθεί» και στην πραγματικότητα «οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι κατήγοροι αλλά είναι κατηγορούμενοι».

Στον αντίποδα, την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται σήμερα στη συζήτηση όχι με διάθεση ουσιαστικών απαντήσεων αλλά «με συστηματικές προσπάθειες παραπλάνησης και αντιπερισπασμού που δεν αγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ» εξέφρασε, ο γενικός εισηγητής του κόμματος, Θοδωρής Δρίτσας, προσθέτοντας ότι αυτό είναι κάτι που το έχει προαναγγείλει ήδη το ΠΑΣΟΚ.

Είπε ακόμη ότι το κόμμα του δεν ελέγχει σήμερα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά τον αρμόδιο υπουργό εκείνης της κρίσιμης περιόδου, που είχε την ευθύνη να δώσει λύσεις αλλά που με τους χειρισμούς του τα πράγματα έγιναν χειρότερα και από πριν.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, άφησε αιχμές ότι το κείμενο της πρότασης είναι υπαγορευμένο από πρόσωπα που βρίσκονται στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και είχαν άμεση εμπλοκή σε ζημιογόνες εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ Κώστα Τασούλα, συμπυκνώνεται στο ότι αυτή τη στιγμή η τακτική Δικαιοσύνη ερευνά τα θέματα των συμβάσεων των Ναυπηγείων, ότι η σύμβαση του 2010 έχει συζητηθεί στη Βουλή, σε μια προανακριτική και μία εξεταστική επιτροπή και στο ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πραγματικό στόχο να υπονομεύσει την κυβερνητική σταθερότητα και συνοχή.

«Δεν μπορεί να συγκαλυφθεί τίποτε. Όσοι έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα πρέπει να πληρώσουν» ανέφερε από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπογράφουν τη  σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και δηλώνουν  «ανοιχτοί σε οποιαδήποτε επέκτασή της», όπως είπε στην Ολομέλεια ο κ. Καμμένος.

Το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική, αν και τη χαρακτηρίζει εξαιρετικά ρηχή πολιτικά, όπως είπε η πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

«Η πολιτική στόχευση του ΚΚΕ δεν είναι ίδια με του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει να πλήξει πολιτικά την κυβέρνηση. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Μας ενδιαφέρει να ανατραπεί όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και ριζικά η συγκεκριμένη αντιλαϊκή πολιτική της», υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα.

«Kατά» δήλωσαν η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, αλλά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος.

Θα στηρίξουν κατά πλειοψηφία την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.

Πάντως, όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και επιζήμιες συμβάσεις για τα ναυπηγεία και τα υποβρύχια, ωστόσο, επιτέθηκαν και στον ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντάς του πολιτικές σκοπιμότητες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.