Neo

Μια ακτιβίστρια Ρομά στον ΣΥΡΙΖΑ

Το matrix24.gr σας ενημέρωσε για την επιλογή της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από τον Αλέξη Τσίπρα για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για μία ακτιβίστρια Ρομά, που έχει πολλάκις υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ρομά μουσουλμάνων της Θράκης, ενώ κατάγεται από το Δροσερό Ξάνθης και είναι πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ελπίδα. Σημειωτέον ότι η Σαμπιχά είναι γνωστή για τη δράση της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ είχε προκαλέσει αίσθηση η ομιλία της στο 5ο Συνέδριο του ΟΗΕ για τις μειονότητες.

Η ομιλία της στον ΟΗΕ έχει ως εξής:
«Ονομάζομαι Σαμπιχά Σουλεϊμάν, είμαι Μουσουλμάνα Ρομά από την Ξάνθη στην Ελλάδα και πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δροσερού «Η Ελπίδα».

Ζητώ συγνώμη που δεν μπορώ να μιλήσω απ’ ευθείας σε κάποια από τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται στο συνέδριο αλλά δεν τις έμαθα ποτέ.

Η μητρική μου γλώσσα είναι ρομάνι, η γλώσσα των Τσιγγάνων. Πάρα ταύτα επειδή είμαι μουσουλμάνα της Θράκης υποχρεώθηκα να πάω σε σχολείο όπου διδάχθηκα μια τρίτη γλώσσα, τα τούρκικα. Αυτό κάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι Ρομά με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε σήμερα μειονότητα εντός της μειονότητας.

Το ίδιο συναίσθημα της μειονότητας μέσα στη μειονότητα το αισθανόμαστε σε κάθε βήμα μας μέσα στην κοινωνία. Οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής προσπαθούν να μας επιβάλλουν εκτός από τη γλώσσα τους και την ταυτότητά τους.

Ξοδεύουν πολλά λεφτά για να χτίσουν τζαμιά μέσα στους οικισμούς μας. Μας λένε ότι οι Τσιγγάνοι πεθαίνουν νέοι επειδή δεν είναι καλοί Τούρκοι και πιστοί μουσουλμάνοι. Εμείς, όμως ξέρουμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερα σχολεία και νοσοκομεία όχι τζαμιά που άλλωστε η Θράκη έχει πολλά.

Εδώ και χρόνια επιμένουν να φτιάξουν σωματεία και να τα ονομάσουν «τουρκικά». Στη συνέχεια προσπαθούν να μας γράψουν σε αυτά τα σωματεία για να μας υποχρεώσουν κι εμάς να πούμε ότι είμαστε Τούρκοι.

Πριν μερικά χρόνια το ελληνικό κράτος όρισε να πηγαίνουμε υποχρεωτικά σε νηπιαγωγεία. Οι τουρκικής καταγωγής Μουσουλμάνοι έφτιαξαν δικά τους νηπιαγωγεία όπου διδάσκονται μόνον τουρκικά. Μας πιέζουν να γραφτούμε σε αυτά τα νηπιαγωγεία.

Θέλουμε να έχουμε καλή εκπαίδευση στη γλώσσα του κράτους που ζούμε. Το κράτος δεν κάνει αρκετά. Θέλουμε περισσότερα δημόσια σχολεία. Θέλουμε να μας προστατεύει επειδή είμαστε μουσουλμάνες γυναίκες με δικαιώματα που παραβιάζονται διαρκώς από ανθρώπους που νομίζουν ότι είναι δικαίωμά τους να φέρονται άσχημα στις γυναίκες τους. Περιμένουμε την πραγματική βοήθεια από το ελληνικό κράτος.

Η Διακήρυξη του ΟΗΕ για τις μειονότητες λέει ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η ιδιαίτερη ταυτότητα και ο πολιτισμός μας. Αυτό δεν ισχύει μόνον για το κράτος στο οποίο ζούμε αλλά και για τους μειονοτικούς συμπολίτες μας. Οι τελευταίοι προσπαθούν να μας επιβάλλουν την τουρκική ταυτότητα αντί της δικής μας ταυτότητας των Ρομά. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τη δική μας ταυτότητα με μία άλλη. Θέλουμε να μας αφήσουν ήσυχους και να μην παίζουν πολιτικά παιχνίδια εις βάρος μας».

