ΥΓΕΙΑ

10 φαγητά που επιβαρύνουν

Οι τροφές «δηλητήριο» για το έλκος του στομάχου

Η διατροφή είναι η βασική αιτία αλλά και η θεραπεία του έλκους του στομάχου. Οι τροφές παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και επιδείνωση του έλκους, περισσότερο όμως στην αντιμετώπισή του.

Η βάση της δίαιτας των ασθενών με έλκος του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου στηρίζεται στις εξής αρχές:

-Θα πρέπει να καταναλώνονται μόνο εύπεπτες τροφές, δηλαδή εκείνες που δεν συντελούν στην αυξημένη έκκριση υδροχλωρικού οξέος, ούτε στην αύξηση της κινητικότητας του στομάχου.

-Το στομάχι δεν πρέπει να είναι πολλές ώρες άδειο. Όποιος ταλαιπωρείται από έλκος πρέπει να τρώει κάθε τρεις ώρες μικρά γεύματα, γιατί έτσι το υδροχλωρικό οξύ του γαστρικού υγρού δεσμεύεται από τα λευκώματα της τροφής και δεν ερεθίζει το έλκος.

-Το έλκος «δε θέλει» τα πολύ γλυκά τρόφιμα, τα ξινά, τα αλμυρά, τα φαγητά με δυνατά αρώματα, οι ωμές φυτικές ή ζωικές ίνες, οι σπόροι, τα κόκαλα των ψαριών, οι πέτσες από το κρέας, τα πολύ ζεστά και πολύ κρύα φαγητά ή υγρά.

- Οι ελκοπαθής δεν πρέπει να τρώνε γρήγορα, πρέπει να μασάνε πολύ καλά τη τροφή τους και αν είναι δυνατόν να ξαπλώνουν για λίγο μετά από κάθε γεύμα.

Σύμφωνα με το onmed.gr πρέπει να αποφεύγονται οι τροφές που προκαλούν έκκριση γαστρικού υγρού. Τέτοιες είναι:

  • ο ζωμός του κρέατος
  • οι σάλτσες
  • ο καφές
  • το δυνατό τσάι
  • το αλκοόλ
  • τα πολλά υγρά
  • τα καρυκεύματα
  • το καμένο λάδι
  • τα αναψυκτικά τύπου cola

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.