ΕΛΛΑΔΑ

Σαν σήμερα, το 1912

Παγκόσμια πρωτιά στη ναυτική ιστορία από ελληνικό υποβρύχιο

Το υποβρύχιο Δελφίν, με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Στέφανο Παπαρρηγόπουλο, στις 9 Δεκεμβρίου 1912, έγινε το πρώτο υποβρύχιο στην παγκόσμια ναυτική ιστορία που εκτόξευσε τορπίλη κατά εχθρικού πολεμικού πλοίου (του τουρκικού καταδρομικού Μετζηδιέ) στη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Αν και η βολή ήταν αποτυχημένη, το υποβρύχιο του ελληνικού ναυτικού έγραψε ιστορία.

Παγκόσμια πρωτιά στη ναυτική ιστορία από ελληνικό υποβρύχιο

Το Δελφίν παραγγέλθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στα Γαλλικά Ναυπηγεία Snainter τον Σεπτέμβριο του 1910. Είχε εκτόπισμα: 310/460 τόνους, ταχύτητα : 13/8,5 κόμβους και μέγιστο βάθος κατάδυσης 36 μέτρα. Διέθετε ακόμα 4 εκτοξευτήρες τορπιλών των 45 εκ. εξωτερικά του σκάφους κάτω από το ξύλινο κατάστρωμα.

Το υποβρύχιο παραλήφθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1912 και κατέπλευσε στο Ναύσταθμο για να λάβει μέρος στους πολέμους 1912-1913.

Στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, στις 9 Δεκεμβρίου του 1912 το τουρκικό αντιτορπιλικό Μετζητιέ, συνοδευόμενο από άλλα τέσσερα αντιτορπιλικά, συνεπλάκη με τέσσερα ίδια ελληνικά πλοία κοντά στη Τένεδο.

Τότε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία το  Δελφίν εξαπέλυσε ανεπιτυχή επίθεση με τορπίλες εναντίον τουρκικού αντιτορπιλικού. Μετά την ανεπιτυχή επίθεση το υποβρύχιο Δελφίν καταδιώχθηκε από τα τουρκικά αντιτορπιλικά με αποτέλεσμα να καταδυθεί και να κινηθεί προς τα Μαυρονήσια. Το γεγονός αυτό απετέλεσε την πρώτη τορπιλική επίθεση από υποβρύχιο στην πολεμική Ιστορία.

Αμέσως μετά την επίθεση αυτή και ενώ βρίσκονταν σε κατάδυση, προσάραξε και για να απελευθερωθεί αναγκάστηκε να αφήσει τα μολυβένια βάρη ασφαλείας του. Αυτό του στέρησε τη δυνατότητα συμμετοχής στις υπόλοιπες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του πολέμου.

Κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο τοΔελφίν κατασχέθηκε από τους Γάλλους μαζί με το Υ/Β ΞΙΦΙΑΣ. Όταν επεστράφησαν στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό βρέθηκαν σε πολύ κακή κατάσταση. Διατηρήθηκε στην ενεργεία μέχρι και το 1920, οπότε και παροπλίστηκε.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.