ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά από μαραθώνια και επεισοδιακή συνεδρία της βουλής

Πέρασε το πολυνομοσχέδιο-152 ναι στο πρώτο και 151 στο δεύτερο άρθρο

Με 152 ψήφους στο πρώτο και 151 στο δεύτερο εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή. Ηχηρό όχι στο δεύτερο άρθρο από τον Γιώργο Παπανδρέου. Διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Τη διαγραφή, από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., του Νικήτα Κακλαμάνη ανακοίνωσε με επιστολή που απέστειλε στο προεδρείο της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς

Με 152 ψήφους το πρώτο άρθρο και 151 το δεύτερο εγκρίθηκε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο.

Ηχηρό όχι του Γιώργου Παπανδρέου στο δεύτερο άρθρο του πολυνομοσχεδίου.

Ναι στο πολυνομοσχέδιο ψήφισαν τελικά και οι αρχικά διαφωνούντες Κασσής και Μωραΐτης.

Ναι στο πρώτο άρθρο και παρών στο δεύτερο ψήφισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

-Παρών στο άρθρο 1 ψήφισε ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης ενώ ψήφισε ναι στο άρθρο 2.

-Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο επί της αρχής.

-Αντιπαράθεση Άδωνι Γεωργιάδη με Παναγιώτη Λαφαζάνη του ΣΥΡΙΖΑ και Νικόλαο Τσούκαλη, για τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που εισήγαγε ο Υπουργός Υγείας σχετικά με συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων στον Άγιο Λουκά της Πάτρας και στην Κρέστενα. Απέσυρε εν τέλει την τροπολογία ο κ. Γεωργιάδης.

-«Θωρακίζεται η εθνική ανασυγκρότηση με αυτό το νομοσχέδιο» δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης. Αδίκησε τα υπόλοιπα σοβαρά ζητήματα του νομοσχεδίου η αφιέρωση πάρα πολλής ώρας στο θέμα του γάλακτος» τόνισε ο υπουργός εκφράζοντας όμως παράλληλα τη χαρά του για την επικέντρωση στον πρωτογενή παράγοντα όπως η κτηνοτροφία και η γεωργία.

-Νομοτεχνικές βελτιώσεις για την εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ παρουσίασε Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με κυριότερη το ότι το φρέσκο γάλα θα είναι πια επτά ημερών.

-«Δε θίγονται οι τριετίες, αντίθετα δίδεται κίνητρο στους μακροχρόνια ανέργους», τόνισε και πάλι ο Υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης ενώ προσθέτει πως παρά τη μείωση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία η Ελλάδα εξισώνεται με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης ενώ αναμένεται να δοθεί η ευκαιρία για δημιουργία περίπου 30.000 θέσεων εργασίας.

-«Με υπερηφάνεια ψηφίζουμε το νομοσχέδιο κι όχι γιατί μας το επιβάλλει κάποιος τρίτος», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. «Ούτε υπακούμε στην Τρόικα ούτε στον ΟΟΣΑ», ανέφερε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι «κάνουμε μια πολιτική επιλογή για να πάει ο τόπος μπροστά και να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια… Σήμερα αποφασίζουμε να πάρουμε τον  τόπο στα χέρια μας... Το νομοσχέδιο αυτό αυτό είναι η μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει γίνει», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

-Την ανακοίνωση μικρών βελτιώσεων προανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης, εν συνεχεία ο υπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για κίνημα υπέρ της ακρίβειας.

-Αύριο θα διεξαχθεί η συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του προέδρου της Βουλής, δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

-Δριμύ κατηγορώ κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Ολομέλειας, κατηγορώντας τον ότι «δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών, χαμένη όμως πια».

Σχολιάζοντας την πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον του ο κύριος Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και υποστήριξε ότι στόχος του ήταν να μην συζητηθεί στο μεθαυριανό Eurogroup το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης τον Μάιο.
«Με πιάσανε με την γίδα στη πλάτη; Όχι. Παίρνω επίδομα για την ενήλικη κόρη μου; Όχι», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Στουρνάρας και απέδωσε σε «κουτοπονηριά» την πρόταση μομφής εναντίον του.
«Η κυβέρνηση λειτουργεί αποστομωτικά για όσους μικρόψυχους επέλεξαν τον λαϊκισμό. Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι οι προσπάθειες της χώρας αναγνωρίζονται διεθνώς», επεσήμανε ο κύριος Στουρνάρας.