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΠΟΥΛΗΜΈΝΗ!!!

    Άλλαξε στην Θράκη ο Μανωλιός,
    Κι έβαλε τα ρούχα αλοιώς,
    Αυτό μου θυμίζουν οι Συριζαιοι,
    Πάσης ελλάδας Τσιριμώκοι.

    Τους έφταιξε μετά η ΡΟΜΑ,
    Τώρα κι’ η η ΡΟΜΑ δεν ψηφίζει,
    Και όπως έσβησε η Σαμπιχά;
    Θα γίνει κι το Σύριζα ρημάδι,

    Γιατί αν πέσει ένα σπίτι,
    Το ξαναφτιάχνεις πιό γερό,
    Βάζεις καινούγια υλικά,
    Αλλά πετάς ότι υπάρχει παλιό.

    Αυτοί που σβύσανε την ΡΟΜΑ;
    Φτιάξανε λένε το καινούργιο,
    Όμως με υλικά που είχαν,
    Όλα παλιά, να κάνουν μπούγιο.

    Αχ ρε ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ, αν σας βλέπει,
    Ο Θεός από κει ψηλά που είναι,
    Θα νοιώθει μαύρη απελπισία,
    Μαζί με τον Ιησό Χρηστό!..

    Όμως δεν πάνε πίσω και οι άλλοι,
    Οι κάποτε πιο Πρασινοί,
    Τώρα πιο Γκρίζει Λύκοι έχουν γίνει,
    Πιό άγριοι, πιό δεξιοί κι απο Χ.Α.!

    Και δυστυχώς μας καβαλλήσαν,
    Και κυβερνούν αυταρχικά,
    Με υπουργούς τα αποπαίδια,
    Της Ράϊ χούντας υποτακτικά!

    Απο την άλλη πλευρά έχουμε;
    Βορίδης, Άδωνης, Στουρνάρας,
    Αλλά και ο γιός του Μητσοτάκη,
    Όλοι τους κλόουν μας θυμίζουν.

    Βγαίνουν με τόσο κυνισμό,
    Να απειλήσουν τον λαό,
    Φορώντας μάσκα δημοκράτη,
    Να τους ακούω δεν μπορώ!…

    Αίσχος προδότες της πατρίδας,
    Πουλήσατε, χαρίσατε την Θράκη,
    Τα χώματα τα ιερά του Έθνους,
    Στην Τουρκία τα δωρίσατε!…

    Κι ύστερα όλοι έρχεστε και λέτε,
    Ότι είστε σωτήρες και μας σώσατε,
    Κι ότι τον πόνο μας εσείς,
    Μες την καρδιά σας νιώσατε…

    Φτου σας ρε ψεύτες και λαμόγια,
    Φτου σας προδότες της πατρίδας,
    Θ’ έρθει η ώρα να πιαστείτε,
    Απ’ της δικής σας της παγίδας.

    Τα δόκανα που είχατε στήσει,
    Για να αρπάξουν τον λαό,
    Η τιμωρία θα είναι μεγάλη,
    Θα βγάλουμε όλο τον καημό.

    Όλο τον πόνο που χαρίσατε,
    Θα νιώσετε τώρα και εσείς,
    Θα πάρετε τώρα καρπούς,
    Της άπονης πολιτικής Σας!

    Εάν νομίζετε ότι είστε εσείς;
    Και δεν υπάρχουν οι «Άλλοι»;
    Σας το θυμίζουμε Λαμόγια,
    Ετούτη η Χώρα είναι μεγάλη!

    Η ΘΡΑΚΗ ανήκει στους Θράκες,
    Εσείς είστε φιλοξενούμενοι,
    Αλλά η αφέλεια μας δεν χωρά,
    Στου Θουκυδίδη η Χώρα πια!

    «Λαμόγια» του κερατά είστε,
    Τον τίτλο σας δεν το αναιρούμε,
    Θα έρθει η ώρα σας εκείνη,
    Να ψάχνεται να κρυφτείτε!…

    Είτε ο Πομάκος Μεχμέτ Ιμάμ;
    Είτε η ΡΟΜΑ Σαμπιχά της Ξάνθης;
    Έγιναν «Ένα» με τον κάθε Γιάννη,
    Να πουν «Στοπ» στην πολιτική σας!

