ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Πάσχουν από σπάνια δερματοπάθεια

Το χωριό όπου οι άνθρωποι λιώνουν...

Στην καρδιά της Βραζιλίας, κρυμμένο μέσα σε ηλιόλουστους λόφους, το χωριό Αραράς, είναι η πατρίδα μίας μεμονωμένης, πλήν όμως μεγάλης ομάδας ανθρώπων, οι οποίοι υποφέρουν από μία σπάνια δερματοπάθεια, γνωστή ως μελαγχρωματική ξηροδερμία (xeroderma pigmentosum ή αλλιώς XP).

Όσοι πάσχουν από ΧΡ έχουν υπερευαισθησίας στης υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στον καρκίνο του δέρματος. Στην πράξη, η ασθένεια …κλέβει από τα θύματα την ικανότητα της επούλωσης των ζημιών που τους προκαλεί ο ήλιος και το δέρμα λιώνει.

Αυτό κάνει τη ζωή των κατοίκων του χωριού ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς πρόκειται για μια τροπική αγροτική κοινότητα όπου οι εργασίες στην ύπαιθρο είναι ζωτικής σημασίας.

Πέρα από τις ζημιές στο δέρμα και τα καρκινώματα, περίπου ένας στους πέντε ασθενείς με ΧΡ μπορεί επίσης να υποφέρει από κώφωση, μυϊκούς σπασμούς, μειωμένη ικανότητα συντονισμού και αναπτυξιακή καθυστέρηση, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι σε αυτήν την κοινότητα των 800 κατοίκων πάσχει από την ασθένεια, δηλαδή περίπου ένας στους 40, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο του ενός στο εκατομμύριο που νοσούν στις ΗΠΑ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.