-Στο βήμα ο Γιάννης Στουρνάρας. «Επιχείρησε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ο κ. Τσίπρας σήμερα» είπε ο υπουργός Οικονομικών

-Θα επιστρέψουμε στην αίθουσα για να ψηφίσουμε δήλωσε στο συγκεντρωμένο κόσμο στην πλατεία Συντάγματος ο Αλέξης Τσίπρας.

-Με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί λόγω της απόρριψης της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Νωρίτερα υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα της πρότασης μομφής.

Εν μέσω αντιδράσεων από μικρή ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε χθες η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που εισήχθη προς επεξεργασία, το πρωί του Σαββάτου, στις επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής.

Το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε από τις επιτροπές κατά πλειοψηφία από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν όπως και οι Δημοκρατικοί Ανεξάρτητοι βουλευτές.

Αντιρρήσεις στις ρυθμίσεις για το γάλα εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης και Μιχάλης Κασσής, υποστηρίζοντας πως με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, συμφώνησαν διαφορετικά πράγματα, τα οποία αν δεν ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο, τότε δεν θα το υπερψηφίσουν.

Ο κ. Μωραΐτης, μάλιστα, τάχθηκε και κατά του πιλοτικού ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, λέγοντας πως «αυτό εξυπηρετεί μόνο τις ιδεολογικές σας εμμονές», ενώ ζήτησε να αποσυρθεί και η διάταξη για τα φωτοβολταϊκά.

Αντίθετα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, μπορεί να αιφνιδίασε ανακοινώνοντας την παραίτησή του λόγω των διαφωνιών του με τις διατάξεις για το γάλα, όμως ξεκαθάρισε πως παρά τη διαφωνία του θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Ενστάσεις εξέφρασαν ακόμη στις τοποθετήσεις τους ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Δάνης Τζαμτζής και ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης.

Μπροστά στον κίνδυνο διαρροών, το υπουργείο Ανάπτυξης δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει σε ορισμένες αλλαγές, ώστε να ικανοποιηθούν οι διαφωνούντες βουλευτές, οι οποίες θα αφορούν στο σαφέστερο προσδιορισμό της διαδικασίας παστερίωσης, ενώ θα καθορίζονται ως ανώτατο όριο ζωής για το παστεριωμένο γάλα οι επτά ημέρες.

Ωστόσο, στην τοποθέτησή του ο Κωστής Χατζηδάκης δεν ανακοίνωσε κάποια αλλαγή, αν και σημείωσε πως για το θέμα του γάλακτος «είμαστε εδώ για να ακούσουμε απόψεις» και «το συζητάμε».

Με τις αλλαγές που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα εκτιμάται ότι και οι τελευταίοι «αντάρτες» θα πειστούν να υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο στο σύνολό του.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση του πολυνομοσχεδίου δεν έλειψαν πάντως οι εντάσεις. Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση, ενώ ο εισηγητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, διευκρίνισε πως το κόμμα του θα δώσει το «παρών» στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν εκτός του Κοινοβουλίου και θα μετάσχει κανονικά στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, προτείνοντας μάλιστα ονομαστική ψηφοφορία και επί των τριών άρθρων του πολυνομοσχεδίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με την έναρξη της συνεδρίασης ξεκαθάρισε προς το Σώμα πως το νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου να εκταμιευθεί η χρηματοδότηση της χώρας από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ένωσης - αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου όπου πρόκειται να υιοθετηθεί η αξιολόγηση της Τριμερούς. Ως εκ τούτου η Βουλή, δια της πλειοψηφίας, ενέκρινε την εισαγωγή του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος, ώστε να ψηφιστεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής από την Ολομέλεια, αφού όμως εκφράστηκαν από την αντιπολίτευση έντονα παράπονα για το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο σε έκταση νομοσχέδιο (πάνω από 200 σελίδες) κατατίθεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς να προλαβαίνουν οι βουλευτές να το επεξεργαστούν.

Τέλος, τα ξίφη τους διασταύρωσαν κατά τη συζήτηση ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Φέρατε εδώ ένα τούβλο 800 σελίδων σαν τα βιβλία που πουλούσε ο κ. Γεωργιάδης με τις ντάνες» είπε ο κ. Παπαδημούλης επισπεύδοντας την ομιλία του υπουργού Υγείας για να του απαντήσει ότι ο ίδιος πουλάει βιβλία γιατί δεν έχει 1,5 εκατ. ευρώ καταθέσεις στην τράπεζα όπως εκείνος.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.