ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στον Άρειο Πάγο

Κεκλεισμένων των θυρών η συζήτηση για το Βατοπέδι

Κεκλεισμένων των θυρών συζητήθηκε στον Άρειο Πάγο η αναίρεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος για την υπόθεση των ιερών ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου, από την εξέλιξη της οποίας εξαρτάται άμεσα η περαιτέρω ποινική μεταχείριση των εμπλεκομένων μη πολιτικών προσώπων.

Κεκλεισμένων των θυρών η συζήτηση για το Βατοπέδι

Το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του είχε αποφανθεί υπέρ της παραπομπής 14 ατόμων μεταξύ των οποίων για τον ηγούμενο της Μονής Εφραίμ, τον μοναχό Αρσένιο , τη συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη (σύζυγο του τέως υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη) και δύο συγγενικά της πρόσωπα, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (πατέρας και αδελφός της συμβολαιογράφου).

Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ύστερα από αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Μποροδήμος, ο οποίος εντόπισε στο επίμαχο βούλευμα κενά και αντιφάσεις, Σύμφωνα με τον κ. Μποροδήμο, υπάρχουν κενά ως προς την παραπομπή των κατηγορουμένων και τη στοιχειοθέτηση των ποινικών τους ευθυνών, αφού η τότε Κυβέρνηση προωθούσε την ανταλλαγή των ακινήτων.

Ο αντεισαγγελέας εντοπίζει προβλήματα στις αιτιολογίες παραπομπής της συμβολαιογράφου κ. Πελέκη ως προς το αν γνώριζε ότι τα επίμαχα ακίνητα δεν ανήκαν στη Μονή, ενώ διαπιστώνει προβλήματα στην αιτιολογία για το πώς τα στελέχη της Μονής έπεισαν τους υπολοίπους να ενεργήσουν παράνομες πράξεις.Ως προς το κεφάλαιο της έλλειψης αιτιολογίας υπογραμμίζεται ότι δεν θεμελιώνεται με επαρκή αιτιολογία το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας το οποίο αποδίδεται στους δύο μοναχούς, αφού δεν εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο έπεισαν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις ανταλλαγές. Σύμφωνα με την αναίρεση δεν έπρεπε να παραπεμφθούν 4 μέλη του ΝΣΚ.

Σε περίπτωση που οι ανώτατοι δικαστές ταχθούν υπέρ της εισαγγελικής πρότασης , τότε η δικογραφία για τις ανταλλαγές εκτάσεων ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τη Μονή Βατοπεδίου θα επιστρέψει στο Εφετείο για την έκδοση νέου βουλεύματος, ενώ σε αντίθετη περίπτωση οι 14 κατηγορούμενοι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις που τους αποδίδονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.