ΕΛΛΑΔΑ

Σε ταράτσες η μπαταρία και το καπό

Με υπογραφή Μαζιώτη το τρομοκρατικό χτύπημα

Ολοένα και περισσότερο ταυτοποιούνται τα στοιχεία που δείχνουν ότι πίσω από το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που εξερράγη στην οδό Αμερικής κρύβεται ο καταζητούμενος Νίκος Μαζιώτη του «Επαναστατικού Αγώνα».

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπήρξε συνεργασία και με τον φυγά και επίσης καταζητούμενο,  Χριστόδουλο Ξηρό, τον Μανώλη της «17 Νοέμβρη» που στο μήνυμα μετά την απόδρασή του είχε κάνει γνωστή την επιστροφή του στην ένοπλη δράση. Μάλιστα θεωρούν σίγουρο ότι χρησιμοποιήθηκε η τεχνογνωσία του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής η προετοιμασία, η επιχειρησιακή ικανότητα αλλά και η εμπειρία που επιδείχθηκε «προδίδουν» ότι δεν πρόκειται για πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση.

Σύμφωνα με το «Έθνος» ακόμη ένα στοιχείο που στην Αντιτρομοκρατική δεν αξιολογούν ως τυχαίο είναι η «σύμπτωση» της ημερομηνίας. Στις 9 Απριλίου πριν από 4 χρόνια ακριβώς είχε ξεκινήσει η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», καθώς η αστυνομία είχε προβεί σε συλλήψεις μελών της. Την πολιτική ευθύνη για τα χτυπήματα της συγκεκριμένης οργάνωσης είχαν αναλάβει ο Νίκος Μαζιώτης και η σύντροφός του Πόλα Ρούπα, οι οποίοι έχουν επικηρυχθεί από την ΕΛ.ΑΣ με 2 εκατ. ευρώ.

Η επιλογή του στόχου από τους τρομοκράτες καταδεικνύει για την ΕΛ.ΑΣ ότι ήθελαν να στείλουν πολιτικό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες εντός και εκτός της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Επαναστατικός Αγώνας» είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν δύο παρόμοιες επιθέσεις. Στις 18 Φεβρουαρίου 2009 είχε εκραγεί παγιδευμένο αυτοκίνητο με εκρηκτική ύλη ANFO έξω από το κτίριο όπου στεγάζονταν οι διοικητικές υπηρεσίες της τράπεζας Citibank στη Ν. Κηφισιά. Στις 2 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, η οργάνωση είχε προχωρήσει σε ακόμη πιο θρασύ χτύπημα, όταν είχε εκραγεί παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από το Χρηματιστήριο. Αλλά και το πιθανολογούμενο υλικό της έκρηξης (ANFO) παραπέμπει σε «Επαναστατικό Αγώνα».

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνουν ότι είχαν ταυτοποιήσει τον Ν. Μαζιώτη ως δράστη ληστειών σε τράπεζες στην επαρχία, όπως στα Μέθανα τον περασμένο Ιούλιο, αν και ο καταζητούμενος είχε διαψεύσει κάθε εμπλοκή του.

Σημειώνεται ότι, παραμένουν ελεύθεροι και διαφεύγουν τη σύλληψη οι Κώστας Σακκάς και Βασίλης Παλαιοκώστας. Ο πρώτος κατηγορείται για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς» και εξαφανίστηκε στις αρχές του έτους, ενώ ο δεύτερος έχει συσχετιστεί από την Αντιτρομοκρατική με τον Ν. Μαζιώτη σε ληστείες τραπεζών.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν οι φύλακες των τραπεζών και των γύρω κτηρίων στην αστυνομία, αλλά και όσα προέκυψαν από την ανάλυση του υλικού των καμερών, ένα άτομο πάρκαρε το αυτοκίνητο, μάρκας Nissan Sunny, επί της οδού Αμερικής και λίγο πριν την Πανεπιστημίου, σε ένα σημείο δηλαδή όπου η στάθμευση απαγορεύεται. Αυτό κάνει την αστυνομία να εκτιμά ότι οι δράστες ήξεραν πολύ καλά πού θα αφήσουν το αυτοκίνητο -το οποίο εκλάπη από την Καισαριανή στις 5 Απριλίου. Ο οδηγός βγήκε από το αυτοκίνητο φορώντας κουκούλα ή καπέλο και ανέβηκε σε μηχανή μεγάλου κυβισμού όπου περίμενε ένας συνεργός του που τον ακολουθούσε. Ο οδηγός της μηχανής φορούσε κράνος, ενώ η μοτοσυκλέτα δεν είχε αριθμό κυκλοφορίας. Το γεγονός ότι οι δύο φύλακες της τράπεζας Πειραιώς, όπως σας έγραψε από χθες το matrix24.gr, τηλεφώνησαν στην Άμεση Δράση αμέσως και μάλιστα προτού καλέσουν οι βομβιστές στα μέσα ενημέρωσης  για να προειδοποιήσουν για την έκρηξη ήταν το γεγονός που οδήγησε τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι δεν επρόκειτο για φάρσα.

Το ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό που η μπαταρία του αυτοκινήτου βρέθηκε στον 4ο όροφο του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας, εκεί όπου βρίσκεται και το γραφείο του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα, ενώ το καπό βρέθηκε στην ταράτσα 5όροφης πολυκατοικίας, απέναντι. Τα εκρηκτικά στο αυτοκίνητο βόμβα πυροδοτήθηκαν σε ηλεκτρικούς πυροκροτητές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.