ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Βερολίνο άρχισε να «τραβάει αυτιά»

Αναλαμβάνει με… ζόρια ο νέος υπουργός Οικονομικών

Δεν είναι μυστικό ότι το πρώτο «κομμάτι» του «παζλ» του ανασχηματισμού είναι η θέση του υπουργού Οικονομικών, δεδομένου ότι το πρόσωπο που θα καθίσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» θα πρέπει να υλοποιήσει τα φιλόδοξα σχέδια της Κυβέρνησης κυρίως για μείωση της φορολογίας. Ήδη όμως οι δανειστές έχουν αρχίσει και «τραβάνε αυτιά».

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η Αθήνα μοιάζει να βρίσκεται υπό στενή πολιορκία μετά τις εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις και «χαλάρωση» των όρων του μνημονίου, κυρίως από το Βερολίνο. Νωπές είναι οι δηλώσεις Σόιμπλε, ενώ δεν λείπουν και τα δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης.

Αίνιγμα» παραμένει πάντως το τι θα προκύψει και από το προγραμματισμένο για τις 11 Ιουνίου «ραντεβού» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γιάννη Στουρνάρα, που όμως όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι… υπουργός Οικονομικών. Όταν λοιπόν τόσο προεκλογικά, αλλά και μετά τις εκλογές άρχισαν να πληθαίνουν οι φωνές για «χαλάρωση» της σκληρής λιτότητας και των φόρων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φρόντισε να φέρει και πάλι στο τραπέζι την «κουβέντα» για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, θέλοντας να τονίσει την σημασία της συνέχισης των σκληρών μεταρρυθμίσεων και μίλησε και για την ανάγκη ενός νέου δανείου.

Μιλώντας, στο περιοδικό Focus ο Γερμανός υπουργός είχε πει ότι κατανοεί τη μεγάλη επιβάρυνση που επιφέρουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά υποστήριξε ότι ο λαός πρέπει να περάσει από αυτή τη διαδικασία αν η χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Αν και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις για τις εν λόγω δηλώσεις Σόιμπλε, λέγοντας ότι ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε στα όσα έχουν συμφωνηθεί σε προηγούμενα Eurogroup, δεν έβγαλε κουβέντα για την «ταμπακιέρα», δηλαδή για τις δηλώσεις περί εξόδου. Αμέσως μετά την σκυτάλη πήρε ο γερμανικός Τύπος: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν μπορεί να συνεχίσει όπως μέχρι σήμερα», ανέφερε σε δημοσίευμά της η γερμανική Handelsblatt, σχολιάζοντας την εκλογική άνοδο των ακραίων κομμάτων. «Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μια προειδοποίηση για την ελληνική κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε νικητής των εκλογών, όχι επειδή το κόμμα του αύξησε την εκλογική του δύναμη, αλλά επειδή η ΝΔ έχασε 7% των ψηφοφόρων της», σημείωνε η εφημερίδα. Όπως προσέθετε, μετά τον εκλογικό κόλαφο ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να χαλαρώσει τη δημοσιονομική του πολιτική και θα προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις. Οι φοροελαφρύνσεις αυτές θα του επιτρέψουν να αυξήσει τις πιθανότητες επανεκλογής του στις προγραμματισμένες για το 2016 βουλευτικές εκλογές». «Για όλα αυτά όμως θα πρέπει να συνεργαστεί και η τρόικα, που αναμένεται στην Αθήνα τον Ιούλιο. Από την πλευρά του ο Σαμαράς θα πρέπει να εξηγήσει με πιο τρόπο θα χρηματοδοτήσει την μείωση των φόρων», έκλεινε το δημοσίευμα. Σε κάθε περίπτωση πολλά θα ξεκαθαρίσουν τόσο μετά το ραντεβού της 11ης Ιουνίου, αλλά κυρίως με τις επισκέψεις της τρόικα στα μέσα Ιουλίου και κατόπιν στις αρχές του φθινοπώρου. Ήδη πάντως έχει καταγραφεί αναδίπλωση στις θέσεις –έστω και ανεπίσημες- της ελληνικής πλευράς: Η αίσθηση που είχε διαμορφωθεί ότι για παράδειγμα θα γίνει διαπραγμάτευση με τους δανειστές για κατάργηση της έκτακτης εισφοράς, πριν λίγες ημέρες έγινε λόγος για μερικό «ψαλίδι» στον εν λόγω φόρο…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.