    Αθήνα, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014
    ΜΕΧΜΕΤ ΙΜΑΜ

  2. Η Σαμπιχά Σουλειμάν είναι στοχοποιημένη και από το τουρκικό προξενείο, καθώς έχει δώσει μεγάλες μάχες για να φτιαχτούν σχολεία και…να μορφώνονται τα παιδιά των τσιγγάνων, αλλά και να μαθαίνουν ελληνικά. Η δράση της αυτή, ειδικά το τελευταίο, έχει ενοχλήσει τόσο το τουρκικό προξενείο, όσο και την ελίτ της μειονότητας που διατηρεί στενές σχέσεις με αυτό. Εδώ και λίγες ώρες η Σαμπιχά Σουλειμάν έφτασε να κατηγορείται ξαφνικά ακόμα και για ακροδεξιές πολιτικές αποψεις. Πρόσωπα που τη γνωρίζουν, ωστόσο, και έχουν συνεργαστεί μαζί της υποστηρίζουν ότι “πρόκειται για σκέτη λάσπη”.

    Οι κατήγοροι της, πάντως, χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ότι κάποτε μεταξύ άλλων την είχε υπερασπιστεί και ο Τέρενς Κουίκ στον αγώνα που δίνει για να φτιαχτούν σχολεία και να μάθουν ελληνικά τα παιδιά των Ρομά.

    «Και τι σημαίνει αυτό; Αναφέρουν αυτοί που την υπερασπίζονται οι οποίοι επιμένουν ότι οι αντιδράσεις είναι υποκριτικές. «Αυτό που τους ενοχλεί είναι ότι η Σαμπιχά είναι τσιγγάνα και δεν ανήκει στο κομμάτι της μειονότητας που αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι.. Επειδή δεν μπορούν να το πουν αυτό δημοσίως, την κατηγορούν ότι είναι δεξιά ή ακροδεξιά, επιχειρώντας να την εμφανίσουν σαν άλλη μια υπόθεση Καρυπίδη, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία σχέση και πρόκειται για μια ακτιβίστρια που δεν ανήκει στην αυλή του τουρκικού Προξενείου, όπως συνηθίζεται να είναι οι υποψήφιοι της μειονότητας των μεγάλων κομμάτων».

    Η γυναίκα αποκλείστηκε γιατί έτσι είπε το Τουρκικό προξενείο στον ΣΥΡΙΖΑ.
    Ολα τα άλλα είναι παραμύθια.

    Διαβάστε τι είχε δηλώσει η γυναίκα στην διάσκεψη του ΟΗΕ για τις μειονότητες στην Γενεύη:

    «Η μητρική μου γλώσσα είναι η ρομανί, η γλώσσα των Τσιγγάνων», επισημαίνει η Σαμπιχά Σουλεϊμάν και υπογραμμίζει ότι «επειδή είναι μουσουλμάνα της Θράκης, υποχρεώθηκε να πάει σε σχολείο όπου διδάχθηκε μία τρίτη γλώσσα, τα τουρκικά».

    Η κ. Σουλεϊμάν, αποκάλυψε ότι «οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής προσπαθούν να τους επιβάλλουν εκτός από τη γλώσσα τους και την ταυτότητά τους», είτε με την κατασκευή τζαμιών μέσα στους οικισμούς τους, είτε με τη δημιουργία σωματείων υποστηρικτικών προς την Τουρκία, στα οποία και επιμένουν να τους εγγράψουν.

    Και η Σαμπιχά, στηλιτεύει την αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας, προσθέτοντας τα εξής:

    «Το κράτος δεν κάνει αρκετά. Θέλουμε περισσότερα δημόσια σχολεία. Θέλουμε να μας προστατεύει επειδή είμαστε μουσουλμάνες γυναίκες με δικαιώματα που παραβιάζονται διαρκώς από ανθρώπους που θεωρούν ότι είναι δικαίωμά τους να φέρονται άσχημα στις γυναίκες τους».

    «Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τη δική μας ταυτότητα με μία άλλη», τονίζει η κ. Σαμπιχά Σουλεϊμάν και ζητά «να τους αφήσουν ήσυχους σταματώντας να παίζουν πολιτικά παιχνίδια εις βάρος τους».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.